Το Βερολίνο θεωρεί λήξαν το ζήτημα των επανορθώσεων

«Η Γερμανία απορρίπτει τις ελληνικές αξιώσεις» είναι ο κοινός παρονομαστής των δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο την επομένη της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα πως «θα κινηθούμε μέχρι τέλους, πρώτα διπλωματικά και στη συνέχεια νομικά αν χρειαστεί» για τη  διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Συγκεκριμένα, η Bild γράφει πως το Βερολίνο απορρίπτει τις ελληνικές αξιώσεις επικαλούμενο, μεταξύ άλλων, ως αιτιολογία ότι «ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις».

«Στον αντίποδα η Αθήνα», προσθέτει η Bild, «παραπέμπει στο ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις» και εκτιμά πως «δεν διαφαίνεται το τέλος αυτής της διαμάχης».

H Handelsblatt, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει την απαίτηση για την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν».

Τέλος, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία, ως αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου κατά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς ο πρωθυπουργός Τσίπρας επανέφερε την αξίωση αυτή».

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα