Σε εξέλιξη οι τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία

Αναλαμβάνουν και επισήμως σήμερα τα καθήκοντά τους τα μέλη της νέας κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία και την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα σύνθεσή του.

Υπουργείο Εσωτερικών

«Σου δίνουμε, κ. υπουργέ, καλή προίκα. Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραδίδοντας το υπουργείο Εσωτερικών στον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών και τη διαβούλευση που είχε με το σύνολο των δημάρχων της χώρας και πρόσθεσε πως εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια για τα ληξιπρόθεσμα των δήμων.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο... η δική μας κυβέρνηση αναμετράται με τα προβλήματα, είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Σκουρλέτης παραλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών.

«Θα κάνουμε τα πάντα ο όρος καλή δουλειά να έχει πραγματικό νόημα» τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αναφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι ένας λαϊκός αυτόνομος συμμετοχικός θεσμός, να διαπνέεται από περισσότερη δημοκρατία και να απελευθερώνει τις κοινωνικές δυνάμεις».

Ο κ. Σκουρλέτης, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «περισσότερη δημοκρατία όχι μόνο στους δήμους αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας». Και υπογράμμισε: «Καλούμαστε να απαντήσουμε στη δύσκολη εξίσωση, τα σώματα ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών».

Υπουργείο Οικονομίας

Η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας υπό τον νέο υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου, με αναπληρωτή υπουργό τον Αλέξη Χαρίτση και το νέο υφυπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα.

«Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση επενδύσεων πάντα στο πλαίσιο του ευρώ και με εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης, προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές νομισματική σταθερότητα, ασφάλεια δημοκρατικών θεσμών και υψηλό επίπεδο επιστημονικού δυναμικού».

«Σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε σκληρή δουλειά» προσέθεσε ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνοντας ότι η δουλειά αυτή θα βασιστεί στα στέρεα θεμέλια που μπήκαν την περίοδο υπουργίας του Γιώργου Σταθάκη.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής τους ο υπουργός αναφέρθηκε στους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους υποψήφιους επενδυτές που, όπως είπε, είναι η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός και πολιτιστικός τουρισμός κ.λπ. Πολλοί, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ονειρεύονται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης.

Απαντώντας σε επίμονες ρωτήσεις για τη θέση που έχει εκφράσει ως ακαδημαϊκός υπέρ του παράλληλου νομίσματος ο υπουργός σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Η εφαρμογή ενός προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει».

Μάλιστα σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ξεκαθάρισε ότι «μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν πανεπιστημιακός και οι πανεπιστημιακοί λένε πολλά πράγματα, όταν όμως έρχεται η ώρα να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε βλέπουν ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Είναι λάθος. Παράλληλο νόμισμα σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει – τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».

Ο κ. Παπαδημητρίου έθεσε ως ορόσημο της ανάληψης νέων πρωτοβουλιών την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας ότι μετά από αυτό θα εκτιμήσει τη δυνατότητα υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων καθώς και τη δυνατότητα εφαρμογής αναπτυξιακής τράπεζας.

Όσον αφορά το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε το λόγο στον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος από την πλευρά του ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης ενώ πρόσθεσε ότι έχουν δημιουργηθεί και οι δομές υποστήριξης των δανειοληπτών όπως η ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει στο υπουργείο και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά έχουμε κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και η διάδοχη κατάσταση θα λύσει θέματα αναβάθμισης και του υπουργείου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της δουλειάς που θα γίνει, ώστε με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να μιλάμε για επιστροφή στην ανάπτυξη με δικαιοσύνη και βιωσιμότητα.

Ο νέος υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι από την επιτυχία του υπουργείου Οικονομίας εξαρτάται πόσο γρήγορα θα ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός από την πίεση των τελευταίων ετών και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων με την προσέλκυση επενδύσεων. «Στις πλάτες μας πέφτει το πολύ μεγάλο βάρος για τη στροφή της χώρας στην ανάπτυξη» σημείωσε.

Η απερχόμενη υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά στο κομμάτι της μείωσης της γραφειοκρατίας, καθώς, όπως είπε, «δώσαμε τα εργαλεία και με νομοθετική πρωτοβουλία απαλλάσσεται το 90% των επιχειρήσεων από άσκοπες διαδικασίες αδειοδότησης».

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

O τομέας των επικοινωνιών μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Σπίρτζη. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αμέλλησαν να αφοσιωθούν στο να αξιοποιήσει η χώρα το συγκρητικό της πλεονέκτημα, τη γεωγραφική της θέση και το αξιοθαύμαστο ανθρώπινο δυναμικό» είπε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

« Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου και τηλεπικοινωνιών» τόνισε και συμπλήρωσε «είμαστε έτοιμοι να δωσουμε τη μάχη. Νομιζω ότι μπορεί να δωθεί μια καινούργια πνοή , το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Να μπει η χώρα στο κύμα της τεχνολογικής επανάστασης» σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

«Το έργο του υπουργείου, όπως το αντιλαμβάνομαι προσωπικά αφορά την παραγωγή νομοθεσίας, την απονομή δικαιοσύνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, παραδίδοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Στ. Κοντονή και υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στην απονομή της δικαιοσύνης. «Οι ελάχιστες παρεμβάσεις ήταν όσες προβλέπονται από το Σύνταγμα» τόνισε για να προσθέσει ότι «η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική σε περιπτώσεις οικονομικής ανάπτυξης και ύφεσης και παρουσίασε αναλυτικά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και το έργο του στο υπουργείο.

Μεγάλο βάρος να παραλαμβάνω το υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Νίκο Παρασκευόπουλο, είπε ο νέος υπουργός Σταύρος Κοντονής και τόνισε ότι θα συνεχίσει το έργο του.

Ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και τόνισε: «Με βάση τις οδηγίες του πρωθυπουργού πρέπει να τελειώσουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρξε ένα πολύ παραγωγικό υπουργείο...] σημείωσε. Πρόσθεσε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, το υπουργείο θα ασχοληθεί με την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες δικαστές. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική ειρήνη όταν υπάρχει σωρεία υποθέσεων που δεν έχουν εκκαθριστεί» είπε.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Η κυβέρνηση έχει στοχευμένη πολιτική, είπε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία, παραλαμβάνοντας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έκανε αναφορά και στα κακώς κείμενα του παρελθόντος και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, δημιουργώντας ένα γραφειοκρατικό δημόσιο, μακριά από την εξυπηρέτηση του πολίτη. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η διοικητική ανασυγκρότηση, με υπαλλήλους που θα στέκονται στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντί του. Η νέα υπουργός υπογράμμισε το σεβασμό τον δικό της αλλά και των προκατόχων της προς τους δημοσίους υπαλλήλους και τόνισε ότι θα προχωρήσει στις όποιες αλλαγές με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που επιβλήθηκαν εμμονικά από τις μνημονιακές πολιτικές δεν είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις σελίδες του υπουργείου, ενώ δήλωσε ότι η πόρτα της θα είναι πάντα ανοιχτή για τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αν έφτιαχνα μια κυβέρνηση μετά από χρόνια, τον πρώτο που θα σκεφτόμουν να βάλω στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ήσουν εσύ, επεσήμανε απευθυνόμενος στον Γιώργο Σταθάκη, ο απερχόμενος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης στην τελετή παράδοσης του υπουργείου στο πλαίσιο της οποίας επανέλαβε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ τονίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τη θέση αυτή, από όποια θέση κι αν βρίσκεται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Για στέρεες βάσεις και ισχυρή παρακαταθήκη πάνω στην οποία καλούμαστε να συνεχίσουμε έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης.

Αναλυτικά, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το σχέδιο πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ παρωχημένο, το οποίο κληροδότησε «η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και έχει μόνο πολιτική στόχευση: να δημιουργήσει προβλήματα στην σημερινή κυβέρνηση».

Ειδική αναφορά έκανε ακόμη ο κ. Σκουρλέτης στη λύση που δόθηκε για τον ΑΔΜΗΕ με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων, στο πρόγραμμα των 36 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, την έκπτωση 15% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, ενώ έκανε λόγο για κινδυνολογία σε σχέση με τη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ. για την επιχείρηση το 2017.

Ο τέως υπουργός ΠΕΝ άσκησε κριτική στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι η αξιοπιστία τους αναδείχθηκε μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι έως τις παραμονές του ανασχηματισμού τον έφεραν κατά 99% εκτός κυβέρνησης αλλά και από το ότι πολλά σοβαρά πράγματα που έγιναν, δεν αναδείχθηκαν όσο θα έπρεπε. Αντίθετα, είπε, υπήρξε συστηματική διαστρέβλωση από την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού και από δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα που ενοχλούνται όταν βλέπουν μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά να βάζει το αποτύπωμά της.

«Το στοίχημα», κατέληξε, «το κερδίσαμε. Διαχειριζόμαστε μια πολιτική που δεν είναι δική μας, μπορέσαμε να βάλουμε το δικό μας άρωμα και αυτό δεν συγχωρήθηκε. Ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου 2015 και δεν κινηθήκαμε ούτε χιλιοστό έξω από αυτές».

Ως τεράστιας στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας ο νέος υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης. «Είναι σε μεταβατικό στάδιο, όχι μόνο στην Ελλάδα –και προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές. Οι αρχές και ο τρόπος προσέγγισης θα διατηρήσουν τις αξίες της προηγούμενης ηγεσίας. Οι προκλήσεις είναι μπροστά, στόχος μας είναι να πετύχουμε το μέγιστο βαθμό επενδύσεων, κοινωνικής μέριμνας και το υπουργείο να συνάδει με τους περιβαλλοντικούς στόχους».

Αναφερόμενος δε στον κ. Σκουρλέτη τόνισε: «Η συνεργασία που είχαμε ήταν εξαιρετική. Τον θαυμάζω ως πολιτικό στέλεχος, εγώ δεν είμαι τόσο καλός στα πολιτικά όσο ο Πάνος».

Η προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο δεν κοστίζει αλλά συμφέρει, επεσήμανε από την πλευρά του ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην επίτευξη της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ σημείωσε ότι καμιά επένδυση δεν κόλλησε στο υπουργείο, αντίθετα η κατάσταση βελτιώθηκε.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε τέλος ότι και οι δυο τομείς, περιβάλλον και ενέργεια, είναι πολύ κρίσιμοι για τη χώρα και μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία της ταυτότητάς της. Σε σημείωμα απολογισμού που παρέδωσε ο κ. Σκουρλέτης στο νέο υπουργό γίνεται εκτενής αναφορά στα πεπραγμένα αναφορικά με τα θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και ενέργειας. Επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις με την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον αγωγό ΤΑΡ, ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, τις έρευνες υδρογονανθράκων, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κ.ά.

Ειδικά για την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής τονίζεται: «Σε μεγάλες επενδύσεις αξιοποίησης ορυκτού πλούτου, όπως λόγου χάριν τα μεταλλεία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η (απερχόμενη) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εξέτασε τα ζητήματα πάντοτε με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας, του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διαμόρφωση των αναγκαίων κοινωνικών συναινέσεων. Η πολιτική ηγεσία αξίωσε σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα τεχνικά ζητήματα».

Επίσης για τη ΔΕΗ αναφέρονται τα εξής: «Σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου για την “Μικρή ΔΕΗ” και την αντικατάστασή του με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, δρομολογήθηκε ένα νέο σχέδιο για την ΔΕΗ συνολικά, έτσι ώστε να παραμείνει ο ισχυρός παίκτης στην αγορά της Ελλάδας και να ενισχυθεί με συμπράξεις που θα την καταστήσουν δομικό στοιχείο κάθε νεότερης εξέλιξης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα