Χάσμα Ιερώνυμου - Φίλη. Ανιστόρητες και προσβλητικές απόψεις

Να γεφυρώσει το χάσμα που προκλήθηκε με την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επιχειρεί ο Νίκος Φίλης, ύστερα από τη κόντρα που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών.

Παρά το εξαιρετικά καλό επίπεδο επικοινωνίας που διατηρούν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία υπάρχει ένα αγκάθι, που για την Εκκλησία είναι το πρόσωπο του υπουργού Παιδείας.

Τα πνεύματα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Αρχιεπισκοπής οξύνθηκαν μετά τη σφοδρή κριτική που άσκησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών και τις εμπρηστικές για το σύνολο των ιεραρχών και μεγάλο μέρος κληρικών και ποιμνίου δηλώσεις του Νίκου Φίλη για το ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία τις περιόδους της κατοχής και της χούντας.

Οι αιχμές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το νέο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθαν να ταράξουν τα -επιφανειακά ήρεμα- νερά των σχέσεων της κυβέρνησης με την Εκκλησία. Μόλις 20 ημέρες μετά το γεύμα του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου και παρά τις καλές προσωπικές σχέσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου, ο δεύτερος σήκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης με το υπουργείο Παιδείας και τον Νίκο Φίλη.

Η επίσημη αφορμή φέρεται να είναι οι αλλαγές που επήλθαν από φέτος στο μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε ότι τα αίτια του συγκρουσιακού κλίματος ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών είναι πολύ βαθύτερα και αρκετά περίπλοκα. Εξάλλου, δεν είναι κρυφό ότι ο πρωθυπουργός, έγινε αποδέκτης παραπόνων από τον κ. Ιερώνυμο για τον Νίκο Φίλη.

Στην κόντρα του με την Εκκλησία ο Νίκος Φίλης έμεινε- επικοινωνιακά- αρκετά μόνος, καθώς δεν υπήρξε ικανοποιητική στήριξη στο πρόσωπό του από άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Στο «αντίπαλο στρατόπεδο» όμως, η κινητοποίηση ήταν όχι μόνο άμεση αλλά και δυναμική. Ο Μανώλης Γλέζος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και βιωματικός μάρτυρας των γεγονότων της κατοχής και της χούντας πήρε το μέρος της Εκκλησίας και επιτέθηκε προσωπικά κατά του Νίκου Φίλη, ενώ ο υπουργός Παιδείας έγινε στόχος και από Μητροπολίτες.

Ο Πατρών Χρυσόστομος έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την οποία διαμαρτυρήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να ανακαλέσει στην τάξη τον Υπουργό, ενώ και αρκετοί άλλοι Μητροπολίτες, όπως οι Φθιώτιδος Νικόλαος και Πειραιώς Σεραφείμ αποδοκίμασαν με συνεντεύξεις τους τα λεγόμενα του Νίκου Φίλη.Την παραίτηση Φίλη ζήτησαν και θεολόγοι της ΠΕΘ.

Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με μια συμβολική, αλλά και ουσιαστική κίνηση προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση προς τον Νίκο Φίλη και με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση έδωσε ηχηρή απάντηση για τον ρόλο της Εκκλησίας σε κρίσιμες ιστορικά στιγμές.

Μαζί με την επιστολή, στην οποία έκανε λόγο για ανιστόρητες, συμπλεγματικές και προσβλητικές απόψεις για την κοινωνία που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται ο κ. Ιερώνυμος έστειλε και ένα τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή», ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».

Λίγη ώρα μετά την αιχμηρή επιστολή Ιερώνυμου ο υπουργός Παιδείας με νέα δήλωσή του επιχείρησε να ρίξει γέφυρες προς την Εκκλησία υποστηρίζοντας ότι στην τηλεοπτική του συνέντευξη δεν στράφηκε κατά του συνόλου της Εκκλησίας, αλλά «σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας».

Μελετούν τρόπους να απαντήσουν στον Φίλη

Πολλοί Μητροπολίτες σε ιδιωτικές συζητήσεις τους δεν κρύβουν την οργή τους για τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι για μια ακόμη φορά ο Νίκος Φίλης επιχείρησε να λειτουργήσει ως «επικοινωνιακός λαγός» προκειμένου να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης αλλού και όχι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Στις συζητήσεις τους οι ιεράρχες ανταλλάσουν και απόψεις για το πως θα μπορούσαν να απαντήσουν ουσιαστικά στα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας.

Ορισμένοι Μητροπολίτες προκρίνουν τους «πύρινους λόγους» υπεράσπισης της ιστορικής συμβολής της Εκκλησίας στους αγώνες του γένους για την ελευθερία, την ώρα που άλλοι Επίσκοποι -σαν να ήταν λογιστές- κάνουν προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς «αθροίζοντας τους πόρους (όχι μόνο χρήματα αλλά και υποδομές) που η Εκκλησία δαπανά καθημερινά εδώ και χρόνια αντικαθιστώντας το χρηματικά ανίκανο κράτος στο κοινωνικό έργο στήριξης οικονομικά ασθενών πολιτών, ατόμων με ουσιοεξαρτήσεις, προσφύγων και μεταναστών» όπως είπε χαρακτηριστικά Μητροπολίτης από την κεντρική Ελλάδα μιλώντας στο real.gr.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, αναμένεται η τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ηχηρή και αρκετά σκληρή απάντηση εκ μέρους Συνόδου απέναντι στον υπουργό Παιδείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα