Κυπριακό: Περίεργο παιχνίδι ευθυνών από την Τουρκία. Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ένα περίεργο παιχνίδι ευθυνών από την Τουρκία αλλά και από ορισμένους κύκλους στην Κύπρο παίζεται τις τελευταίες ώρες, μετά τη Γενεύη και τη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ευθυνών έχει ξεκάθαρο στόχο την Ελλάδα, ενώ αποκαλύπτονται όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες, καβγάδες, αλλά και νεύρα από τους Τούρκους που ουσιαστικά δημιούργησαν τα πραγματικά προβλήματα.

Από νωρίς το πρωί ο Πολίτης της Κύπρου έγραφε ότι: «Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε συνέχιση της διαδικασίας εδώ στη Γενεύη, Βρετανία και Τουρκία συμφώνησαν, η Ελλάδα όμως δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμη και χρειάζεται μερικές μέρες για να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό οδήγησε τελικά στη χθεσινοβραδινή απόφαση να συσταθεί ομάδας εργασίας από τεχνοκράτες όλων των πλευρών (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Κύπρος, δύο κοινότητες, ΕΕ και ΟΗΕ) η οποία θα συνέλθει ξανά στις 18 Ιανουαρίου για επεξεργασία ενός πλαισίου θέσεων και ερωτημάτων. Οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να διαρκέσουν τρεις με τέσσερις μέρες και, σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε, αμέσως μετά θα πρέπει να συνέλθει ξανά η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο».

Η εφημερίδα έγραφε ότι: «Μετά το γεύμα εργασίας είχαν συνάντηση ο γ.γ. και οι υπουργοί των τριών εγγυητριών χωρών. Μετά από αυτή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του και συζήτησαν το ενδεχόμενο της αναβολής. Υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αναβολή μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Αυτή όμως δεν ήταν οριστική. Ο κ. Κοτζιάς έσπευσε να ανακοινώσει δημοσίως την κατ’ αρχήν σκέψη που έκαναν, με αποτέλεσμα να προκαλέσει αντιδράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία βρέθηκε προ απροόπτου όταν έγιναν οι δηλώσεις Κοτζιά».

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Συγκεκριμένα ρωτήθηκε εάν υπήρχε προστριβή με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και είπε: «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με κουτσομπολιά. Με τον κ. Κοτζιά και την ελληνική κυβέρνηση είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου την ίδια στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί θεούς και δαίμονες μερικοί πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου και τεχνοκράτες στρέφουν τα βέλη τους εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, ακολουθώντας πορεία ρήξης με την Αθήνα. Πρόκειται για ένα βρόμικο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας που ξεκίνησε από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου με την τακτική αυτή της ρήξης φαίνεται ότι διαφωνεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα καταλογίζουν στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ευθύνη για την αρνητική κατάληξη της Διάσκεψης της Γενεύης ενώ γνωρίζουν -και ο κ. Αναστασιάδης τους το είπε στη χθεσινή ενημέρωση- ότι την απόλυτη ευθύνη έχουν οι Τούρκοι, οι Βρετανοί και ο Έσπεν Άιντα, ο οποίος συνεργάστηκε με τους κ. Τσαβούσογλου και Τζόνσον στην εξεύρεση φόρμουλας παραμονής των στρατευμάτων και συνέχισης των εγγυήσεων.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός εξαπέλυσε άθλια επίθεση εναντίον του κ. Γιούνκερ, ο οποίος του απάντησε ότι όταν χρειαστείτε ξανά χρήματα μην έρθετε σε εμάς.

Ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε στον επικεφαλής της Κομισιόν με φωνασκίες και απειλές. Ο Τούρκος υπουργός ξεκίνησε αμέσως μετά επικοινωνιακή πολιτική με στόχο να επιρρίψει τις ευθύνες εναντίον της Ελλάδας, κάτι που δεν ισχύει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί στο ξενοδοχείο Intercontinental ο κ. Κοτζιάς ξέσπασε και ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να ενεργήσει ώστε να σταματήσουν οι αθλιότητες εναντίον του.

Ερντογάν: Η Ελλάδα αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό

Σε νέες εξαιρετικά προκλητικές δηλώσεις με αποδέκτη την Ελλάδα, αυτή τη φορά για το θέμα του Κυπριακού, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αυτή είναι που αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και προειδοποίησε τη χώρα μας ότι δεν θα πρέπει να περιμένει μια λύση στο ζήτημα αυτό χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας.

«Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν όπως μεταδίδει το Reuters αποκλείοντας την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

«Δεν τίθεται θέμα να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο» δήλωσε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι το βάλανε στα πόδια

Άμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Κοτζιά στην πρόκληση του Ερντογάν ο οποίος τόνισε ότι οι Έλληνες φταίνε και η Ελλάδα αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

«Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», απάντησε από τη Γενεύη ο Νίκος Κοτζιάς.

Όπως είπε: «Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα.

Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.

Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.

Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα