Κυβέρνηση: Ναι στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ αλλά με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία

Σύμφωνη δηλώνει η ελληνική πλευρά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με προϋπόθεση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

"Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε", είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι "μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας".

Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα “αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας”. Επιπλέον, ανέφερε ότι "όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει “με θετικό τρόπο” την ενίσχυση με οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και το ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει “απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία” και “τις απορρέουσες υποχρεώσεις”.  Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontext να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό,  η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να να περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.

Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση αύριο κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.

«Ναι» λέει ο Καμμένος στο ΝΑΤΟ, υπό όρους

Η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί την ανάμιξη του NATO για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, με προϋπόθεση όμως ότι ούτε η Ελλάδα ούτε Τουρκία θα ηγούνται της επιχείρησης.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να εξεταστεί η πρόταση Τουρκίας και Γερμανίας για ενεργοποίηση της συμμαχίας στη μάχη κατά των διακινητών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας, αν χρησιμοποιηθούν NATOϊκά πλοία τα τουρκικά σκάφη θα πρέπει να μένουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά θα πρέπει να παραμένουν σε ελληνικά νερά. Ακόμη, σημείωσε πως όλοι οι διασωθέντες σε μια ενδεχόμενη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση θα πρέπει να προωθούνται στην Τουρκία.

«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε συμμάχους που ανταποκρίνονται στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», δήλωσε από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.

Βερολίνο: Δεν συμμεριζόμαστε τυχόν ανησυχίες της Αθήνας

«Δεν μπορώ καθόλου να συμμεριστώ αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την μορφή ενδεχόμενης συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε πολύ μακριά από το να κάνουμε συγκεκριμένες σκέψεις, αλλά υπάρχει αυτή η πρόταση η οποία δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Άγκυρα, η οποία 48 ώρες αργότερα συζητείται από τους υπουργούς Άμυνας στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει τώρα κανένας λόγος να ανησυχεί κανείς, αλλά το θέμα τώρα είναι να συζητηθεί η πρόταση στις Βρυξέλες. Εκεί βρίσκονται στο τραπέζι οι εκπρόσωποι της Τουρκίας και της Ελλάδας ως δοκιμασμένοι εταίροι», δήλωσε ο κ. Σέφερ.

Αναφερόμενος στην ίδια πρόταση, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας των διακινητών αποτελεί αστυνομική ευθύνη, για να προσθέσει ότι «το ερώτημα τώρα είναι εάν μπορεί, πέρα από την αστυνομική ευθύνη, να υπάρξει στήριξη στον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής μέσω των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ». Αυτό είναι που θα συζητηθεί τώρα με ησυχία, ανέφερε.

ΝΑΤΟ: Δεν είναι δουλειά μας να φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης

Στην στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν αρέσουν οι εκπλήξεις και για αυτό το λόγο αντέδρασαν στην πρόταση της Γερμανίας και της Τουρκίας για να αναλάβουν ρόλο στην προσφυγική κρίση με περιπολίες στο Αιγαίο για τον εντοπισμό και την «αναχαίτιση» των δουλεμπόρων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, το ΝΑΤΟ αντέδρασε στην πρόταση της Γερμανίας και της Τουρκίας να συζητηθεί στη σύνοδο των χωρών της συμμαχίας, που έχει βασικά θέματα τις «εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, την απειλή της Ρωσίας, την Γεωργία και τις αμυντικές δαπάνες».

«Αναρωτιέμαι ποιο είναι το περίγραμμα αυτής της πρότασης και γιατί το ΝΑΤΟ;» διερωτήθηκε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι «αυτή δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ».

Άλλη πηγή του ΝΑΤΟ, είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει νομική εντολή ούτε το πλαίσιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.

Η επίσημη αντίδραση του ΝΑΤΟ, λέει το Politico, ήταν ευγενική και προσεκτική.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα