Φίλης: Πρέπει να δούμε τη σχέση Εκκλησίας - πολιτείας

Στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός υπάρχουν πολλά πεδία διαχωρισμού τα οποία δεν προϋποθέτουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση κι "ένα από αυτά είναι  η διαχρονική επιδίωξη της εκκλησιαστικής διοίκησης να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού των μαθητών και των εκπαιδευτικών".

Ο έλεγχος αυτός είπε γίενται φανερός στη συνύπαρξη στο ίδιο υπουργείο της Παιδείας, της Έρευνας και των Θρησκευμάτων. "Το θέλουμε αυτό;" διερωτήθηκε. Ελπίζουμε, είπε, ότι η πρόσφατη αντιαπράθεση με την εκκλησία δε θα επιβεβαιώσει τους φόβους ότι η Εκκλησία επιχειρεί να θέσει όρους, εισβάλλοντας στην πολιτική. Ωστόσο πρόσθεσε, δεν υπάρχει αντιπαλότητα με την Εκκλησία αλλά υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του δημοκρατικού σχολείου.

Επίσης ο υπουργός Παιδείας, σημείωσε ότι η αριστερή διακυβέρνηση μέσα σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον που επιβάλλει μνημονιακούς καταναγκασμούς είναι ένα στοίχημα. Συμφώνησε δε με το μέλος της ΠΓ Πάνο Λάμπρου που είχε ανέβει πριν λίγο στο βήμα, ότι το μνημόνιο "δεν ήταν επιλογή μας, αλλά μας επιβλήθηκε".

Αναφέρθηκε σε δύο καθήκοντα της κυβέρνησης της Αριστεράς: να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καθημερινότητα και η μάχη αυτή για την καθημερινότητα να έχει προσανατολισμό την ανατροπή των νεοφιλελευθερων αξιών περί ανταγωνισμού  και να προωθούν παντού τη δημοκρατία, να αντιπαρατίθενται στη ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Επίσης τόνισε ότι για τη σημερινή κατάσταση του λαού κανείς δεν είναι αναμάρτητος, και πως μερίδιο ευθύνης έχουν τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί παράγοντες, οι μιντιάρχες καιάλλοι θεσμοί και πως η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με επιστροφή σε νοοτροπίες του παρελθόντος.

Όσον αφορά τις συμμαχίες τάχθηκε υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών στη βάση κοινών αξιών και προγραμματικών στόχων στην προοπτική ενίσχυσης του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.


topontiki

Δείτε πρόσφατη συνέντευξη του Νίκου Φίλη:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα