Reuters: Μέχρι το Σάββατο ο ανασχηματισμός

Το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές έδινε «παράταση» στην ανακοίνωση του νέου βερνητικού σχήματος μέχρι αύριο Σάββατο 5 Νοεμβρίου.


Όπως ανέφερε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο,  ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται μέχρι το Σάββατο να ανακοινώσει τα νέα κυβερνητικά πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ηγείται και της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, αναμένεται να παραμείνει στη θέση του σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης θα αντικατασταθεί, μετά τις ανοιχτές αντιρρήσεις που έχει προβάλει σε κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να αντικρούσει την κριτική των δανειστών ότι χρονοτριβεί στη διαδικασία πώλησης της δημόσιας περιουσίας, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και νέα υπουργεία με στόχο την έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της μετανάστευσης που αποτελεί και καίριο ζήτημα της χώρας –αλλά και της Ευρώπης- την τελευταία διετία.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκεται στην Ινδονησία και επιστρέφει στην Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Δραγασάκης-Φλαμπουράρης ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε η τελική φάση για τη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Τα τηλεφωνήματα στους υποψήφιους νέους υπουργούς γίνονται αυτή την ώρα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής ειδοποιήθηκε η Βουλή να ετοιμάσει την αίθουσα για την ανακοίνωση.

Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

Το βασικότερο ερώτημα σε αυτό το ανασχηματισμό είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών από την σύνταξη του νόμου στη διενέργεια του διαγωνισμού με τους υποψήφιους καναλάρχες μέχρι το χειρισμό της «ήττας» από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός. Με αφορμή την αρνητική εξέλιξη του εγχειρήματος με τις τηλεοπτικές άδειες, πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να δουν τον υπουργό Επικρατείας να απομακρύνεται από το Μαξίμου και να αναλαμβάνει άλλο πόστο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής το επικρατέστερο σενάριο ήθελε τον κ. Παππά να αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, κατά πάσα πιθανότητα διατηρώντας παραλλήλως και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Όλγα Γεροβασίλη φεύγει από κυβερνητικός εκπρόσωπος με κατεύθυνση πιθανότατα το υπουργείο Εσωτερικών ή έστω το Αγροτικής Ανάπτυξης, λένε οι τελευταίες πληροφορίες. Στη θέση της ως κυβερνητικός εκπρόσωπος πιθανόν πάει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα παραμείνει στη θέση του λένε ενημερωμένες πηγές.

Εκτός υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να τεθούν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Για το νεοσύστατο υπουργείο Ενέργειας ακούγονται τα ονόματα του Σωκράτη Φάμελλου που έγινε γνωστός ως πρόεδρος της Επιτροπής για τον έλεγχο της νομιμότητας των δανείων σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα και του Στέργιου Πιτσιόρλα, νυν διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου. Εναλλακτικά, ως διάδοχος του Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος απομακρύνεται από το κυβερνητικό σχήμα, εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μάλλον μετακινείται στο υπουργείο Ναυτιλίας. 

Οι σταθεροί και οι μετακινούμενοι

Στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, φυσικά ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Κοτζιάς, λένε οι τελευταίες πληροφορίες για το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ο Ανδρέας Ξανθός στο υπουργείο Υγείας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης θα διατηρήσει το υπουργείο Υποδομών – χάνει κάποιες αρμοδιότητες μόνο του τομέα Μεταφορών, που πάνε στο Ναυτιλίας.

Αναβαθμίζονται από αναπληρωτές υπουργοί σε υπουργοί οι αρμόδιοι σήμερα για τη διοικητική ανασυγκρότηση Χριστόφορος Βερναρδάκης και για τον τουρισμό Έλενα Κουντουρά.

Κερδίζει έδαφος η ιδέα να παραμείνει ως υπουργός πλέον και ο Γιάννης Μουζάλας στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Άλλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, εάν στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετηθεί άλλος υπουργός.

.protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα