Aυτά που είπε ο Πολ Τόμσεν είναι η θέση του ΔΝΤ

Πολ Τόμσεν: "Ας το αποδεχθούμε. Αυτές οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά. Δεν θα δεχθούν (σ.σ. οι Έλληνες) τις απόψεις μας, σωστά"; Ντέλια Βελκουλέσκου: "Όχι, δεν πρόκειται". Ίσως είναι μία από τις -πολλές είναι η αλήθεια- εκφράσεις που έχουν μετατρέψει τον Πολ Τόμσεν σε persona non grata για το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Ο πρωθυπουργός, στην επιστολή του στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θέτει ξεκάθαρα θέμα Τόμσεν, στον απόηχο των συνταρακτικών αποκαλύψεων από την διαρροή του Wikileaks με τους διαλόγους του πάλαι ποτέ τροϊκανού Πολ Τόμσεν, με την τωρινή εκπρόσωπο του Ταμείου στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Όπως αναφέρει το mignatiou.com, "ουσιαστικά τα όσα καταγράφει η συνομιλία είναι όσα υποστηρίζει το Ταμείο και ο κ. Τόμσεν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς". Τα παραπάνω υποστήριξαν πηγές στην Ουάσιγκτον, που έχουν γνώση του παρασκηνίου των τελευταίων ωρών για τις αναταράξεις που προκάλεσε η συνομιλία του Πολ Τόμσεν, της Ντέλια Βελκουλέσκου και της Ιβα Πέτροβα.

Οι πηγές της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν επίσης ότι από τη συνομιλία αυτή εξάγεται ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει την ελληνική θέση για μείωση των μέτρων και για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.


Τα σημεία - κλειδιά

Σύμφωνα με τις πηγές της Ουάσινγκτον, τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

Τα στελέχη του Ταμείου υποστηρίζουν ότι “η Αθήνα όλο λέει όχι σε μέτρα, όλο αρνείται την ιδιοκτησία του Προγράμματος και τα μέτρα που έχει υπογράψει η ίδια και δέχεται να νομοθετήσει μέτρα και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μόνο όταν της ασκηθεί αφόρητη πίεση”.

- “Από την πρώτη στιγμή το Ταμείο έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα χωρίς γενναία ελάφρυνση χρέους. Από τη θέση αυτή δεν υποχωρεί το Ταμείο”.

- “Οσον αφορά το Brexit ο κ. Τόμσεν απλά διαπιστώνει ότι αν καθυστερήσει η διαπραγμάτευση ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι ορατός επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν καμία διαπραγμάτευση πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία”. Ο κ. Τόμσεν φέρεται να πιστεύει ότι ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι Ευρωπαίοι θα παγώσουν τα πάντα, οπότε στην περίπτωση αυτή η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούλιο.

- “Το Ταμείο υποστηρίζει ότι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, που ζητούν οι Ευρωπαίοι, είναι ένας στόχος μη εφικτός. Το ΔΝΤ αντιπροτείνει 1,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, και γενναία ελάφρυνση χρέους”.

Επίσης, είναι φανερό ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το Πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα το καλοκαίρι. Οπως αναφέρει η κ. Βελκουλέσκου ίσως χρειαστούν δύο διαφορετικά προγράμματα με διαφορετικό δημοσιονομικό στόχο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο διάλογος αυτός δεν διαψεύδεται. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι “δεν σχολιάζει τις διαρροές ή υποτιθέμενες εκθέσεις επί εσωτερικών συζητήσεων”.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα