Δημοσκόπηση: Το 85% δεν αντέχει νέες περικοπές σε φόρους-συντάξεις

Το 72% «βλέπει» επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα το επόμενο εξάμηνο - Επτά στους δέκα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα -Στο 3,8% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Η πλειοψηφία, του εκλογικού σώματος, όπως προκύπτει από την έρευνα απορρίπτει στην παρούσα φάση την προοπτική προσφυγής στις κάλπες και προκρίνει την αντικατάσταση της σημερινής κυβέρνησης.

Ο σχηματισμός άλλης κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή επιλέγεται από το 38% των πολιτών, έναντι 21% των ερωτηθέντων που προτιμούν τις εκλογές, ενώ στο 22% περιορίζονται όσοι θεωρούν προτιμητέα επιλογή να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μάλιστα, περισσότεροι από επτά στους δέκα πολίτες -το 72%- διαβλέπουν ότι η κατάσταση στη χώρα στο επόμενο εξάμηνο θα επιδεινωθεί.

Στο 17% φθάνουν όσοι πιστεύουν -ή ίσως ελπίζουν- ότι η κατάσταση θα μείνει ίδια, ενώ μόλις στο 8% βλέπουν αισιόδοξα το… μέλλον.

Την ίδια ώρα το 84% της κοινής γνώμης απαντά αρνητικά στο ερώτημα για την ικανοποίησή του από την απόδοση της κυβέρνησης, έναντι μόλις του 9% που απαντά θετικά.

Σε ότι αφορά στο «ηθικό πλεονέκτημα», το 81% θεωρεί ότι το έχασε η κυβέρνηση έναντι του 9% που πιστεύει ότι το διατηρεί. Και η εξήγηση για τη ραγδαία υποχώρηση ίσως βρίσκεται στην εξάντληση των ορίων αντοχής της κοινωνίας έναντι νέων φόρων ή περαιτέρω περικοπής των συντάξεων που βρίσκει αντίθετο το 85% των ερωτηθέντων και σύμφωνο μόλις έναν στους δέκα.

Αλλά ακόμη και στο μεταναστευτικό, οι κυβερνητικοί χειρισμοί αποδοκιμάζονται από την πλειονότητα των πολιτών: το 67% τους θεωρεί λανθασμένους και μόνον ένας στους τέσσερις απαντά ότι είναι σωστοί.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται, εξάλλου, ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, καθώς το 73% απαντά αρνητικά στο σχετικό ερώτημα και μόλις 16% είναι όσοι δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι σαφές ότι βρίσκεται πίσω από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν και ο πρόεδρος της Ν.Δ. βελτιώνει διαρκώς την εικόνα και υπερτερεί του κ. Τσίπρα, η κοινή γνώμη φαίνεται, πάντως, να είναι επιφυλακτική ως προς τον κ. Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα για μια κυβέρνηση με εκείνον  πρωθυπουργό, το 34% των πολιτών απαντά ότι η κατάσταση θα παρέμενε ίδια, ενώ στο 25% φτάνουν όσοι θεωρούν ότι θα χειριζόταν καλύτερα τα προβλήματα από τη σημερινή κυβέρνηση και στο 29% αυτοί που πιστεύουν ότι θα ήταν χειρότερα.

Στην πρόθεση ψήφου, όπως αποτυπώνεται στα ευρήματα της δημοσκόπησης που έγινε το διάστημα 15-17 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων, η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει πλέον στις 4,5 εκατοστιαίες μονάδες, καθώς η συσπείρωση των ψηφοφόρων που προτίμησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα περιορίζεται στο 55%.

Το αντίστοιχο ποσοστό συσπείρωσης για την αξιωματική αντιπολίτευση φτάνει στο 84%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η απευθείας μετακίνηση εκλογέων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ., που φτάνει στο 6% και, σύμφωνα με τους αναλυτές, θεωρείται ως «επιστροφή» ψηφοφόρων οι οποίοι για διάφορους λόγους (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) άλλαξαν κατεύθυνση στις περσινές εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά απογοητεύτηκαν με όσα ήρθαν αντιμέτωποι το τελευταίο εξάμηνο.

Η Νέα Δημοκρατία κατακτά την πρωτιά στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 21,1%, ποσοστό που είναι ελαφρώς (κατά 0,2%) μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Alco. Διευρύνει, ωστόσο, τη διαφορά που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η πρόθεση ψήφου υποχωρεί και άλλο (-0,7%) και φτάνει στο 17,3%.

Τη θέση της ως τρίτη κατά σειρά πολιτική δύναμη φαίνεται να εδραιώνει η Χρυσή Αυγή που, λόγω προφανώς της έξαρσης του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, ανεβαίνει στο 6,1% (+0,9%), υπερσκελίζοντας εκ νέου το ΚΚΕ που υποχωρεί ελαφρώς στο 5% (-0,4%). Μικρή άνοδο εμφανίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. με 3,6% (+0,5%) και ακολουθεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας η Ενωση Κεντρώων που παραμένει στο 2,6%, ενώ 2,2% συγκεντρώνουν οι ΑΝ.ΕΛ. (+0,3%) και η Λαϊκή Ενότητα (+0,9%), στο 1,8% καθηλώνεται το Ποτάμι (+0,2%) και προτίμηση σε «άλλο κόμμα» εκφράζει το 5,4% (+1,3%).

Σε υψηλά επίπεδα εκτινάσσονται τα ποσοστά της λεγόμενης «αδιευκρίνιστης ψήφου», καθώς 17,2% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 12,1% εκφράζουν πρόθεση για αποχή και 3,4% δηλώνουν προτίμηση στο λευκό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα