Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τρεις στους δέκα Έλληνες υπέρ της δραχμής

Προβάδισμα με 10.2 ποσοστιαίες μονάδες στη ΝΔ "δίνει" η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Η ΝΔ φαίνεται να προηγείται, από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, με 25.8% στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ με 15.6%.

Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ έχει διαφορά 14,6% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σχηματίζεται επτακομματική Βουλή. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 36,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,3%. Τρίτο κόμμα η ΧΑ με 8%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,2% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 1005 άτομα ηλικίας 18 και άνω, καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 21%, ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 12%, ποσοστό που συγκεντρώνουν και όλοι οι άλλοι αρχηγοί μαζί. "Κανείς δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός" απάντησε το 46% των ερωτηθέντων, ενώ "Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ" απάντησε το 9%.

Απολογισμός κυβερνητικών πεπραγμένων

Μάλλον αρνητικός εκτιμά ότι είναι ο απολογισμός της κυβέρνησης ένα ποσοστό της τάξης του 81% ενώ μάλλον θετικός κρίνει ότι είναι το 17%

Στο ερώτημα πώς κρίνουν οι πολίτες το δημοψήφισμα και την επιλογή στήριξης του «όχι» από την κυβέρνηση, το 67% απαντά ότι το κρίνει αρνητικά και το 28% θετικά.

Για την περίφημη «17ωρη διαπραγμάτευση» του Πρωθυπουργού μετά το δημοψήφισμα, το 68% την κρίνει αρνητικά και μόλις το 24% θετικά.

Για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές 8 στους 10 (79%) τις αποτιμούν αρνητικά και μόλις 16% θετικά.

Σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων το 67% ερωτηθέντων έκριναν θετικά την πολιτική της κυβέρνησης αλλά όσον αφορά στη συνολική διαχείριση του προσφυγικού μόλις το 27% των ψηφοφόρων κρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης θετικά και 68% αρνητικά.

Όσον αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για το σύμφωνο συμβίωσης το 52% την έκρινε θετικά, ενώ για την κοινωνική πολιτική μόλις το 21% έκρινε τις κινήσεις της κυβέρνησης θετικά και το 72% αρνητικά.

Παράλληλα, μόλις το 18% των ερωτηθέντων «είδε» θετικά την πολιτική της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ το 78% έκρινε αρνητικά τις κινήσεις της, κάτι που αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα το 2017

Οι 6 στους 10 (60%) φοβούνται ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα το 2017 θα είναι «μάλλον απρόβλεπτες».

Εκλογή Τραμπ

Για την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ το 33% εκτιμούν ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, το 39% εκτιμούν ότι θα είναι ουδέτερες και 19% θετικές.

Κυβερνητική προοπτική

Το 67% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πάει χειρότερα, το 19% πως θα πάει όπως μέχρι τώρα και μόλις 12% πιστεύει ότι θα τα πάει καλύτερα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με την γνώμη των πολιτών για το ευρώ και τη δραχμή

Σύμφωνα με την έρευνα το 64% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του ευρώ ενώ το 31% υπέρ της δραχμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό υπέρ του εθνικού νομίσματος είναι από τα υψηλότερα που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποσοστά υπέρ της δραχμής που καταγράφονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Συγκεκριμένα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό υπέρ της δραχμής ανεβαίνει στο 39% ενώ στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ εκτοξεύεται στο 50% υπέρ του εθνικού νομίσματος.


Δημοσκόπηση - Metron Analysis - ΑΝΤ1 - πρόθεση ψήφου

Δημοσκόπηση - Metron Analysis - ΑΝΤ1 - πρόθεση ψήφου

Δημοσκόπηση - Metron Analysis - ΑΝΤ1 - εκτίμηση ψήφου

Δημοσκόπηση - Metron Analysis - ΑΝΤ1 - εκτίμηση ψήφου

Δημοσκόπηση - Metron Analysis - ΑΝΤ1 - καταλληλότερος πρωθυπουργός

antenna

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα