Κουρουμπλής: Aυτοδυναμίες δεν υπάρχουν. Άνοιγμα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Το “χαρτί” μια πιθανής κυβερνητικής συνεργασίας στο μέλλον με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι “έριξε” στο τραπέζι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής σε μια προσπάθεια επίλυσης του “γόρδιου δεσμού” των “200” θετικών ψήφων προκειμένου η απλή αναλογική να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές.

“Τοποθετείστε με τέτοιο τρόπο που ο ιστορικός του μέλλοντος θα προβληματιστεί γιατί το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέλουν μπόνους. Τους αφορά; Όχι.” διερωτήθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και συνέχισε λέγοντας: “Αν υπάρξει μπόνους θα υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό είναι το ζητούμενο για εσάς ή η συμμετοχή σας σε μια ευρύτερη προοδευτική κυβέρνηση, που θα συστρατεύσει περισσότερες δημοκρατικές δυνάμεις, για να σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος στην αντιμετώπιση των μικρών, μεσαίων και πολύ μεγάλων προβλημάτων;”, κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά τον εκλογικό νόμο.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας για το μπόνους εδρών, υποστήριξε ότι “όποιο μπόνους και αν δεχθεί κανείς να βάλει, οι αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν. Οι συσχετισμοί στην κοινωνία είναι απαγορευτικοί για τέτοιους είδους σκέψεις», καλώντας πάραλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα την ΝΔ, να ξανασκεφτούν το αίτημα για την ύπαρξη μπόνους. “Σας καλούμε να το ξανασκεφτείτε. Θα είναι ένα βήμα για να μην μείνετε αγκυλωμένοι σε παλαιολιθικού τύπου λογικές”.

"Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει και είναι ανάγκη να λειτουργήσουμε στα πλαίσια ενός πολιτικού πολιτισμού ο οποίος να εκφραστεί μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο να μπορέσει κυρίως να κεντρίσει τον προβληματισμό του 40% της ελληνικής κοινωνίας που έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική" σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

"Κάποτε οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορεί να είχαν λόγο ύπαρξης αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις ήταν μονοκομματικές με μεγάλα ποσοστά όμως δε μπόρεσαν να αποτρέψουν την οικονομική και κοινωνική κρίση".

Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε ότι αποδέχεται την πρόταση για τη δημιουργία Επιτροπής η οποία όπως είπε, θα μπορούσε να συγκροτηθεί την επομένη της ψήφισης του νόμου και να εξεταστεί τα θέματα που έχουν τεθεί από την αντιπολίτευση όπως το θέμα της ψήφου των ομογενών, και της κατάτμησης των περιφερειών.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών, άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι, «δεν αντιλαμβάνεται πως το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που ζούμε», και πρόσθεσε πως μετά το 2009 ακόμα και με το μπόνους των 50 εδρών δεν εξασφαλίσθηκαν συνθήκες κυβερνησιμότητας και αναγκάστηκαν να συνεργασθούν κόμματα τα οποία ξεκινούσαν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκάλεσε η άποψη που κατέθεσε στην συζήτηση ο αρμόδιος υπουργός για την σύσταση μιας διακομματικής επιτροπής η οποία θα συζητήσει συνολικά ακόμα και για την ψήφο των ομογενών και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών λέγοντας όμως ότι “ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα ψήφισης του νόμου” και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα μετουσιώσει σε πράξη την διακομματική επιτροπή μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής καθώς όπως ανέφερε «η κυβέρνηση αυτή έχει μπροστά της τρία χρόνια να κυβερνήσει»…

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα