Το μεγάλο "παζάρι": Συνεδριάζει το Εuroworking Group

Παζάρι σε όλα τα επίπεδα και με εμπλοκή υπουργών. Κυκλοφορούν σενάρια ακόμα και για τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αν προκύψει αδιέξοδο στις επαφές σε επίπεδο EwG. Oι γερμανικές ενστάσεις στην άμεση επανενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σε επίπεδο που υπερβαίνει τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών «παίζεται» αυτές τις ώρες το παιχνίδι αναφορικά με το εάν και πότε θα ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Euro2day.

Πηγές με γνώση των εξελίξεων αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται υπερβαίνουν την αποστολή της επιστολής Τσακαλώτου, την οποία ζήτησε χθες το EwG.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η γερμανική πλευρά εγείρει εκ νέου ενστάσεις στην άμεση επανενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, αν δεν υπάρξει σήμερα ξεκάθαρη απόφαση σε επίπεδο EwG, να υπάρξει σύγκληση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης τις αμέσως επόμενες ημέρες (κατά άλλες πηγές ακόμα και εντός της ημέρας) και πάντως πριν το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να αρθεί, σε επίπεδο υπουργών πλέον, το αδιέξοδο και να ληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το EwG ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση γραπτές διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές των 617 εκατ. ευρώ του λεγόμενου «πακέτου Τσίπρα» δεν θα έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, αλλά θα είναι εφάπαξ για το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ σήμερα η σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EWG ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: Euro2day

 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή προς το EuroWorking Group, στην οποία δίνει εξηγήσεις για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους.

Να σημειωθεί ότι στο χθεσινό Euro Working Group ζήτησαν έγγραφες εξηγήσεις για τις παροχές, καθώς και ότι χορηγούνται εφάπαξ και δεν είναι μόνιμες.

Σήμερα το Euro Working Group συνεδριάζει εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ειδικότερα, όπως εξηγούσε έτερη πηγή με καλή πληροφόρηση από τις συζητήσεις, ορισμένα κράτη - μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις «μονομερείς ενέργειες» της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορούν παροχές και ως εκ τούτου ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να δηλώσει εγγράφως την προσήλωσή της στους στόχους και τις διαδικασίες που πηγάζουν από το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι για να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των διευθυντών του ESM, κάτι που όπως εκτιμάται θα γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-
Σχολιάστε το άρθρο: