Μαξίμου: Λύση στο Κυπριακό χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα

Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για το ζήτημα του Κυπριακού και στηρίζουν τις ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά  στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως «για άλλη μια φορά, δημοσιεύματα που παρουσιάζουν υποτιθέμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ή ερμηνεύουν ως ανελαστική τη στάση της ελληνικής πλευράς στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η Ελληνική Κυβέρνηση», τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται ως απάντηση σε δημοσίευμα του Politico το οποίο υποστηρίζει ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα μείνει εκτός διαπραγματεύσεων στην επόμενη φάση του Κυπριακού. "Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα κρατηθεί μακριά από τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, μετά την παρουσία του στη διάσκεψη της Γενεύης, όπου διατάραξε τις εύθραυστες συνομιλίες", ανέφεραν  στο περιοδικό, δύο αξιωματούχοι που παρακολούθησαν στενά τις συζητήσεις.

Η απάντηση του Νίκου Κοτζιά

Στα επικριτικά σχόλια του τύπου για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζοντας πως «αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν επιτυχία αν παραδινόμασταν στους Τούρκους, νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα, και την ικανότητα/δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου». Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη αναφέρει ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας πως «πρέπει να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων στους τουρκοκυπρίους, και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους ελληνοκυπρίους».

Συνεχής επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σε συνέχεια της χθεσινοβραδινής τους συνομιλίας.

Οι ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου, Αναστασιάδης ανταλλάσσουν απόψεις ενόψει της συνέχισης της διάσκεψης για το Κυπριακό, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη χθεσινή επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ανέφερε μεταξύ άλλων για τη χθεσινή επικοινωνία των δυο ηγετών, ότι, «Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις. Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Γιλντιρίμ, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, αλλά εμμένοντας στη λογική των «κόκκινων γραμμών» από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ναυάγιο με τους χάρτες για το εδαφικό

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο αντιπροσωπείες για το μέλλον της Κύπρου δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το εδαφικό της Κύπρου, με κάθε πλευρά να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την πρόταση της άλλης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία και η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία έστειλαν επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «λέγοντας ότι δεν θα δεχτούν τους χάρτες που είδαν».

τουρκικός τύπος - Γενεύη - Κυπριακό - δημοσιεύματα - χάρτης

Η πρόταση Αναστασιάδη για ασφάλεια και εγγυήσεις

Η πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και τις εγγυήσεις μετά τη λύση του Κυπριακού, την οποία κατέθεσε την Πέμπτη, στην έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης, περιελάμβανε τρεις άξονες.

Σύμφωνα με το κείμενο, που δόθηκε στην αγγλική γλώσσα αργά χθες στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε:

-Ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

-Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου

-Μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο, με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση απειλών για την ασφάλεια.

"Δυναμιτίζει" τη διαπραγμάτευση ο Ερντογάν

Βέβαια είχε προηγηθεί η κατηγορηματική δήλωση Ερντογάν ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα είναι για πάντα στην Κύπρο, δήλωση που δυναμίτισε το κλίμα ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Από τη Γενεύη, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε τον Τούρκο Πρόεδρο προ των ευθυνών του. «Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να κρίνουμε από τις δηλώσεις, όσο αρνητικές και αν είναι, αλλά από το αποτέλεσμα, το τελικό αποτέλεσμα. Αν θα παραμείνει η τουρκική θέση ως έχει, σημαίνει δεν επιθυμούν τη λύση, δεν επιδιώκουν τη λύση», τόνισε σε δηλώσεις του στο Euronews ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα