Με όλη την ηγεσία ο Καμμένος στις Οινούσες - Πρόκληση από τουρκικά αεροσκάφη

Στις Οινούσες βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και η στρατιωτική ηγεσία, μετά το για τέταρτη συνεχή ημέρα μπαράζ πτήσεων πάνω από το νησί και την Παναγιά ζεύγους τουρκικών αεροσκαφών. Άγνωστο παραμένει αν ο κ. Καμμένος βρίσκεται στο ακριτικό νησί φορώντας την αγαπημένη του στολή παραλλαγής....

Δύο τουρκικά αεροσκάφη επανέλαβαν σήμερα τις πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά και μάλιστα ενεπλάκησαν με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν προς αναχαίτιση τους.
Οι πέντε από τις έξι συνολικά πτήσεις του ζεύγους των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα δύο μικρά νησιά του ανατολικού Αιγαίου σημειώθηκαν με διαφορά 4 λεπτών κατά μέσο από τις 11:33 έως τις 11:53 και η τελευταία στις 12:19.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ:

Στις 11:33 τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσες στα 22.000 πόδια. Το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από MIRAGE-2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, στον αυτό χρόνο, μετά από εικονική αερομαχία.
Ακολούθησαν πτήσεις τους πάνω από την Παναγιά στις 11:41 και 11:46 στα 26.000 πόδια, στις 11:50 στα 25.500 πόδια, στις 11:53 στα 26.000 πόδια και στις 12:19 τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσες στα 34.000 πόδια.
Ο τουρκικός σχηματισμός εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 11:32 μεταξύ Λέσβου και Χίου, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως και εξήλθε του FIR Αθηνών στις 12:20 βορείως της Χίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Η ελίτ των ενόπλων δυνάμεων από το πρωί βρίσκεται σε ετοιμότητα και διενεργεί άσκηση στα βόρεια σύνορα με τα Σκόπια, αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο στην περιοχή Χίου – Οινουσών.

Ξαφνικά και ενώ εδώ και τρεις ημέρες οι Τούρκοι μοιάζουν να αυξάνουν το βαθμό πίεσης με συνεχείς και πολλαπλές προκλήσεις το πρωί διατάσσεται η δύναμη ταχείας αντίδρασης βορείου τομέα του Στρατού, γνωστή και ως δύναμη “Δ” να ξεκινήσει άσκηση ετοιμότητας, ενώ ταυτόχρονα διατάχθηκε και η ενεργοποίηση της αεράμυνας στην περιοχή όπου οι Τούρκοι καθημερινά προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες, την ίδια ώρα διατάχθηκαν ασκήσεις από τις μονάδες της 96 ΑΔΤΕ οι οποίες επικεντρώθηκαν στην εκτέλεση Βολών Πυροβολικού Μάχης και Αντιαεροπορικού Πυροβολικού.

Ωστόσο οι κινήσεις αυτές δεν είναι οι μόνες. Σύμφωνα με το Onalert η νησίδα Παναγιά είχε στελεχωθεί τις τελευταίες ημέρες με καταδρομείς, λόγω της ολοένα αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά απαντά με άσκηση ετοιμότητας στην τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο, αυτή τη φορά το μείγμα είναι διαφορετικό.


Οι Τούρκοι επιλέγουν μια στιγμή κατά την οποία έχει αναπτυχθεί ΝΑΤΟική δύναμη στην περιοχή του Αιγαίου, θέλοντας προφανώς να δείξουν ότι τη διεκδικούν, ενώ παρά την ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων και τη διενέργεια ασκήσεων δεν “ρίχνουν” τους ρυθμούς. Αντίθετα μετά την εξαπλή χθεσινή παραβίαση, σήμερα επέλεξαν να στείλουν τέσσερις φορές, ξανά πάνω από τη νήσο Παναγιά πολεμικά αεροσκάφη.

Μάλιστα από χθες οι Τούρκοι πιλότοι άρχισαν ξανά να εμπλέκονται σε αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που σπεύδουν να τους αναχαιτίσουν.
Αυτό που προκαλεί πάντως ιδιαίτερη εντύπωση και ενώ είναι δικαιολογημένη ίσως η αντίδραση προς ανατολάς, είναι η διαταγή ανάπτυξης δυνάμεων στα βόρεια σύνορα και μάλιστα μια ανάσα απ' το φράκτη στην Ειδομένη με ελικόπτερα του Στρατού να πετούν στην περιοχή και χερσαίες δυνάμεις να αναπτύσσονται.


Η ανάπτυξη δυνάμεων μόνο για ψυχολογικούς και λόγους τόνωσης του ηθικού των κατοίκων μοιάζει τουλάχιστον υπερβολική καθώς σε καμία περίπτωση δεν απειλείται η ελληνική επικράτεια από τις σκοπιανές δυνάμεις, ενώ το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών εύκολα μπορεί να τονωθεί με την ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας. Η κίνηση αυτή δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τους στόχους της, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τώρα μετά βίας έβλεπε κανείς επέμβαση ακόμη και της ΕΛ.ΑΣ. στα επεισόδια που δημιουργούνταν από μετανάστες και πρόσφυγες στη μεθόριο με τους Σκοπιανούς, ακόμη και όταν κατά χιλιάδες επιχείρησαν να διέλθουν παράνομα τα σύνορα....

Τα παραπάνω ερωτήματα απευθύνονται πρώτα απ' όλους στον ίδιο τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ο οποίος φρόντισε να φορέσει παραλλαγή για να δείξει... ετοιμοπόλεμος.

Ο Καμμένος με στολή παραλλαγής διέταξε έκτακτη στρατιωτική άσκηση

Παραβίαση από τουρκικά μαχητικά στις Οινούσσες, λίγο πριν φτάσει ο Καμμένος

Συναγερμός στο ΓΕΕΘΑ: Ενεργοποιήθηκαν οι Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης

newsit

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ