Ετοιμάζει το έδαφος ο Τσίπρας για τα μέτρα που έρχονται

Με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα η κυβέρνηση τρέχει να ολοκληρώσει τα κείμενα που συνθέτουν την τεχνική συμφωνία, έτσι ώστε τα προαπαιτούμενα που καταγράφονται στο Staff Level Agreement (SLA) να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή ως τα μέσα Μαϊου και στη συνέχεια το κλείσιμο της αξιολόγησης να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαϊου.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος για το κλείσιμο της αξιολόγησης το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα για το 2019 και το 2020. Ωστόσο, δεν εξέπεμψε την ίδια βεβαιότητα για το χρέος: «Έχουμε ήδη την πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 22 του Μάη και στις 22 του Μάη –θέλω να πιστεύω, είναι ρεαλιστικός στόχος- να έχουμε και τη συνολική συμφωνία που αφορά το χρέος».

Σε γενικές γραμμές με τη χθεσινή του συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Αντ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Αλέξης Τσίπρας πάνω απ’ όλα απευθύνθηκε στην κοινωνία (όχι τόσο στους βουλευτές του) ζητώντας την ανοχή της για τα μέτρα με το – όχι και τόσο πρωτότυπο -  επιχείρημα ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο. Απόδειξη το υπερπλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ που μας επιτρέπει, κατά τον πρωθυπουργό να μην γινόμαστε μπαλάκι ανάμεσα σε Λαγκάρντ και Σόιμπλε.

Ταυτόχρονα επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες περί 4ου μνημονίου λέγοντας ότι όσα γίνονται είναι για να μην πάμε σε τέταρτο μνημόνιο.

Σιγά σιγά η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες ζυμώνει και το επιχείρημα της επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων όταν θα έχουμε βγει στις αγορές, όταν η Ελλάδα θα έχει σταθεί στα πόδια της και όταν θα έχει διαμορφωθεί το νέο ευρωπαϊκό σκηνικό μετά τις γερμανικές εκλογές. Το επανέλαβε χθες και ο πρωθυπουργός λέγοντας αφενός ότι τα μέτρα είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα και την επιτροπεία, αφετέρου η έξοδος από το πρόγραμμα που θα σημάνει κι έξοδο στις αγορές θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να επαναδιαπραγματευτεί με άλλους όρους την επόμενη μέρα.

Χαρακτηριστικό ως προς τα παραπάνω το εξής απόσπασμα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού: «Ο στόχος, κύριε Χατζηνικολάου, είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως να βγούμε στις αγορές για να έχουμε μια διατηρήσιμη δυνατότητα εξόδου στις αγορές, να μην είναι δηλαδή μια ευκαιριακή, να είναι διατηρήσιμη, ώστε αυτό να μας δώσει τη δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος να έχουμε και μια οριστική έξοδο από την επιτροπεία. Αυτός είναι ο στόχος. Γι’ αυτό μιλώ για εξιτήριο. Γι’ αυτό λέω για μια συνολική συμφωνία, η οποία έχει τις δυσκολίες της. Στεναχωρούμε κάποιους, το είπε και ο Τσακαλώτος. Αλλά, όμως, αξίζει τον κόπο να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε σχέδιο, έχουμε στόχευση, έχουμε αποφασιστικότητα και θα δουλέψουμε σκληρά για να το πετύχουμε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι αν τα μετά την ψήφιση των μέτρων δεν υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος όπως αναμένεται τότε τα μέτρα δε θα εφαρμοστούν. Όπως είπε τα μέτρα θα εφαρμοστούν  «αν και μόνο αν, τα μέτρα για το χρέος ποσοτικοποιηθούν, ανακοινωθούν, αρχίζουν να εφαρμόζονται,  και άρα αν και μόνο αν βγούμε από την επιτροπεία». Και διερωτήθηκε  «μία κυρίαρχη κυβέρνηση, δηλαδή δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι το οποίο έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία; ΄Η θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει»;

Επισημαίνεται πάντως ότι διαρροές των τελευταίων ημερών φέρουν το υπουργείο Οικονομικών να επιχειρεί να περάσει στη συμφωνία τη λεγόμενη «ρήτρα μη εφαρμογής» των μέτρων για την περίπτωση που δεν έχει αίσια κατάληξη το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα κρίνουν την συμφωνία

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα