Καταπέλτης η Κομισιόν για το τηλεοπτικό τοπίο. Πυρά απο τα κόμματα

Επιστολή - έγκληση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Νίκου Παππά και Χρήστου Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκ. Έντινκερ.

Η επιστολή θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ θεωρείται ενδεικτική των προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Στην επιστολή της η Κομισιόν, σύμφωνα με την Καθημερινή, εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση  να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

- επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα.

- Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea.

- Επιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Η επιστολή του Επιτρόπου Εντιγκερ αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε επιστολή που είχε στείλει, προ μηνός, ο κ. Νίκος Παππάς, το περιεχόμενο της οποίας, εκ του αποτελέσματος κρίνεται, ότι δεν ικανοποίησε τα κοινοτικά όργανα. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο κ. Παππάς διαβεβαίωνε ότι όλη η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης θα γίνει με σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία και πρακτική.

Τι απαντά ο Νίκος Παππάς

Το υπουργείο Επικρατείας απαντά ότι η επιστολή δεν σχετίζεται με το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και αναφέρει ότι η Κομισιόν δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα "εξηγήσεις ή αποσαφηνίσεις" για τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης.

Ταυτόχροντα, ο υπουργός κ. Παππάς επιτίθεται στην εφημερίδα "Καθημερινή" σημειώνοντας ότι "προσπαθεί να δημιουργήσει 'κλίμα' και να προκαλέσει σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό". "Συσχετίζει αλληλογραφία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Επιτρόπου Έτινγκερ για θέματα που αφορούν το ψηφιακό φάσμα και την ΕΕΤΤ, με τη διαδικασία της αδειοδότησης, με τρόπο που ήδη να γίνεται αναπαραγωγή της παραπληροφόρησης από ηλεκτρονικά sites με τίτλο: 'Κομισιόν: ζητά εξηγήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες' και 'Επιστολή κόλαφος της Κομισιόν για τις τηλεοπτικές άδειες' " αναφέρει ο κ. Παππάς.

ΕΙΤΗΣΕΕ: Στον αέρα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας κάνει λόγο για "ηχηρή παρέμβαση" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζει ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι στον αέρα και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Παππά, όπως:

Γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν επιμελώς αποκρύψει την ύπαρξη αυτής της επιστολής;

Γιατί ο κ. Ν. Παππάς δήλωνε αναληθώς προ τριών εβδομάδων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει το νόμο του και δεν προκύπτει κανένα απολύτως θέμα; Πολύ περισσότερο όταν ο κ. Ν. Παππάς είχε απαντήσει γραπτώς στην Επιτροπή και οι εξηγήσεις του όπως αποδεικνύεται από την επιστολή του που αποκαλύπτεται τώρα είχαν κριθεί ανεπαρκείς.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει ακόμη πως "καθίσταται απολύτως σαφές ότι η Επιτροπή διαφωνεί πλήρως με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών" και πως "ουσιαστικά η κυβέρνηση καταγγέλλεται γιατί προχωρά σε ένα διαγωνισμό χωρίς να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού, όπως ο καθορισμός του συνολικού αριθμού των αδειών (θεματικές, γενικού περιεχομένου μη ενημερωτικές, περιφερειακές κλπ) και η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος".

"Η προσπάθεια περιορισμού του φάσματος αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρακτικής για προκήρυξη μόνο 4 αδειών είναι σαφής" καταλήγει η Ένωση.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η αποκάλυψη της επιστολής που έστειλε η Κομισιόν στην κυβέρνηση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας την επιστολή - καταπέλτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση. «Είναι προφανές τόσο από την έκταση, όσο και από την ένταση της επιστολής, ότι υπάρχει μείζον θέμα για την κυβέρνηση... Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες πως η κυβέρνηση - όπως κάνει και με τον εκλογικό νόμο - βάζει πρώτα το κομματικό συμφέρον» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

O εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, με τη σειρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρώντας να χειραγωγήσει την ενημέρωση των Ελλήνων διασύρει τη χώρα και την κάλεσε να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.

«Η επιστολή- κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει το σχέδιο της Κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει τη ενημέρωση των Ελλήνων», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Παρά τις πρόσφατες, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του "Υπουργού Προπαγάνδας", η χώρα διασύρεται και πάλι με ευθύνη της Κυβέρνησης. Αυτήν τη φορά ο διασυρμός αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και σημείωσε πως η απάντηση που έσπευσε να εκδόσει ο κ. Παππάς, είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται.

«Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό. Το σχέδιο τους δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει. Ο νόμος "Παπά- Σπίρτζη" πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από "Υπουργούς - καναλάρχες"», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζοντας πως «οι δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις οφείλουμε αντίδραση σε κάθε μεθόδευση αυταρχισμού σε θέματα θεσμών και Δημοκρατίας την οποία επιχειρεί να πλήξει η συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε ότι «άλλο θέμα να νοικοκυρέψει κανείς το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, και άλλο να προσπαθεί να το ελέγξει και να το χειραγωγήσει...» «Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι απέναντι στο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο... είναι αδιανόητο κυβέρνηση της Αριστεράς να ακολουθεί καθεστωτικές λογικές στον τρόπο άσκησης της εξουσίας και στην διακυβέρνηση» παρατήρησε η κ. Γεννηματά.

"H συντηρητική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει δείξει από νωρίς την απέχθεια της στις Ανεξάρτητες Αρχές. Θέλει όλη την εξουσία για τον εαυτό της και για τα δύο κόμματα που την συγκροτούν. Εμείς τους είχαμε προειδοποιήσει. Η σύγχρονη Ευρώπη δεν θα ανεχθεί την αυταρχική αντίληψη της και τον έλεγχο της ενημέρωσης από τους υπουργούς της. Η επιστολή της Κομισιόν, επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μας. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να αναγνωρίσει στις ανεξάρτητες αρχές το ρόλο που οφείλουν να έχουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες της για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος νέας διαπλοκής", σχολίασε το Ποτάμι.

Η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωση της αναφέρε ότι «η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών δεν είναι μόνο θέμα τήρησης τεχνικών κανόνων και οικονομικών προδιαγραφών, είναι πρώτιστα θέμα δημοκρατίας. Τα κανάλια συνδέθηκαν με χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και κράτος και υπάρχει υποψία ότι τινές θέλησαν μέσω της λειτουργίας τους να ασκούν πιέσεις για λήψη έργων και κρατικών προμηθειών. Η Ένωση Κεντρώων επιμένει στην λειτουργία του ΕΣΡ και στην θέσπιση σκληρών κανόνων προς αποβολή από τον χώρο ύποπτων προσώπων».

antenna, mega

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα