Τσίπρας στον ΣΕΒ: Αντί λιτότητας χρειάζονται επενδύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, δήλωσε, «Η τραγική κατάσταση που βίωσε η Ελλάδα πρέπει να γίνει ο τραγικός εφιάλτης του αύριο για την Ευρώπη».

Αντί λιτότητας χρειάζονται επενδύσεις στην παραγωγή, την έρευνα και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η επιμονή στην εσωτερική υποτίμηση μείωσε το κόστος εργασίας για να ευνοήσει την ανταγωνιστικότητα αλλά αποδείχτηκε λανθασμένη. Το κόστος εργασίας είναι ένας από τους συντελεστές υπολογισμού της ανταγωνιστικότητας αλλά όχι ο μόνος» τόνισε ο πρωθυπουργός και θύμισε την υψηλή ανταγωνιστικότητα στις Σκανδιναβικές χώρες.

Όπως είπε, το πακέτο Γιούνκερ είναι θετική κίνηση για τις επενδύσεις στην Ευρώπη αλλά ο απαιτούμενος ευρωπαϊκός σχεδιασμός δεν είναι επαρκής. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Δεν αρκούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τόνισε ο πρωθυπουργός. Χρειάζεται σφιχτή μεταρρυθμιστική πολιτική σε πολλούς τομείς. Έχουμε ένα καλό momentum μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και δεν πρέπει να πάει χαμένο σημείωσε ο Aλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, την επαναφορά του waiver και την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την στάση του ΣΕΒ στις διαπραγματεύσεις για το εργασιακό και σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει γόνιμος διάλογος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό για την ανάκαμψη είναι απαραίτητη η ενίσχυση των εγχώριων επενδύσεων οι οποίες θα βγουν μπροστά για να δώσουν σήμα και στις ξένες επενδύσεις, η μείωση του ρίσκου χώρας, κάτι στο οποίο βοηθά η ρύθμιση του χρέους που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποκτήσει πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η έγκαιρη πρόοδος του προγράμματος. Η καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση δεν οφείλεται σε παραλείψεις της ελληνικής πλευράς αλλά στις διαφορές μεταξύ ευρωπαίων-ΔΝΤ.

Στη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να αποφύγουμε αντίστοιχα φαινόμενα και πρακτικές, τόνισε συμπληρώνοντας ότι τα προγράμματα πετυχαίνουν όταν γίνονται αποδεκτά από την κοινωνία. Στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στα εργασιακά δικαιώματα και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η μονομερής εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας σε τελευταία ανάλυση είναι αντιπαραγωγική, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους παραγωγικούς φορείς να μετέχουν σε ένα διάλογο για την αναγκαία επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Αν συμφωνήσουμε μεταξύ μας μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στο κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία και μίλησε για τις επιπτώσεις που θα είχε ένα Brexit στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.

«Η πρώτη και κύρια αιτία για την πορεία της Ευρώπης είναι η πορεία της οικονομίας και η συνταγή που κυριάρχησε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε επίσης, πως χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, ίσως στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής. Οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες εισπράττουν το 45% της χρηματοδότησης και η Ελλάδα μόλις το 2%, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε πώς η Γηραιά Ήπειρος θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από αναδυόμενες αγορές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα