Ποιες είναι οι προτάσεις της Κομισιόν για τη Συνθήκη του Δουβλίνου

Από τις Βρυξέλλες αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα οι προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας παροχής ασύλου, για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί πό την άφιξη περισσότερων από 1,1 εκατ. προσφύγων στην Ευρώπη το 2015.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία χρονολογείται από το 1990 και αποτελείται από τους κανόνες ασύλου, οι πρόσφυγες πρέπει να καταθέτουν αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα της ΕΕ που καταφθάνουν.
Η εφαρμογή των διαδικασιών αυτών είχε διαφοροποιηθεί όταν τον Αύγουστο του 2015 η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι όλοι οι Σύροι πρόσφυγες μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία.

Το κείμενο με τις αλλαγές που σχεδιάζει η Κομισιόν και  επικαλείται ο Guardian, δηλώνει ότι η συγκεκριμένη κρίση έχει αναδείξει την σημαντική δομική αδυναμία και τα μειονεκτήματα στο σχεδιασμό για κατάθεση αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη και στη μεταναστευτική πολιτική.

Για το λόγο αυτό η Κομισιόν θα κάνει δύο προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να συμφωνηθούν από τις χώρες της ΕΕ.

Η πιο σημαντική αλλαγή στη συνθήκη είναι ότι θα δοθεί στην ΕΕ η δυνατότητα να διανέμει τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στις χώρες ανάλογα με τον πλούτο της χώρας και την δυνατότητά της να τους απορροφήσει.

Μία δεύτερη εκδοχή θα διατηρεί τους κανόνες της συνθήκης του Δουβλίνου, αλλά θα προσθέτει ένα «διορθωτικό δίκαιο μηχανισμό» έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να αναδιανεμηθούν στις χώρες της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης για να μειώνεται η πίεση από τα κράτη πρώτης υποδοχής. Ο μηχανισμός αυτός, θα βασίζεται στο υπάρχον σχέδιο με βάση το οποίο οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει στη μετεγκατάσταση 160.000 Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.  Αλλά στους πρώτους έξι μήνες της εφαρμογής, ούτε 1.000 άτομα δεν έχουν μετεγκατασταθεί, εγείροντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του σχεδίου.

Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εγκριθούν από τα 28 κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα