Η δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας προβληματίζει

Η εικόνα ανατροπής στις δημοσκοπήσεις που έσπευσαν να κυκλοφορήσουν πριν ακόμη κλείσει εβδομάδα στη θέση του προέδρου της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καλύψει προς το παρόν την αμηχανία, την γκρίνια και τον έντονο προβληματισμό για τη στελεχική επιβολή των μειοψηφικών ομάδων των νεοφιλελεύθερων και των ακροδεξιών στην ηγετική ομάδα του κόμματος.
«Μόνο το ότι δεν κυβερνά ακόμη δεν μας έχουν πει» επισημαίνουν στελέχη της Ν.Δ., που αντιμετωπίζουν με προβληματισμό το κλίμα ενθουσιασμού που έχει καταλάβει τα συστημικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμη πολύς και σκληρός δρόμος και αυτό που πρέπει κανείς να εξετάζει δεν είναι τόσο το ισχνό προβάδισμα της Ν.Δ., όσο το 30% - 35% των πολιτών που δηλώνει αναποφάσιστο και αρνείται να τοποθετηθεί.
«Τι νόημα έχει μια μικρή διαφορά, όταν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος αρνείται να τοποθετηθεί;» λένε στελέχη του κόμματος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και είναι λογικό να βρίσκεται σε δημοσκοπική κάμψη, αλλά είναι ένας σκληρός κάβος, που πρέπει να περάσει και το θέμα είναι πώς θα τον αντιμετωπίσει.
Από την άλλη πλευρά του λόφου συνεργάτες του Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι είναι πολύ εντυπωσιακή η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ., η πλήρης απομάκρυνση οποιασδήποτε ιδέας διάσπασης στο κόμμα και η απήχηση σε ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις της εκλογής του νέου προέδρου.
«Δεν παίζει μόνος»
«Η δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας δεν διέλυσε μόνο τους φόβους για όποια σκέψη διασπαστικών κινήσεων στο κόμμα, αλλά είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης από ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα για τη βαθιά ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες που επιχειρούμε», επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη.
Μάλιστα επικεντρώνονται στο τελευταίο εύρημα της δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, όπου στο κρίσιμο ζήτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε δυο μονάδες μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα (27% - 25% αντίστοιχα). Το στοιχείο αυτό θεωρούν ότι δημιουργεί έντονο επικοινωνιακό αντίκτυπο και μπορεί να στριμώξει πολιτικά την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όπως υποστηρίζουν νεοδημοκράτες βουλευτές, «συνειδητοποιεί τώρα ο Τσίπρας ότι δεν παίζει μόνος στο πολιτικό παιχνίδι».
Το προβάδισμα της Ν.Δ. στις τέσσερις δημοσκοπήσεις ενθαρρύνει, όπως λένε συνεργάτες του Μητσοτάκη, την πολύ σκληρή αντιπολίτευση που εγκαινίασε ο νέος πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος μάλιστα έχει επιλέξει, όπως διαφάνηκε και από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, να αφήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, στο πλαίσιο ενός νέου «πολιτικού πολιτισμού», αλλά όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες και δημιουργία εντυπώσεων.
Εκτιμούν ακόμη ότι επιχειρήθηκε προβοκάτσια στη συνάντηση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, είτε με θέματα που δεν συζητήθηκαν είτε με υπόγειες συμφωνίες που ουδέποτε υπήρξαν.
Η τακτική
«Ο δρόμος διαλόγου των κομμάτων είναι η Βουλή, όλα ανοιχτά πάνω στο τραπέζι με ανταλλαγή επιχειρημάτων» επισημαίνουν στελέχη της Ν.Δ., εμμένοντας ότι είναι διαφορετικό οι πολιτικοί αρχηγοί να επικοινωνούν για κρίσιμα εθνικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με λεπτότητα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να συζητούνται χειρισμοί στον οικονομικό τομέα, και είναι άλλο να επιχειρούνται εκβιαστικές συναινέσεις μακριά από την κοινωνία και τον οργανωμένο πολιτικό διάλογο.
Γι’ αυτό εμμένουν ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες του Μαξίμου να «σύρει» τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια διαδικασία άχρωμης συναίνεσης που δεν οδηγεί πουθενά, η Ν.Δ. θα επιμείνει στην πολιτική της.
Στο πλαίσιο της σκληρής αντιπαράθεσης της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαράξει τη γραμμή ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε τίποτα αν δεν πάρει αντάλλαγμα από την κυβέρνηση, αν δεν «ματώσει» η κυβερνητική πλειοψηφία αναδιπλούμενη.
Η τακτική αυτή εγκαινιάστηκε κοινοβουλευτικά από τη στάση της στη διαδικασία συγκρότησης του νέου Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Σε σύσκεψη τη Δευτέρα ο Νικήτας Κακλαμάνης κλήθηκε να «σταματήσει» τις όποιες συνεννοήσεις, οι οποίες είχαν φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο, με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Η νέα θέση της Ν.Δ. στηρίχθηκε στην αξίωσή της να άρει τις εξουσίες του στην αδειοδότηση των καναλιών ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς προκειμένου να συναινέσουν στη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του ΕΣΡ, που συνταγματικά χρειάζεται τα τέσσερα πέμπτα της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Μάλιστα, αγνοώντας τις «απειλές» για αλλαγή της νομοθετικής πρόβλεψης, ώστε να παρακαμφθεί το ΕΣΡ στην κατανομή των αδειών για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση τραβάει στα άκρα μια κατάσταση η οποία θα εξελιχθεί σε επίδικο θέμα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Όπως λένε στη Συγγρού, το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι επιχειρεί να προλάβει τετελεσμένα «ελέγχου» της τηλεοπτικής αγοράς επειδή επίκειται επ’ αυτού παρέμβαση του κουαρτέτου, την οποία επιθυμούν να αποφύγουν.
Στο πλαίσιο του ασφαλιστικού η Ν.Δ. ξεκινά την επιχειρηματολογία της από μια υπόθεση έωλη, αλλά, όπως διεφάνη και από τη συζήτηση Τσίπρα - Μητσοτάκη, εκεί θα στηριχτεί: ότι η επιδείνωση όλων των δημοσιονομικών στοιχείων του 2015 λόγω της πολύ κακής διαπραγμάτευσης και διαχείρισης της κυβέρνησης οδήγησε στο αδιέξοδο, αρνούμενη ότι αποτελεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα το οποίο η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε εξαιτίας της αδιαφορίας της προηγούμενης να κάνει την όποια μεταρρύθμιση.
Πρόταση
Εκεί, όμως, που θα κριθεί η Ν.Δ. δεν είναι στα λόγια, αλλά στο αν θα καταθέσει, όπως έχει δεσμευτεί, πρόταση που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα και δεν θα «λαϊκίζει», όπως συνηθίζει η αντιπολίτευση, χτυπώντας παρηγορητικά στην πλάτη όσους αγγίζει η μεταρρύθμιση. Η Ν.Δ. εστιάζει την κριτική της στο ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι μια φορολογική - δημοσιονομική επέλαση και δεν αφορά την εξυγίανση του ασφαλιστικού, πρέπει όμως να πείσει την κοινωνία ότι έχει πρόταση για άλλη αντιμετώπιση, όπου οφείλει να κατονομάσει ποιους ή τι θα θίξει.
Στελέχη μάλιστα της Ν.Δ. θυμίζουν ότι ο πατέρας του νέου προέδρου της λαμβάνει τρεις συντάξεις, που αγγίζουν δυσθεώρητο για τις μέρες μας ποσό, και αναρωτιούνται αν μπορεί να πείσει την κοινωνία χωρίς να αναφερθεί σε περικοπή συντάξεων και προνομίων.
Η απάντηση δε της Ν.Δ. στη διαρροή του Μαξίμου ότι ο Τσίπρας κάλεσε τον Μητσοτάκη να πάρει θέση σε σχέση με το ΔΝΤ και να διαλέξει πλευρά στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό είναι ότι η κυβέρνηση προκαλεί μόνη της αδιέξοδα και επιχειρεί με «ιδεοληψίες» να προκαλέσει προβλήματα.
Για την παραμονή του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι απρόκλητα ο πρωθυπουργός οδήγησε σε κρίση και όξυνση της σχέσης του με το ΔΝΤ όταν μετεκλογικά ζήτησε την αποχώρησή του γνωρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν το αίτημα αυτό. Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, παρότι οι νεοδημοκράτες δεν το λένε ανοιχτά, μοιάζει να «συμμερίζονται» την κριτική των δανειστών ότι το σχέδιο δεν διαθέτει κοστολογημένα στοιχεία.
Εντείνοντας δε την αντιπολιτευτική πίεση η Ν.Δ. έπεσε στην παγίδα του Ποταμιού και ανέβασε τις τελευταίες ώρες το ζήτημα των διορισμών στο Δημόσιο. Πολλοί ψύχραιμοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι μια παράταξη που στην πενταετία της διακυβέρνησής της διόγκωσε με 300.000 διορισμούς το Δημόσιο, μέσω της προφορικής συνέντευξης, δεν πρέπει να «πουσάρει» τέτοια θέματα.
Ο κίνδυνος να της γυρίσει μπούμερανγκ το ζήτημα αυτό είναι υπαρκτός, αφού είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο, ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον για τη διόγκωση του Δημοσίου στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Εκτιμούν ακόμη ότι ούτε η διετία Σαμαρά είναι αγνή και αμόλυντη στο θέμα της αξιοποίησης της «τρύπας» των μετακλητών υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει απάντηση στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απασχόλησε 51 μετακλητούς υπαλλήλους στο γραφείο του.
Στα εσωκομματικά τώρα της Ν.Δ. η πολιτική επικαιρότητα των ημερών, η πίεση του ασφαλιστικού και η αμηχανία από την εκλογή Μητσοτάκη έχουν «καταπιέσει» την γκρίνια που υπάρχει για την αλματώδη άνοδο του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ένταξή του στη Ν.Δ. και εκφράζοντας ακροδεξιές, σκληροπυρηνικές και ακραία συντηρητικές θέσεις, βρέθηκε στη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.
Οι εντάσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες λόγω του ρόλου που του ανετέθη, δηλαδή του συντονισμού της κοινοβουλευτικής λειτουργίας της Ν.Δ., με δεδομένη την εκρηκτικότητα του χαρακτήρα του και την τάση του για αυτοπροβολή. Ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει ειδικό ρόλο για αντιπροέδρους κομμάτων ή πάσης φύσεως συντονιστές και το θέμα είναι αν θα ξεσπάσει ένας υπόγειος ανταγωνισμός μεταξύ του Γεωργιάδη και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Νίκου Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Νίκης Κεραμέως.
Ρεβάνς
Στο κόμμα περιμένουν ακόμη την προσυνεδριακή διαδικασία προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα επιχειρηθεί ρεβάνς κατά των καραμανλικών ή αν θα αξιοποιηθούν και στελέχη από την αντίπερα όχθη. Το συνέδριο έχει ήδη «σπρωχθεί» προς τα τέλη Απριλίου, ενώ οι καραμανλικοί, υποδεχόμενοι το ράπισμα της κοινωνίας, στέκονται αμήχανοι και σιωπηλοί στη γωνία. Περιμένουν να περάσει ο θρίαμβος της νίκης και κυρίως να ψυχανεμιστούν αν υπάρχει όντως πολιτική ρευστότητα εν όψει του κάβου του ασφαλιστικού ή αν διαθέτουν πολιτικό χρόνο προκειμένου να ανακάμψουν εσωκομματικά.
Η επιλογή πάντως του Γιώργου Κουμουτσάκου, γαμπρού του Πέτρου Μολυβιάτη, ως εκπροσώπου της Ν.Δ. είναι μια ένδειξη ότι ο Μητσοτάκης επιχειρεί να κάνει άνοιγμα στο καραμανλικό στρατόπεδο. Συνεργάτες του, πάντως, έλεγαν ότι η επιλογή του μετριοπαθούς Κωστή Χατζηδάκη για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. και η εμπλοκή του Λευτέρη Αυγενάκη στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος δίνουν εχέγγυα ισορροπίας.
Ο μεγάλος πάντως εσωκομματικός πονοκέφαλος με το τεράστιο οικονομικό άνοιγμα των 170 εκατομμυρίων ευρώ δημιουργεί έκτακτες ανάγκες συγκράτησης και περικοπής δαπανών σε κάθε επίπεδο. Με δεδομένο ότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να κάνει στην παρούσα φάση απολύσεις ή να απομακρύνει υπαλλήλους, η έμφαση θα δοθεί αφενός σε οικονομίες κλίμακος και αφετέρου σε ενίσχυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης.
Με απόφαση του νέου προέδρου της Ν.Δ. όλα τα χρήματα της κουτσουρεμένης κρατικής χρηματοδότησης θα κατευθυνθούν προς την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων σε τράπεζες, προμηθευτές και υπαλλήλους και η λειτουργία του κόμματος θα στηριχθεί από εδώ και πέρα αποκλειστικά στην ιδιωτική χρηματοδότηση.
Για τη νέα ηγετική ομάδα το στοίχημα της οικονομικής εξυγίανσης αποτελεί και προεκλογικό επικοινωνιακό ατού, αφού μέχρι τώρα τα κόμματα εξουσίας βάλλονταν για το ότι, εφόσον δεν μπορούσαν να διευθετήσουν τα χρέη τους, με ποια λογική θα κριθούν να βάλουν τάξη στα οικονομικά της χώρας. Ως πρώτη συμβολική προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης έχει τεθεί η εγκατάσταση της Ν.Δ. σε νέα γραφεία, με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, που θα βρίσκονται σε μια λαϊκή γειτονιά και όχι στην άχρωμη Συγγρού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα