Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας. Θερμό μέτωπο στο Αιγαίο

Τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα συνεχισθεί η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, εκτιμούν αναλυτές, καθώς ο καταιγισμός πληροφοριών περί δήθεν θερμών επεισοδίων με την Ελλάδα, στοχεύει κυρίως στο εσωτερικό της γείτονος, ενώ την ίδια ώρα η υπόθεση των δύο Τούρκων κομάντος στην Ορεστιάδα, που έχουν ζητήσει άσυλο, κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου με απίστευτη προκλητικότητα δηλώνει ότι «αν θέλαμε θα ανεβαίναμε στα Ίμια», ενώ ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γκιλντιρίμ σε προεκλογική ομιλία του θυμήθηκε την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον «Μωάμεθ τον Πορθητή».

Κι όλα αυτά σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν όλες τις ψήφους των Τούρκων εθνικιστών, ενόψει του δύσκολου δημοψηφίσματος που θα δώσει υπερεξουσίες στον Πρόεδρο της χώρας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής, αδιαφορώντας αν θα οδηγούσε στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως, σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου,  το πρωί της Κυριακής  σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ. «Άμα θέλουν να έρθουν, να δούμε. Θα φύγουν από εκεί; Να δούμε πώς θα φύγουν μετά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Αμεση ήταν και η απάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος τόνισε πως  «όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις» και πρόσθεσε: «επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε νέες του δηλώσεις την Κυριακή από την Αττάλεια απαντώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά είπε ότι ο Έλληνας υπουργός προβαίνει συνεχώς σε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες.

«Ως μία χώρα (η Τουρκία) που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, τέτοιες δηλώσεις κάποιες φορές τις αντιμετωπίζει με υπομονή, κάποιες άλλες δείχνει ωριμότητα ή δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη πάντα ένα άτομο που ζει μέσα σε κόμπλεξ. Ωστόσο, όταν αναφέρεται σε θέματα που είναι ευαίσθητα για τους πολίτες, θα πρέπει να απαντάμε κι εμείς καταλλήλως», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Αλλά αυτός ο εταίρος της κυβέρνησής σας συνεχώς προβαίνει σε ενέργειες που καταστρέφουν αυτή την κοινή αντίληψη, κάνει δηλώσεις και προκαλεί. “Είναι καλό παιδί, το χειριζόμαστε”. Ακόμη και έτσι να ‘ναι, μέχρι ποιο σημείο το χειριζόσαστε; Δηλαδή, τον πήρατε συναίτερο, ήσασταν υποχρεωμένοι, εσύ τον διαχειρίζεσαι, αλλά έχω κι εγώ μια υπομονή κι αυτή η υπομονή έχει τα όριά της. Δεν είναι ατέλειωτη. Εντάξει, δείχνουμε ωριμότητα. Γι’ αυτό δεν θέλω να αναφερθώ σε κάποια πράγματα, πολιτικά πράγματα, επειδή είναι μεταξύ μας. Βασικά γνωρίζουμε ότι αυτό το κακομαθημένο παιδί, που είναι και υπουργός, προκαλεί ανησυχία και στην τωρινή κυβέρνηση, ανέφερε για τον Πάνο Καμμένο.

Τη δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις Καμμένου εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Με ανάρτηση του στο Twitter σχολίασε, «τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση ούτε για επιθέσεις κατά πολιτικών φαντασμάτων». Ο κ. Χρυσόγονος συνέχισε με δεύτερο tweet στο οποίο δηλώνει πως «αποκλειστικά αρμόδιο να απαντά στις απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπ. Εξ. είναι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Συστάσεις προς τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο απηύθηνε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ύστερα από τις δηλώσεις του σε σχέση με την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

«Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ας μιλάει μόνον το ΥΠΕΞ. Καθήκον του ΥΠΕΘΑ είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα και όχι η θορυβώδης επικαιρότητα», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος

Το βράδυ της Κυριακής, με ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ανέφερε οτι "η απαράδεκτη, προκλητική και επικίνδυνη τουρκική παραβατική συμπεριφορά δεν αντιμετωπίζεται με ρηχούς επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς και προσωπικές "βεντέτες".

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, δήλωσε, «ακριβώς επειδή Πρωθυπουργός είναι ο κ, Τσίπρας και υπουργός ο κ. Καμμένος, ανησυχούμε για τα εθνικά μας θέματα. Γιατί μόνο ανεύθυνοι και επικίνδυνοι θα επέλεγαν αντί του ενιαίου εσωτερικού μετώπου στα εθνικά θέματα, τον διχασμό και την πόλωση».

“Κάποιος πρέπει να πει στους γείτονες ότι δεν παίζουν και δεν παίζουμε σε τουρκική σαπουνόπερα. Ούτε σε διαγωνισμό ατάκας. Ας σοβαρευτούμε” σχολίασε στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Πάντως, η Αθήνα προετοιμάζεται σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, για «καυτό» δίμηνο στο Αιγαίο,  καθώς η τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως πολιτική «εσωτερικής κατανάλωσης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, αλλά και ως μέρος ενός σχεδίου για την προώθηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο με συνεχείς αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, παρουσιάζοντας διαδοχικά επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Όπως μετέδιδαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική ακτοφυλακή έκανε περιπολίες, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις δεν είχαν βγει για περιπολία και μιλούσαν μόνο μέσω ασυρμάτου.

Τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής περίμεναν στην περιοχή σε περίπτωση που υπάρξουν παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων από τα ελληνικά σκάφη, όπως ισχυρίζονταν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τούρκοι ψαράδες πήγαν και χθες μπροστά από τα Ίμια για ψάρεμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

antenna

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα