Κουρουμπλής - Μουζάλας: Η κατάσταση θα είναι σύντομα διαχειρίσιμη

Συνάντηση υπουργού Εσωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, με στόχο να βρεθούν χώροι για φιλοξενία προσφύγων. 70.000 πρόσφυγες αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.


Οι κυβερνητικοί παράγοντες, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν, συγκεκριμένα, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ, να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ. Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών - Ειδομένης.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί το προσφυγικό και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.
AdTech Ad

Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη ο κ. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί λέγοντας ότι σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προβλήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού, η κυβέρνηση, τα κόμματα της Βουλής, καθώς και οι εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών. Ζήτησε επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών να προσδιορίσει και να χαρτογραφήσει τις ανάγκες που θα υπάρξουν για τη δημιουργία προσωρινών σημείων φιλοξενίας από τον Πειραιά μέχρι και την Ειδομένη.

" 70.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα"

Έως 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί η βοήθεια του στρατού για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως δήλωσε ο κ. Μουζάλας στον Guardian.

"Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έρθουν στη χώρα 50.000-70.000 πρόσφυγες και στη συνέχεια, πιστεύω, ότι οι ροές θα σταματήσουν. Θα είναι σκληρό και δύσκολο", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό οι ένοπλες δυνάμεις, που βοήθησαν στη δημιουργία των hotspots, να συμβάλουν περαιτέρω.

"Ο στρατός θα παίξει ρόλο, όπου χρειάζεται, ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες. Τώρα μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία κέντρων και για τη διανομή φαγητού, αύριο μπορεί να χρειαστούμε τα οχήματα για άλλες υπηρεσίες", δήλωσε ο κ. Μουζάλας.
Έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Τετάρτη

Επιπλέον έθεσε το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν.

Ανέφερε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Τετάρτη και ζήτησε να εκπροσωπηθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τον χρόνο παραμονής των προσφύγων - μεταναστών στα σημεία προσωρινής φιλοξενίας, τον ανώτατο αριθμό που θα φιλοξενηθούν σε κάθε ένα σημείο και τις ανάγκες ανά περιοχή.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων για φάρμακα και έκανε έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είτε με φάρμακα, είτε με χρήματα.

1500 επιπλέον πρόσφυγες στο Ελληνικό

Ένα μικρό «χωριό» με σκηνές, απλωμένα ρούχα και κουβέρτες στο πάτωμα έχει στηθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Ολυμπιακής στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σε αυτόν τον χώρο φιλοξενούνται περίπου 1.500 πρόσφυγες, με τις οικογένειές τους κυρίως από Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη συντονισμού της δομής στο κτίριο της Ολυμπιακής στο Ελληνικό, Χαρά Στάγγου. «Οι μισοί από όσους ζούνε εδώ είναι ανήλικοι μέχρι 18 ετών» συμπληρώνει. Οι ροές προς το Ελληνικό είναι συνεχείς, αλλά όπως τόνισε η κ. Στάγγου από σήμερα θα σταματήσουν να δέχονται άτομα, καθώς «πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τις ντουζιέρες στον χώρο για να μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο οι άνθρωποι και έπειτα θα αρχίσουμε και πάλι δεχόμαστε κόσμο».

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα