Wikileaks: Η αποκαλυπτική συνομιλία και οι αντιδράσεις

Αποκαλύψεις-φωτιά σχετικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και τις προθέσεις του σχετικά με το ζήτημα της Ελλάδας έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα WikiLeaks.

Ο ιστότοπος αποκάλυψε συνομιλία ανάμεσα στα στελέχη του Ταμείου Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου που φέρεται να πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 19 Μαρτίου.

Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ φέρονται να συμφώνησαν πως είναι αναγκαία μια απειλή οικονομικής καταστροφής έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές και να υποκύψουν στα μέτρα που εισηγείται το Ταμείο. Η «απειλή» είναι διπλή: Πρώτον προς τη Γερμανία για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και δεύτερον προς την Ελλάδα για τη λήψη μέτρων λιτότητας που το ίδιο το ταμείο ζητεί, μεταξύ άλλων αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων.

Διαβάστε τον διάλογο εδώ.

Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη  δήλωσε «Η κυβέρνηση ζητεί εξηγήσεις από το ΔΝΤ σχετικά με το εάν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks και επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνηςοι οποίες κλονίζετονται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επίσης ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει  εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ήρθε η απάντηση του ΔΝΤ  «Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές σε εσωτερικές συζητήσεις», ήταν το πρώτο σχόλιο εκπροσώπου του Ταμείου από την Ουάσινκτον. «Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα, πιστεύουμε, ότι χρειάζεται μια βιώσιμη λύση όσον αφορά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα - μια λύση που να βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηριζόμενης από ένα σετ μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους της από τους Ευρωπαίους εταίρους», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

 

Επίσης φημολογία αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ώρες και που αφορούσε υπόνοιες περί ελληνικής εμπλοκής στη διαρροή της συνομιλίας μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ από τον οικονομικό συντάκτη της Wall Street Journal Μάρκους Γουόκερ, ο οποίος σε tweet του νωρίτερα σχολίασε πως το ορθογραφικό λάθος στο όνομα της Ντέλια Βελκουλέσκου ("Velkouleskou" αντί για "Velculescu") υποδεικνύει ότι η μεταγραφή του κειμένου έγινε από κάποια ελληνική υπηρεσία.

Το ίδιο το Wikileaks διέψευσε τη φημολογία αυτή απαντώντας στον δημοσιογράφο ότι: «Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η μεταγραφή και η ορθογραφία (που προέρχεται από τον ελληνικό Τύπο ) είναι δική μας».

«IMF leak: misspelling of Velculescu as "VELKOULESKOU" suggests transcript was written by a Greek service», ήταν το εν λόγω tweet του δημοσιογράφου. "@MMQWalker That would be nice, but the transcript and the spelling (derived from the Greek press) is ours", ήταν η απάντηση του Wikileaks στον Μάρκους Γουόκερ.

 

 

 


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα