Κουρουμπλής: Σαρωτικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ υπογράμμισε την ανάγκη να «σπάσουν», όχι μόνο η Β΄ Αθηνών, αλλά όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που έχουν πάνω από 6 βουλευτές, διότι όπως τόνισε «ήταν τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς». Πάνω από 6 βουλευτές εκλέγονται στις περιφέρειες Β΄ Αθηνών (44), στην Α΄ Θεσσαλονίκης (16), στο νομό Αττικής (15), στην Α΄ Αθηνών (14), στην Β΄ Θεσσαλονίκης (9), στην Β΄ Πειραιώς, στους νομούς Αχαΐας, Ηρακλείου και Λαρίσης (από 8) και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (7).

Στο τραπέζι, είπε ο υπουργός, είναι ακόμα το μπόνους των 50 εδρών, οι θητείες των βουλευτών και ο εξορθολογισμός στη διανομή των εδρών που λαμβάνουν τα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια. «Όσα συμβαίνουν σήμερα είναι εκτρώματα. Η ΝΔ που είναι δεύτερο κόμμα δεν έχει βουλευτή π.χ. στην Καβάλα, στην Κομοτηνή ή στην Πιερία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε τα κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι ψήφιζαν εκλογικό νόμο σκοπίμως λίγο πριν τις εκλογές εκτιμώντας τις συγκυρίες, ενώ είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση, από την αρχή κιόλας της τετραετίας, άνοιξε διάλογο για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος ανέφερε ότι θα ανακοινωθεί εντός του 2016.

Για τον χρόνο τέλεσης των εκλογών τόνισε κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσθέτοντας ότι δεν τις θέλει η κυβέρνηση, ενώ κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει το κουράγιο να τις ζητήσει. «Αλλά αφού λένε στη ΝΔ ότι είναι πρώτο κόμμα, ας μας τις ζητήσουν», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα