Αυτός είναι ο διάλογος Τόμσεν - Βελκουλέσκου που αποκάλυψε το Wikileaks

Απόρρητη συνομιλία Τόμσεν, Ντέλιας, Πέτροβα για Ελλάδα αποκάλυψαν τα Wikileaks,  βάζοντας φωτιά στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Η εν λόγω συνομιλία φέρεται να έγινε στις 19 Μαρτίου. Μιλούν για μέτρα 2,5% του ΑΕΠ, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν πακέτο μικρών μέτρων, ενώ επιτίθενται στη Μέρκελ για το αν θέλει να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Αποκαλυπτικό διάλογο Τόμσεν - Βελκουλέσκου για το πρόγραμμα και το χρέος απεκάλυψε το Wikileaks

Ολόκληρος ο διάλογος

Πόλ Τόμσεν: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.

Πόλ Τόμσεν: Πώς θα το ρίξουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Δεν είμαι βεβαίη. Δεν θέλω να επανέλθω τόσο σύντομα, φυσικά. Δεν νομίζω ότι σε δύο εβδομάδες, ή σε δέκα ημέρες θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο από ό, τι είμαστε τώρα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι και σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε κολλήσει σε αυτή την κατάσταση έτσι κι αλλιώς. Και πιστεύω ότι γι 'αυτή την επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι, σχεδιάζουν να ... έχουν καταληκτική προθεσμία, σωστά;

Σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο, λόγω των υποτιθέμενων συνομιλιών για το χρέος που πρόκειται να λάβουν χώρα στην Εαρινή Συνοδό. Για αυτό δεν είμαι βεβαίως. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η πίεση θα έρθει έτσι κι αλλιώς σε κάποιο σημείο για εμάς, έτσι ... δεν γνωρίζω. Δεν βλέπω πώς αυτό πρόκειται να εξελιχθεί, αλλά εμείς θα πρέπει να έρθουμε εδώ σε κάποιο σημείο ...

Πόλ Τόμσεν:  Μα γιατί; Θέλω να πω, μπορούμε να ... Θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη συνάντηση όπως είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουμε ..

Ντέλια Βελκουλέσκου: Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και θα μπορούσαμε να έχουμε ανταλλαγή έγγραφων από απόσταση, αλλά ξέρουμε αυτό αυτό δεν θα λειτουργήσει Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και στη συνέχεια υπαναχωρούν την επόμενη μέρα. Το έχουμε πει αυτή τη φορά και πάλι, ξέρουμε ότι δεν θα κάνουν αυτό που λέμε: ότι θα σηκωθούμε και θα φύγουμε μαζί. Απλά δεν λειτουργεί. Γι 'αυτούς τα πάντα εναπόκεινται σε αλλαγές - εάν οι αρχές το θέλουν.

Πόλ Τόμσεν: Μπορείτε να το αλλάξετε έτσι ώστε να μην έχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία; Για παράδειγμα, να πείτε στις αρχές Απριλίου;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό πρόκειται να είναι μια καταστροφή, αν προσπαθήσω να το κάνω αυτό αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε.

Πόλ Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν αφήσει ήδη να φύγεις ... οπότε ... χαχα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Νομίζω Πολ ότι θα πρέπει να το συζητήσετε στο επίπεδό σας. Θέλω να πω ότι θα έλθει πίσω ... Εγώ νομίζω .. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε να το κάνουμε σε αυτό το στάδιο.

Πόλ Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψετε;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι.

Ίβα Πέτροβα (υπεύθυνη δημοσιονομικών κλιμακίου ΔΝΤ): Πολ νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για συμφωνία σχετικά με το 2,5%, διότι αυτό δεν διαπερνά και δεν έχει εμπεδωθεί καλά με την Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, νομίζω ότι θα είναι εντάξει να επιστέψουμε στις 2 Απριλίου. Αλλά, από την πλευρά μας, υπαναχωρώντας από αυτή την ημερομηνία θα ήταν πραγματικά μια καταστροφή.

Πόλ Τόμσεν: Λοιπόν, μπορείτε απλά να κατηγορήσετε εμένα, αυτό θα είναι εντάξει. Πότε θέλουν να τελειώσει αυτή την αποστολή;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Θέλουν να τελειώσει ιδανικά έως την 8η Απριλίου, οπότε μόλις μία εβδομάδα. Ή στις 12 ή 13 Απριλίου. Θυμηθείτε στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να έχουν αυτή τη συνάντηση του της «Ομάδας της Ουάσιγκτον» για το χρέος στο περιθώριο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) και μετά....

Πόλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσετε έως τις 6 Απριλίου;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο σε αυτό το EWG και ουσιαστικά πρέπει να έχουμε αυτή τη συζήτηση του χρέους που προετοιμάζουν οι υπουργοί για την επόμενη εβδομάδα, κάτι που σκέπτονται για τις 15 ή 16 Απριλίου, στο περιθώριο των συναντήσεων τη Εαρινής Συνόδου. Έτσι, ουσιαστικά θέλουν να τελειώσει ...

Πόλ Τόμσεν: Ναι, αλλά η Εαρινή Συνοδός θα ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας στις 11 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τελειώσει εκεί είτε στις 8 είτε στις 9 και να επιστρέψετε έως τότε.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ακριβώς αυτό, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει έως το .. όχι .. 11 ή 12 Απριλίου ή κάτι τέτοιο και στη συνέχεια να πετάξουμε κατευθείαν στο DC. Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε με μια συμφωνία αλλά και όχι, εννοώ μπορούμε να καταλήξουμε κατά κάποιο τρόπο εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Και ναι, θα υπάρξει ένα τεράστιο ποσό πίεσης και θέλουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό.

Πόλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει μπλοκάρισμα, έτσι δεν είναι;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι σωστό. Γι 'αυτό πρέπει να το βγάλουμε - συμφωνώ μαζί σου - όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος από κατηγορίες εναντίον μας, για το αφορολόγητο και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα όμως που δεν είναι σαφές για μένα είναι πώς θα καταλήξει, αυτή είναι η συζήτηση σχετικά με το στόχο. Το 3,5% έναντι του 1,5% γιατί για μας αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Πόλ Τόμσεν: Μπορώ να σας πω πώς πρόκειται να εξελιχθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος τα κράτη μέλη να πρόκειται να δεχθούν να μειώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να πούμε ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αλλά μπορούμε να κάνουμε ό, τι είχες προτείνει; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμη και για το μεσοδιάστημα;

Πόλ Τόμσεν: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι λένε ότι είναι ο στόχος μας που έχει σημασία για την εκταμίευσή και για την ελάφρυνση του χρέους - αλλά δεν πρόκειται να το πουν αυτό.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να δεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους, όπως η Επιτροπή, για τους σκοπούς του προγράμματος, και τους στόχους μας για τους σκοπούς της μείωσης του χρέους.

Πόλ Τόμσεν: Περίμενε ένα λεπτό αυτό δεν είναι ... σίγουρα θα πρέπει να αποδεχτούν τους στόχους μας για την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά αν πας έξω και τους πεις για αυτό το έτος, για παράδειγμα, ότι θα καταλήξουν με αυτό που λες, έλλειμμα 0,5% ή 1% ή κάτι τέτοιο;

Ντέλια Βελκουλέσκου:... Έλλειμμα 0,5% ας πούμε, αν πάρουν όλα τα μέτρα.

Πόλ Τόμσεν: Εντάξει, ας πούμε έλλειμμα 0,5% και η Επιτροπή πει ότι θα καταλήξουν με μηδέν ή 0,25% ή οτιδήποτε άλλο έχουν ...

Ντέλια Βελκουλέσκου:... Πλεόνασμα 0,5 ...

Πόλ Τόμσεν: Ναι ... τότε δεν έχετε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επειδή ζητούν χρηματοδότηση για κάτι που λέτε πως δεν πρόκειται να συμβεί.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι ...

Πόλ Τόμσεν: Έτσι, το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται και δεν προκύπτει ελάφρυνση του χρέους ... Ούτε προκύπτει ελάφρυνση του χρέους, επειδή δεν είναι σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν τα κριτήρια. Αυτό είναι το όλο θέμα.

Ουσιαστικά πρέπει να συμφωνήσουν να κάνουν τους δικούς μας στόχους το βασικό σενάριο και, στη συνέχεια, να έχουν κάτι που να ελπίζουν ότι θα υπεραποδώσει (overperform). Αλλά ακόμη αν δεν το κάνουν, θα εξακολουθούν να καταβάλουν δόση Σωστά;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι, αυτό είναι σωστό.

Πόλ Τόμσεν: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυτό.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε αυτό το πράγμα πρόκειται να συζητηθεί. Σωστά; Κάποιος πρέπει να το συζητήσει. Ξέρω ότι ο Τόμας Βίζερ έχει συγκαλέσει μια τηλεδιάσκεψη για τις 30 Μαρτίου.

Πόλ Τόμσεν: Τηλεδιάσκεψη με ποιον;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Νομίζω ότι είναι μια τηλεδιάσκεψη του EWG. Μια τηλεδιάσκεψη του EWG για την Ελλάδα .. σχετικά με την κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Ναι, πρέπει να ρωτήσουμε τον Τόμας.

Πόλ Τόμσεν: Θέλω να πω .. αυτός δεν θα το ... αυτός μπορεί να συγκαλέσει όσες τηλεδιασκέψεις θέλει , αλλά ξέρω τι πρόκειται να συμβεί. Θα πάμε στο EWG, και εγώ πρόκειται να πω στο Eurogroup ότι «Αυτό δεν βγαίνει έως 3,5% και εμείς δεν θα προχωρήσουμε, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι μειώσουν τους στόχους τους στο 1,5%, όσο το επιτρέπει αυτό το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων». Δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό. Πρόκειται να πουν όχι, και να κωλύσουν σε περισσότερα μέτρα. Αυτό είναι σαφές, δεν έχω καμία αμφιβολία γι 'αυτό.

Wikileaks: Velcouleskou αντί για Velcoulescou
Γεροβασίλη: Απαιτούμε εξηγήσεις από το ΔΝΤ για τα σχέδια χρεοκοπίας
Βαρουφάκης για τρόικα: Παρακρατικό τάγμα ψευτοτεχνοκρατών

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις αποκαλύψεις

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της αποκάλυψης κρυφής συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ για την Ελλάδα με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα όσα φέρνει στο φως το Wikileaks και όσα υποστήριζε ο Τόμσεν στη συγκεκριμένη συνομιλία προτάσσοντας ότι είναι απαραίτητη η απειλή οικονομικής καταστροφής για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στη συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ «εκβιάζεται» η Ανγκελα Μέρκελ με αποχώρηση του ΔΝΤ αν δεν τεθεί επισήμως η διαγραφή του χρέους

Υπενθυμίζεται πως σήμερα αναμένεται και η άφιξη στην Αθήνα για τη συνεχιση των διαπραγματεύσεων των επικεφαλής των Θεσμών.

To tweet του Γιάνη Βαρουφάκη

 


sofokleousin



Σύμφωνα με τον εν λόγω διάλογο, τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις τόσο για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα – αναμένεται σήμερα 2 Απριλίου-, όσο και για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 και δείχνουν ξεκάθαρα πως θέλουν να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών και να μην φθάσει η κατάσταση ξανά σε ένα σημείο που για να ληφθούν αποφάσεις η Ελλάδα να πρέπει είτε να ξεμείνει από χρήματα είτε να είναι στο φάσμα της χρεοκοπίας.

Κατά τη συζήτηση ο Τόμσεν αναφέρει ότι η Μέρκελ πρέπει να αποφασίσει τι είναι πιο σημαντικό: να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ και να υποστεί την κριτική της Bundestag, ή να προχωρήσει με την ελάφρυνση του χρέους που το ΔΝΤ θεωρεί πως πρέπει να λάβει η Ελλάδα και να κρατήσει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Οι τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ δείχνουν πως δύσκολα οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα συμβατό με τις θέσεις του ΔΝΤ. Δεν αποκλείει δε η όλη ιστορία να συρθεί έως τον Ιούλιο, οπότε η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την υποχρέωση της Ελλάδος να αποπληρώσει ομόλογο της ΕΚΤ, αλλά και με το κλίμα που θα έχει δημιουργήσει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Το επίμαχο σημείο του διαλόγου  έχει ως εξής:

Tόμσεν: Tι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε ένα σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια στη στιγμή στην οποία πάρθηκε απόφαση και αυτή ήταν όταν (οι Έλληνες) ήταν έτοιμοι να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεωκοπήσουν. Σωστά;

Βελκουλέσκου: Σωστά.

Tόμσεν: Πιθανότατα αυτό να ξανασυμβεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit» , σε κάποιο σημείο θα θέλουν να κάνουν ένα διάλλεμα και να ξαναξεκνήσουν τις συζητήσεις μετά το δημοψήφισμα.

Η αποκάλυψη του διαλόγου και ειδικά η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Η Όλγα Γεροβασίλη εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου στο μέσο της σύσκεψης δήλωσε: "Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ, για το αν η δημιουργία συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα, λίγο πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου". 

Στο διάλογο επιπλέον ο Τόμσεν έχει εκφράσει ειδικά την έκπληξη του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι λόγω της κατάστασης των προσφύγων, δεν έχουν λάβει ήδη μια απόφαση για την Ελλάδα.

Η Βελκουλέσκου αναγνωρίζει από την πλευρά της πως η ελληνική πλευρά έκανε υπαναχωρήσεις στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις, αλλά ξεκαθαρίζει πως αυτά δεν αρκούν (δεν γίνεται καμιά αναφορά στα κόκκινα δάνεια).

Το ΔΝΤ φαίνεται ξεκάθαρα απογοητευμένο από τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών στη διαπραγμάτευση και όπως προκύπτει δεν εμπιστεύονται τους χειρισμούς τους.

Από το διάλογο αποκαλύπτεται πως στις 7 Απριλίου και παράλληλα με το Euro Working Group θα συγκληθεί το Washington Group (η Ομάδα της Ουάσιγκτον ), εμπειρογνώμονες που θα εστιάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα