Σταϊνμάιερ: Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κρίση που να μην έπληξε την Ελλάδα

"Οι απειλές συγκεντρώνονται εδώ στη χώρα σας. Δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων χρόνων που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα. Στη δική μου χώρα -έτσι μου φαίνεται μερικές φορές- δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην ομιλία του στην Έκθεση που εγκαινίασαν μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο "Διαιρεμένες μνήμες".

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και άσκησε κριτική σε φωνές εναντίον της Ελλάδας που ακούστηκαν στη χώρα του, λέγοντας: "Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα".

Ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θεωρεί την Ελλάδα απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο και υπογράμμισε: "Στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ένα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο. Η Ελλάδα αποτελεί - στα δικά μας μάτια στα μάτια της Γερμανίας- έναν απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη".

Ν. Κοτζιάς: Δεν θέλουμε καμιά χώρα της Ευρώπης να έχει κατοχικά στρατεύματα ή κάποιοι τρίτοι να εγγυώνται τα δικαιώματα κάποιου

«Δεν θέλουμε καμιά χώρα της Ευρώπης να έχει κατοχικά στρατεύματα ή κάποιοι τρίτοι έξω από την Ευρώπη να εγγυώνται τα δικαιώματα κάποιου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μαζί με τον Γερμανό ομόλογο του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εγκαινίασε την Έκθεση με τίτλο «Διαιρεμένες Μνήμες» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι με τον κ. Σταϊνμάιερ θα συζητήσουν στην Αθήνα για την έγκριση ενός κοινού πλάνου δράσης φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και υπογράμμισε: «Εμείς λέμε ότι θέλουμε μια χώρα ανοιχτή σε όλους, με όλους τους πολιτισμούς ανοιχτούς. Πιστεύουμε βαθιά στον κανόνα του Δικαίου. Είμαστε μια σταθερή δύναμη που πιστεύει σε αυτό το εγχείρημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ένα σύστημα Δικαίου. Είμαστε εμείς που ελπίζουμε, μαζί με τους Γερμανούς μας φίλους, ότι αυτό το εγχείρημα θα προχωρήσει και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο για μια Ευρώπη κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική, παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο και ισχυρή δύναμη στον 21ο αιώνα. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε την καλή τη δημιουργική, την παραγωγική σχέση με τις τέχνες και την ιστορία, έτσι ώστε η ιστορία να είναι ρο σχολείο μας για το αύριο και όχι η φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα