Διαπραγμάτευση: Όλοι και όλα πιέζουν. Κυβέρνηση, έτοιμη για όλα!

Οι μέρες που έρχονται δεν θα είναι και οι καλύτερες για την κυβέρνηση -όχι ότι δεν της έχει ξανασυμβεί- δηλώνει στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.

Όλοι και όλα την πιέζουν: Ο χρόνος, το ΔΝΤ, οι Γερμανοί, και από και από κοντά ο Τ. Βίζερ ("Πείτε «ναι» στα μέτρα για να γυρίσει η τρόικα"), ο Economist ("Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit"), ο Κλ. Ρέγκλινγκ ("Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα"), ο Β. Σόιμπλε, ο Π. Τόμσεν, η αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, και ...ο κάθε "πικραμένος"... "Δύσκολα αντέχεται τόση πίεση", ομολογεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Οι δύο διαπραγματευτές, Τσκαλώτος και Χουλιαράκης, θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες γνωρίζοντας ότι σε όσα τους πιέζουν θα προστεθεί, από αύριο, Δευτέρα, και η πίεση του Μαξίμου. Η πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει συμβιβασμός είναι σαφής, ωστόσο, όλα εξαρτώνται, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, από το ποια ακριβώς μέτρα θα βρεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης -το "μίγμα" όπως το χαρακτήριζε και ο Σαμαράς! Δηλαδή, τι είδους συμβιβασμός θα γίνει για να υπάρξει "λευκός καπνός" που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση και να σταθεί στα πόδια της και να ενταχθεί στη ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ.

Μείωση αφορολόγητου και μείωση συντάξεων θεωρείται από το Μαξίμου πως έχουν προεξοφληθεί από την κοινωνία, ωστόσο ο "διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες". Στέλεχος του Μαξίμου μας έλεγε ότι "τα μέτρα δεν θα έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος για τους πολίτες. Γι' αυτό συνεχώς τονίζουμε", μας επισημαίνει, "ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα". Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξουν αντίμετρα, κοινωνικές παροχές, ως αντιστάθμισμα, αλλά είναι το ίδιο; Έχουν το ίδιο αντίκρισμα; Το επιτελείο των διαπραγματευτών, αλλά και το Μαξίμου, κρατούν ως εφτασφράγιστο μυστικό τις προτάσεις που έχουν δεχτεί, όπως και τις αντιπροτάσεις τους -δεν έχει έρθει ακόμα η "ώρα της αποκάλυψης" για τα συγκεκριμένα μέτρα, ωστόσο είναι θέμα ημερών. Για την ώρα προετοιμάζεται το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα γι' αυτό και οι αντιπαραθέσεις του Ν. Φίλη με τους ΑΝΕΛ δεν βοηθούν, όπως μας τόνισε στέλεχος της Κουμουνδούρου που θέλει "πάση θυσία συμφωνία".

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν ποντάρει τόσο στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά στις διαδοχικές συναντήσεις της Αν. Μέρκελ με την Κρ. Λαγκάρντ και τον Ζ. Κλ. Γιουνκέρ. Είναι φανερό ότι στο Βερολίνο αναμένεται, σε μεγάλο βαθμό, να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα κάνει το ΔΝΤ. Μένει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα; Ή μόνο ως τεχνικός σύμβουλος; Οι διαρροές από Der Spiegel ("Το Ταμείο μένει με 5 δισ. ευρώ χρηματοδότηση") ή την DieWelt ("Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι σαν μια ομάδα") διαψεύδονται για τους τύπους, ενώ ο Ζ. Κλ. Γιουνγκέρ δεν διστάζει να διαρρέει ότι θέλει να "διώξει το Ταμείο από την Ευρώπη", κάτι που, όμως, θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές -ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι...-

Και η κυβέρνηση; Δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα παρά να περιμένει, να είναι έτοιμη και αποφασισμένη για καίριες παρεμβάσεις. "Είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τη συμφωνία. Και αποφασισμένοι γιατί δεν θα υπάρξει καμιά επιβάρυνση στους πολίτες. Η κρίση πλησιάζει τα 8 χρόνια. Είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα, κίνηση, που αν δεν γίνει τώρα", μας λέει ο συνομιλητής μας, μεγαλοστέλεχος του Μαξίμου, "θα χαθεί η χώρα". Και μας εξηγεί πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος προκειμένου να μην χαθεί η ποσοτική χαλάρωση. Το θέμα, από την άλλη βέβαια, είναι όπως παραδέχεται τα μέτρα να είναι ανεκτά και να μην χαθεί και η κοινωνία...

CNN

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα