Προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας δίνουν 2 νέες δημοσκοπήσεις

Αυξάνει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονία για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 28,%, έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ (προβάδισμα 11,5%), όταν σε προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ (24-26 Μαΐου) προηγούνταν με οκτώ μονάδες (25,5% έναντι 17,5%).

Τρίτη πολιτική δύναμη παραμένει η Χρυσή Αυγή, αυξάνοντας μάλιστα το ποσοστό της στο 8%, έναντι 7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Ακολουθούν το ΚΚΕ (5,5%), το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη (4,5%) και η Ένωση Κεντρώων (3%). Εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που λαμβάνουν 2% και το Ποτάμι με 1,5%.

Έκπληξη προκαλεί το ποσοστό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ανέρχεται στο 2,5%, λίγο κάτω από το όριο εισόδου του 3%. Στο 1,5% ανέρχονται τα ποσοστά για τη Λαϊκή Ενότητα και την Πλεύση Ελευθερίας.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 52,5% έναντι 16% του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοσημείωτο είναι το αποτέλεσμα στην ερώτηση για το τι θα ψήφιζαν οι πολίτες σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με ερώτημα ευρώ/δραχμή. Όπως προκύπτει από την έρευνα το 53,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, την ώρα που το 37% θέλει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, όταν σε αντίστοιχες μετρήσεις την ίδια περίοδο πέρσι άγγιζε το 25%.

Η πλειοψηφία των πολιτών (63%) θεωρούν ότι το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 έβλαψε τη χώρα, μόλις το 8% θεωρεί πως την ωφέλησε, ενώ το 25,5% λέει πως ούτε την ωφέλησε ούτε την έβλαψε.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, το 7% δηλώνουν ικανοποιημένοι και το 7% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 69% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, με 18,5% να απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι και το 12,5% να δηλώνουν ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.

Εξάλλου, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, προς τη σωστή το 10,5%, ενώ ΔΞ/ΔΑ απαντά το 8,5%.

Το 68% των πολιτών συνολικά εκτιμούν ότι η κατάσταση σίγουρα θα χειροτερέψει (41%) ή μάλλον θα χειροτερέψει (27%), 25% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 4,5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί, 1,5% εκτιμά ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ 1% θεωρούν ότι σίγουρα θα βελτιωθεί.

Επίσης, το 80% εκτιμά ότι θα χρειαστεί να ψηφιστούν νέα μέτρα 9,5% θεωρεί πως ό,τι ήταν να ψηφιστεί έχει ψηφιστεί, ενώ 10,5% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ.

Προβάδισμα 7% στη ΝΔ «δίνει» η Alco
Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 7 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει η δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Παραπολιτικά.

Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται στην εκτίμηση ψήφου με 24,5%, έναντι 17,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η ΝΔ καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων της που φθάνει το 86%, ενώ η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει ιστορικά χαμηλά στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση.

Η Alco, όμως, μέτρησε και τη στάση των πολιτών απέναντι στο νέο εκλογικό νόμο: Το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται και το 49% δηλώνει ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής.

Ομως, διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ένα ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με ερώτημα το Grexit: Το 48,3% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ το 39,4% θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου. Το 54% των πολιτών πάντως, λέει όχι σε ένα νέο δημοψήφισμα.

voria

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ