Κουρουμπλής: Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

"Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής" είπε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στην Ειδομένη είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους ΜΚΟ και εθνοτήτων, με στόχο να πειστούν οι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

"Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος" σχολίασε ο κ. Κουρουμπλής και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός –όπως είπε– ότι "η Ευρώπη υποκύπτει σε μεγάλο βαθμό στον αφυπνιζόμενο εθνικισμό νεόκοπων χωρών που μπήκαν και με την υπογραφή της Ελλάδας στην ΕΕ".

Επισήμανε ότι, παρά τα όσα αναφέρονται, η παρουσία του κράτους στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης είναι δεδομένη και διαρκής και υπογράμμισε ότι οι αρμόδιες Αρχές, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, προσπαθούν να πείσουν όσους βρίσκονται εκεί να μετακινηθούν στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

"Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, να τους πείσουμε ότι πρέπει να πάνε στα κέντρα, γιατί εκεί θα έχουν και καλύτερη φροντίδα και θα μπορέσουν εφόσον ανοίξουν τα σύνορα με σωστό και αξιόπιστο τρόπο χωρίς λαθροχειρία να προσπαθήσουν να φύγουν με τη σειρά τους" είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Πρόσθεσε ότι στην Ειδομένη, αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας θα πραγματοποιηθεί μαζικός εμβολιασμός όλων των παιδιών και ανακοίνωσε ότι, ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ένας αριθμός από τα ασυνόδευτα παιδιά της Ειδομένης θα φιλοξενηθούν στο "Παπάφειο" ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης, ενώ θα ενισχυθεί και η παρουσία των υγειονομικών μονάδων στην Ειδομένη.

Έκανε επίσης γνωστό ότι στο πρόγραμμα εμβολιασμού συμμετέχει και το "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ στην Ειδομένη περιπολούν 300 αστυνομικοί σε 24ωρη βάση και ότι έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

"Είναι άδικο να λέγεται ότι δεν υπάρχει κράτος" είπε ο κ. Κουρουμπλής και επανέλαβε ότι η Ειδομένη είναι άτυπος καταυλισμός, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει με την πειθώ να μετακινηθούν σταδιακά στα κέντρα μετεγκατάστασης, με δεδομένο –όπως τόνισε– ότι όλες οι μετακινήσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς τις χώρες της Ευρώπης θα γίνονται στο εξής μέσω των κέντρων.

"Θα εμβολιαστούν τα προσφυγόπουλα σε όλα τα κέντα φιλοξενίας"

Επιπλέον στην επίσκεψή του στο κέντρο φιλοξενίας Διαβατών ανακοίνωσε  ότι θα εμβολιαστούν όλα τα παιδιά σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει το κέντρο και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί την απάντηση σε όσους στο εξωτερικό λοιδορούν την Ελλάδα με μεγάλη ευκολία.

"Εδώ είναι το κράτος. Αντί να παρουσιάζουμε μόνο την εικόνα της Ειδομένης- που εγώ δεν διστάζω να πω ότι είναι ντροπή για την Ευρώπη των κλειστών συνόρων- πρέπει να πούμε ότι το κράτος με τις δικές του πρωτοβουλίες, ευθύνες και χρήματα εξασφαλίζει σε χιλιάδες ανθρώπους σήμερα ασφαλές περιβάλλον, τροφή και στέγη" ανέφερε ο υπουργός. "Συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια, χωρίς η Ευρώπη να έχει ανοίξει τα σύνορα και χωρίς ακόμη να μας έχει προσφέρει ουσιαστική οικονομική βοήθεια. Στο κέντρο των Διαβατών γίνεται πολύ καλή δουλειά και πρέπει να την αποδώσουμε στον στρατό, στην αστυνομία, στους κρατικούς μηχανισμούς και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που όταν συνεργάζονται σε ένα πλαίσιο αλληλοσυμπλήρωσης και όχι ανταγωνισμού μπορούν να προσφέρουν πάρα πολύ καλές υπηρεσίες" πρόσθεσε.

Συνοδευόμενος από την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τους διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών, Γιώργο Κίρκο και Στρατή Πλωμαρίτη, ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον προσωρινά υπεύθυνο του κέντρου, Σάκη Παπαθεμελή, από τον οποίο ενημερώθηκε. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ήταν παρών ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν στις οικογένειές τους άτομα με αναπηρία ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ζήτησαν από τον υπουργό να τους δοθεί προτεραιότητα στο θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου και ο κ. Κουρουμπλής υποσχέθηκε να μεταφέρει το αίτημα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα