Φίλης: Συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου. Η τιμή δεν ανταλλάσσεται με υπουργείο

Με πολλές αιχμές αποχώρησε ο Νίκος Φίλης από το υπουργείο Παιδείας.  Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας, με τον Νίκο Φίλη να παραδίδει το χαρτοφυλάκιό του στον νέο υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου.

Ο κ. Φίλης, εμφανώς πικραμένος είπε πως "όλοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις με εντολή του ελληνικού λαού και με απόφαση του Πρωθυπουργού". Ωστόσο, σημείωσε πως απο την πλευρά του κ. Τσίπρα δεν του επισημάνθηκαν προβλήματα και καθυστερήσεις, αντιθέτως υπήρξαν θετικές αναφορές στο έργο του υπουργείου. Μάλιστα, με αφορμή πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού, όταν είχε βαθμολογήσει με άριστα 20 το υπουργείου Παιδείας, είπε:   "Αιφνιδίως το άριστα 20 μετατράπηκε σε μόλις 1,5 μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό".

Η  αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η αφεντιά του απέκτησε ορκισμένους εχθρούς.

Απαντώντας σε όσους απορούν, όπως είπε, για το ότι δεν αποδέχθηκε θέση σε άλλο υπουργείο, ανέφερε: "Χαμογελώ και μόνο με την απορία τους. Δεν με ξέρουν, δεν μας ξέρουν, δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντάται και εκπροσωπεί τη συλλογική αξιοπρέπεια"

Ο ίδιος έκανε λόγο για χυδαίες επιθέσεις αλλά και για πολιτικό συμβόλαιο θανάτου του από τον Αρχιέπισκοπο. Μάλιστα αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ που μετέδωσε τη συνέντευξη. Τόνισε ότι όσα είπε ο Ιερώνυμος σε εκείνα τη συνέντευξη ήταν ανατριχιαστικά αντιδημοκρατικά.

Μάλιστα έκανε λόγο για «ιταμή αξίωση» της εκκλησίας για αποπομπή του.

Οργανώθηκε και εκτελέστηκε συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου στη συνέντευξη Ιερώνουμου στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε μεταξύ άλλων και λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εκεί ζητήθηκε η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας". Eπίσης,  μίλησε για πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Μοχθήσαμε 13 μήνες, έφτασε η μέρα της αποχώρησης», είπε ο Νίκος Φίλης. « Είπα την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ότι θα κάνουμε αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Είπα θα χτίζουμε από κάτω προς τα πάνω. Δεν ξεκινήσαμε από τα πανεπιστήμια, αλλά από τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια , τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε «Μέσα σε λίγους μήνες παρά τη σκληρή μνημονιακή λιτότητα, προχωρήσαμε στο σχολείο ποιότητας» σημείωσε ο κ Φίλης. Επανέλαβε εξάλλου πως πρέπει να μπει τέλος στις πανελλήνιες εξετάσεις και ζήτησε αυτό να είναι αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας. Ο Νίκος Φίλης έκανε αναφορά στο έργο του υπουργείου και ζήτησε από τη νέα ηγεσία να «αγκαλιάσει» το πρόγραμμα του υπουργείου για τα προσφυγόπουλα.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν αντίτιμο, δεν αγοράζονται» είπε ο Νίκος Φίλης σχολιάζοντας όσα γράφονται για την απομάκρυνσή του. Ο κ. Φίλης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποκίνησε σε μεγάλο βαθμό την απομάκρυνσή του, έκανε λόγο για επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρα» και πρόσθεσε ότι όταν η εκκλησία ζητά και επιτυγχάνει την αποπομπή ενός υπουργού τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Σημείωσε μάλιστα ότι η συμπεριφορά της εκκλησίας απέναντι στο πρόσωπό του καταδεικνύει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους-εκκλησίας ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κύριος Φίλης κατηγόρησε την ηγεσία της εκκλησίας για αλλαγή στάσης σε μία σειρά θεμάτων και την υιοθέτηση ατζέντας που γυρίζει τη χώρα στο παρελθόν, και έκανε λόγο για ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος.

Τέλος, με δυσκολία συγκράτησε τη συγκίνησή του ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του και αναφερόμενος στον διευθυντή του γραφείου του, Τάκη Κατσαρό, με τρεμάμενη φωνή, κράτησε με δυσκολία τα δάκρυά του, ενώ καταχειροκροτήθηκε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα