Εμφύλιος Λαγκάρντ και Τόμσεν για την Ελλάδα στο Eurogroup

Σκηνικό εμφυλίου πολέμου εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόβλημα, περιγράφει το Reuters.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι ήταν έκπληκτοι από την ασυνήθιστη ένταση και τις δύσκολες συζητήσεις ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ και κυρίως για το γεγονός ότι ο Δανός χρειάστηκε να περιμένει ώρες για να βρει την Λαγκάρντ, πριν αποδεχθεί τη συμφωνία», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Πρόκειται για αναφορά σε ένα από τα διαλείμματα που έγιναν στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης, κατά το οποίο ο Τόμσεν που ήταν στις Βρυξέλλες αναζητούσε στο τηλέφωνο την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρισκόταν σε ταξίδι στην Ασία. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σχολίασαν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν στο Καζακστάν και σημείωναν ότι δεν είναι ασυνήθιστο να περιμένουν το «πράσινο φως» από τη γενική διευθύντρια.

«Φαινόταν ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μία κοινή θέση των στελεχών του», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι ο κορυφαίος δικηγόρος του Ταμείου είχε ταξιδέψει από την Ουάσιγκτον, για να εξετάσει προσεκτικά τη συμφωνία.

Το Reuters τονίζει ότι η κατάσταση αυτή ανησυχεί τους Ευρωπαίους λέγοντας ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Αλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τόμσεν φαινόταν εκνευρισμένος κατά τη διάρκεια του δεκάλεπτου τηλεφωνήματος που είχε με την Λαγκάρντ, σε ένα διάδρομο έξω από την αίθουσα στην οποία συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Τον άκουσαν να λέει ότι το Ταμείο δεν θα έπρεπε να συμφωνήσει, αλλά φάνηκε να «χάνει» στη διαφωνία, ανέφερε αξιωματούχος.

Οποιος κι αν ήταν ο λόγος της καθυστέρησης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε αιχμές καθιστώντας σαφές ότι ενοχλήθηκε από τη συμπεριφορά του Ταμείου. «Θα βοηθούσε περισσότερο αν η γενική διευθύντρια ήταν εδώ. Θα γλιτώναμε μερικές ώρες», είπε μετά από το Eurogroup σε δημοσιογράφους.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης πίστευαν ότι ουσιαστικά η συμφωνία είχε επιτευχθεί πριν καν από το Eurogroup, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ συνάντησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπκε, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Μισέλ Σαπέν, στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της συνάντησης της G7.

Αυτό εξηγεί γιατί ο Σόιμπλε ήταν τόσο ενοχλημένος, που έβλεπε τον Τόμσεν να διστάζει στο Eurogroup. Πάντως, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα