Τσίπρας: Δεν παίζουμε τις κουμπάρες. Συμφωνία στο Eurogroup ή Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Κάποια στιγμή αυτό το «παιχνίδι» πρέπει να τελειώσει και ήρθε η ώρα, ήταν το μήνυμα που έστειλε παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης και τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Οπως είπε χαρακτηριστικά κάθε φορά που είμαστε κοντά σε συμφωνία, κάποιοι ροκανίζουν τον χρόνο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ αν δεν βγει λευκός καπνός στο Eurogroup, να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.

«Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς κάποιοι βάζουν επιπρόσθετες απαιτήσεις παραβιάζοντας τα συμφωνημένα», είπε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σημείωσε:

«Ορισμένοι εκ των πιστωτών μας εμφανίζονται ακόμα και σήμερα αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με απαιτήσεις για αχρείαστα πρόσθετα μέτρα για το 2018 σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας».

«Δεν παίζουμε ένα παιγνίδι, παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η εικόνα που έχουν, ο ίδιος και ο κ. Τουσκ, είναι ότι βρισκόμαστε "μια ανάσα» από τη συμφωνία, αλλά εξέφρασε την ανησυχία πως στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της Παρασκευής, τότε θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο.

«Είχα την υποχρέωση να θέσω στον κ. Τουσκ τις ανησυχίες μου ότι αν, παρά τις προβλέψεις, αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο του άτυπου αυτού οικονομικού διευθυντηρίου της Ευρώπης, του Eurogroup, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν από το Πάσχα, σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλη ακόμα κι αν χρειαστεί να φτάσουμε στην ανάγκη της σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών του ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Ομως αυτή η ατέρμονη και ατελείωτη διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει εδώ, διότι κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και δημιουργεί ζημιές θα έλεγα καταστρέφοντας όλα όσα με τόσο μεγάλο κόπο ο ελληνικός λαός έχει καταφέρει. Κι αυτό το δικαίωμα δεν το έχει κανείς».

Τουσκ: Κάθε ημέρα πιο κοντά σε συμφωνία

Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις και να μιλήσω επί υποθετικών σεναρίων, ήταν η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρώ. Πρέπει να αφήσουμε τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους, σημείωσε

«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής και να επιτύχουν μία συμφωνία. Αυτό το είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά, πολύ κοντά σε αυτήν τη συμφωνία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

ΚΚΕ: Οι δραματικοί τόνοι Τσίπρα έχουν στόχο να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής για τα μέτρα

 

Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε πως η διάθεση της ΕΕ δεν είναι να τιμωρήσει την Ελλάδα, αλλά να τη βοηθήσει, και σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει, ήδη, τιμωρηθεί αρκετά.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα