Βόμβα Σκουρλέτη: Στημένος ο διαγωνισμός της ΔΕΗ

Δριμεία επίθεση στους δανειστές για τον ρόλο που διαδραματίζουν στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξαπέλυσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Με ρωτήσατε για πωλήσεις, σας απαντώ λοιπόν: Μία μονάδα πεπαλαιωμένη, η οποία με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι να αποσυρθεί το 2019 και υπάρχουν τέτοιες μονάδες, αντί να την αποσύρω το ’19, μπορώ να γίνει διαγωνισμός και να την δώσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει, αλλά αυτό δεν είναι ένα αναγκαστικό σχέδιο πώλησης του 40% των μονάδων λιγνιτικής παραγωγής, όπως θέλουν να μας επιβάλλουν, μέσα σε έναν χρόνο, οι δανειστές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Και πρόσθεσε: «Και γιατί το λένε; Διότι θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα εγχώρια και ευρωπαϊκά συμφέροντα. Είναι βαποράκια, είναι βαποράκια συμφερόντων. Θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία. Είμαι απόλυτα σαφής». «Δεν μπορεί να το αποδείξω αυτό, αλλά είναι πολιτική εκτίμηση» διευκρίνισε ο υπουργός ο οποίος τόνισε ότι αναφέρεται σε κάποια από τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.

«Οταν σε εξαναγκάζουν από τώρα μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο να έχεις σώνει και καλά πουλήσει αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ένας στημένος διαγωνισμός», πρόσθεσε με νόημα, ενώ στο ερώτημα αν καταγγέλλει στημένο διαγωνισμό για να πουληθεί κοψοχρονιά η ΔΕΗ ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Μα ναι όταν σε αναγκάζουν να πουλήσεις κάτι μέχρι τέλος Ιουλίου του 2018 και ξέρεις ότι όσο περνάει ο χρόνος αν δεν το κάνεις θα έχεις επιπτώσεις και θα σε πιέζω πολιτικά, άρα είσαι αναγκασμένος να πουλήσεις όσο-όσο».

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως ιδεοληψία και δογματισμό την πώληση της ΔΕΗ, εκφράζοντας φόβους ότι θα πωληθεί όσο - όσο.  Τα υδροηλεκτρικά, είπε, έχουν βγει έξω, αλλά με αυτά που έχουμε δει δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να ξαναμπούν... Στην πρώτη αξιολόγηση δεν είχε τεθεί θέμα το είπαν και οι ίδιοι θεσμοί.

Ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι ο «διάδοχός του» στο υπουργείο Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είναι εξαίρετος στα καθήκοντά του, ωστόσο ο ίδιος νωρίτερα δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις στα ενεργειακά. «Κάθε προηγούμενη ταυτότητα παραμένει, δεν απαλείφεται» ανέφερε με νόημα για τη θέση του ως τέως υπουργός Ενέργειας. «Να πωλήσουμε το 40% για 300 εκατ. ευρώ; Είναι επιχειρήματα του αέρα αυτά. Ναι μπορεί και να πουλήσεις, δεν είμαι δογματικός, αλλά μέσα από δικό μας σχεδιασμό όχι επιβαλλόμενο» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος είπε χθες ότι αγωνιζόμαστε για ισχυρή δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού με καλύπτει αυτό εμένα, το τι θα γίνει θα το δούμε…» είπε δε, σύμφωνα με όσα αναφέρει το skai.gr. Επίσης, τόνισε πως είχε και την Τρίτη κατ’ ιδίαν επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Παρόλα αυτά, ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις, γιατί έτσι έχει γαλουχηθεί. Το θέμα για εμένα δεν είναι ατομικό, αυτή την στιγμή λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις, να λειάνω την απόφαση προσπαθώ, σε κάθε περίπτωση πάντως προηγείται η τελική συλλογική στάση.

«Έχουμε ανεπιστρεπτί αφήσει πίσω μας της δεκαετία του 70’ και του 80’ δεν πιστεύω ότι μπορεί σήμερα να σταθεί μονοπωλιακά η ΔΕΗ. Δεν είμαι κατά του κρατικού μονοπωλίου, αλλά λέμε ‘’όχι’’ σε μια βίαιη έφοδο στην περιουσία της ΔΕΗ που είναι δημόσια. Να αφήσουμε κάθε πράγμα να εξελίχθη με φυσιολογικό τρόπο - κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της» τόνισε.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε ότι το 66% έπρεπε να περάσει σε ιδιώτες, αλλά αυτό δεν ήταν άνοιγμα, το δίκτυο λέγαμε ότι έπρεπε να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, πείσαμε τους θεσμούς και οι Κινέζοι (State Grid) αγόρασαν το 24% του ΑΔΜΗΕ αντί 376 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πιο πετυχημένη μερική ιδιωτικοποίηση, σχολίασε.

«Αποτυχία ένα τέταρτο μνημόνιο»

«Θα είναι αποτυχία να οδηγηθούμε σε τέταρτο μνημόνιο» παραδέχθηκε όσον αφορά τη συμφωνία με τους δανειστές. «Να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο για να βγούμε έξω από το μνημόνιο. Υπάρχει χρόνος, αρκεί τα μέτρα να λειτουργήσουν με τον κανόνα της λογικής, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το ΔΝΤ «έχει βγει μπροστά».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα