Κουρουμπλής: Δεν είναι εύκολο να αδειάσει η Ειδομένη

Η απομάκρυνση των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή, διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του Mega, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε λόγο για «δεδομένες δυσκολίες στο άδειασμα του καταυλισμού της Ειδομένης λόγω της συνειδητής επιλογής και επιθυμίας των προσφύγων να συνεχίσουν το ταξίδι τους εκτός Ελλάδας».

Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε «τραγικές» τις εγκαταστάσεις, επισημαίνοντας όμως ότι το όνειρο για μια καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο και τις διώξεις ωθεί τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί.

«Όταν ο άνθρωπος έχει στο μυαλό του κάτι, το οποίο τον καθορίζει, δεν είναι εύκολο να τον πείσεις. Η προσπάθεια γίνεται αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο να αδειάσει η Ειδομένη. Μπορεί να τους πάρει κάποιος με το ζόρι; Όπου και να τους πας, υπάρχει πάντα η επιθυμία να φύγουν. Δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τις επιφυλάξεις του για την αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ παράλληλα συνέστησε να μην μας πιάνει πανικός σχετικά με την παρουσία Τούρκου αξιωματικού στα ελληνικά νησιά, ώστε να βεβαιώνει την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

"Δεν θα είναι κατ' ανάγκη χωροφύλακες. Είναι μια συμφωνία, εφόσον υλοποιηθεί και ελπίζουμε να υλοποιηθεί προκειμένου να βρίσκεται ένας τρόπος συνεννόησης για να επιστρέφουν οι μετανάστες αυτοί στην Τουρκία. Δεν πρέπει να μας καταλαμβάνει πανικός, όταν είναι μια συμφωνία που διευκολύνει τα πράγματα. Ελπίζω πως θα υλοποιηθεί,αλλά επιφυλάξεις πάντα υπάρχουν", τόνισε ο κ. Κουρουμπλής στο MEGA.

Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι περιορίζεται μόνο στο ρόλο που του έχει δοθεί. Δεν κάνει τίποτα περισσότερο. Φανταστείτε να μην είχε δεχθεί η Ελλάδα το ΝΑΤΟ. Θα προσπαθούσαν να φορτώσουν ξανά στην Ελλάδα τις ευθύνες. Έχω επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα είναι ικανή αποτρεπτική δύναμη το ΝΑΤΟ. Έχω τις επιφυλάξεις μου αλλά αναζητούν κάθε τρόπο για να χρεώσουν στην Ελλάδα ευθύνες".

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα