Μητσοτάκης: Ο λογαριασμός στα 12,5 δισ. ευρώ. 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ήταν προϊόν εξαπάτησης και η παραμονή του στην εξουσία βασίζεται στην ίδια πολιτική μέθοδο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα μέτρα με τα οποία κλείνει η συμφωνία έρχονται στη Βουλή. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας: Θα εξηγήσουμε ότι έχει συμφωνήσει τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, με μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Τα περιβόητα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε τα υψηλά πλεονάσματα. Και όλα αυτά χωρίς να έχουμε καμία ρητή δέσμευση για το χρέος και χωρίς δέσμευση για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Ο λογαριασμός της κυβέρνησης φθάνει στα 12,5 δισ. ευρώ».

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι αυτοί που υπόσχονταν την 13η σύνταξη κόβουν και την 12η. «Είναι το βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Για να μείνει στην εξουσία δέσμευσε τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο, που φτωχοποιεί την κοινωνία και κυρίως τη μεσαία τάξη. Μένει ανοικτή η εκκρεμότητα για το τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα εκλογών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να αποφύγει τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία. Είναι ο ίδιος που πήγε τρεις φορές σε εκλογές το 2015 για να νομιμοποιήσει τις επιλογές του. Τώρα τις αποφεύγει. Εμείς δεν τις φοβόμαστε, ζητήσαμε εκλογές ήδη από πέρυσι. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν, θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές. Η εξουσία φθείρει αυτόν που την κατέχει, στην περίπτωση της κυβέρνησης όμως φθείρει και τη χώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι δανειστές ζητούν συνεχώς μέτρα γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και συνέχισε: «Η κυβέρνηση καλλιεργεί μία εικονική πραγματικότητα με κυνισμό και αλαζονεία. Αποκρύπτουν την άγρια φορολογία, επέβαλαν μεγαλύτερη λιτότητα από αυτή που τους ζητούσαν και τώρα υπερηφανεύονται για τα πλεονάσματα ενώ παράλληλα προσφέρουν επιχειρήματα σε εκείνους που ζητούν περισσότερα μέτρα. Ετοιμάζονται να πάνε στη Βουλή για να ψηφίσουν τα μέτρα. Απορεί κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται τόσο γελαστός. Είναι η ευθυμία της εξουσίας, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για κομματικές προσλήψεις λέγοντας ότι στο δημόσιο βλέπουμε νέες στρατιές συμβασιούχων και πολλούς μετακλητούς υπαλλήλους που πληρώνουν από το υστέρημά τους οι πολίτες.

Ειδική αναφορά έκανε στην κοινοβουλευτική μάχη της περασμένης Παρασκευής λέγοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που ευνοούν επιχειρηματίες χαρίζοντας πρόστιμα από λαθρεμπόριο. «Πάνω στη διαγραφή προστίμων χτίζεται η νέα διαπλοκή του κ. Τσίπρα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να συμπληρώσει πως το κόμμα του «ασκεί αντιπολίτευση με ευθύνη απέναντι στο Σύνταγμα, απέναντι στους πολίτες και στην αλήθεια. Ο πολιτικός λόγος του πρωθυπουργού αντίθετα, θυμίζει την προπαγάνδα αυταρχικών καθεστώτων».

Ο κ . Μηστοάκης επέρριψε ευθύνες για τη συμφωνία και στους εταίρους «που ανέχθηκαν και συμφώνησαν σε αυτή την πολιτική» και εξήγησε ότι είναι εσφαλμένη, επιβαρύνει την αγορά και φρενάρει την οικονομία. Αναπτύσσοντας την δική του πρόταση τόνισε την ανάγκη ενός «διαφορετικού μείγματος πολιτικής με λιγότερους φόρους και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να διεκδικήσουμε δημοσιονομικό οξυγόνο και μικρότερα πλεονάσματα».

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «θα κρίνουμε την κυβέρνηση και παράλληλα θα αναπτύσσουμε την δική μας πολιτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα