Ολοταχώς για τον ανασχηματισμό - Ποιοί μένουν και ποιοί φεύγουν

Η αυριανή διαδικασία στη Βουλή όπου θα κατατεθεί τροπολογία για την κατάργηση του νόμου Παππά ανοίγει τον δρόμο για την συγκρότηση του ΕΣΡ στην απογευματινή διάσκεψη των Προέδρων και ξεκλειδώνει τον ανασχηματισμό ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Μετά την τελευταία πολύωρη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων όπου αποσύρθηκε το όνομα του Β. Πολύδωρα και προτάθηκε ο για την θέση του Προέδρου ο Ρ. Μορώνης, συνεχίστηκε η προσέγγιση μεταξύ των δύο κομμάτων καθώς η ΝΔ πρότεινε για την ηγεσία της ανεξάρτητης αρχής, τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς δήλωσε ότι «είμαστε σε τροχιά σύγκλισης με τη ΝΔ και η πρόταση της ΝΔ για Κουτρομάνο στέλνει μήνυμα συναίνεσης και στα υπόλοιπα κόμματα», μία μόλις ημέρα μετά το «ναυάγιο» της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Οι αλλαγές στην τροπολογία Παππά

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει τροπολογία αύριο στη Βουλή όπου θα προβλέπει την κατάργηση διατάξεων του νόμου Παππά προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το νομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται προτάσεις προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο της αντιπαράθεσης μεταξύ «κατάργησης» ή «αναστολής» του νόμου Παππά που έχει ξεκινήσει με την ΝΔ, και θα περιγράψει στην νομοθετική πρωτοβουλία ότι όλες οι κυβερνητικές ενέργειες που θα αφορούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα έχουν την «σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ». Αυτή είναι και η πρώτη κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Μ. Μαξίμου η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την συγκρότηση του ΕΣΡ στην Διάσκεψη των Προέδρων και θα ξεκλειδώσει τον ανασχηματισμό.
Επίσπευση του ανασχηματισμού

Στο Μαξίμου θα επιταχύνουν την διαδικασία της αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος μετά την περιπετειώδη – εάν καταλήξει- συγκρότηση του ΕΣΡ υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για πρακτικούς λόγους αφού το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει αφήσει κάτω τα μολύβια αναμένοντας τις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος.

Η διαρροή των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων αποτέλεσε επίσης έναν ακόμα λόγο επίσπευσης του ανασχηματισμού καθώς η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στην προαναγγελία αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος καλλιεργώντας προσδοκίες στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος.

Με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κερδίσει πολιτικό χρόνο εμφανίζοντας ένα ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα καθώς οι πιέσεις των δανειστών για νέες περικοπές στο συνταξιοδοτικό και τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης δεν δίνουν πολλά περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Η ονοματολογία

Οι αρχικοί σχεδιασμοί του Μαξίμου για το νέο κυβερνητικό σχήμα έχουν ανατραπεί μετά τις εξελίξεις στο ΣτΕ και το ΕΣΡ.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες στο νέο υπουργικό σχήμα θα παραμείνουν αμετακίνητοι το οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης Αλεξιάδης) και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Κατρούγκαλος, Πετρόπουλος) λόγω της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με ένα μικρό ερωτηματικό για το μέλλον της κ. Φωτίου στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Το σπάσιμο του υπουργείο Εσωτερικών φέρνει  σημαντικές ανακατατάξεις καθώς ο Π. Κουρουμπλής προορίζεται για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το οποίο θα απομακρυνθεί ο Ν. Τόσκας. Ο ίδιος φέρεται να επιθυμεί να μετακινηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που αυτονομείται ακούγεται το όνομα τον Δ. Βίτσα στην θέση του Γ. Μουζάλα.

Για το υπουργείο Εσωτερικών προορίζεται η Όλγα Γεροβασίλη όπου σε αυτήν  την περίπτωση θα αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλος.  Αν παραμείνει στην θέση της η κ. Γεροβασίλη δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί υπουργός Εσωτερικών ο Φ. Κουβέλης.  Εκτός κυβέρνησης αναμένεται αν βρεθεί ο Γ. Σταθάκης ενώ για το υπουργείο Ανάπτυξης ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Ν. Παππά αλλά και της κ. Λούκα Κατσέλη. Ο κ. Παππάς φαίνεται ότι παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα με αναβαθμισμένο ρόλο έχοντας την πλήρη κάλυψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ν. Φίλης αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας σε άλλο υπουργικό θώκο ενώ συζητείται η απομάκρυνση από το υπουργικό συμβούλιο των κ.κ. Μάρδα, Τζάγκρη, Μπαλτά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Προς υπουργοποίηση ή αναβάθμιση στο υπουργικό σχήμα αναμένεται να τεθούν στελέχη της νεότερης γενιάς όπως η  διευθύντρια του Γιώργου Κατρούγκαλου, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης ενώ θέσεις στην νέα κυβέρνηση αναμένεται να καταλάβουν νέου βουλευτές.Σε αυτήν την κατηγορία για τις θέσεις υφυπουργών ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Φάμμελου, Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη,  Ηγουμενίδη καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη και Ολ. Τελιγιορίδου.

 

 

thetoc

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα