Επαφές Παυλόπουλου σε Βερολίνο - Φρανκφούρτη. Μηνύματα για το προσφυγικό

Σημαντικές συναντήσεις θα έχει σήμερα κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντηθεί στις 12.30 με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις και επίσημο γεύμα, ενώ στις 16.30 το απόγευμα θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με το Δ.Σ. του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και με τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να τονίσει για το προσφυγικό ότι και η Γερμανία, όπως και όλοι οι εταίροι μας, πρέπει να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της και μάλιστα ευρισκόμενη σε δυσχερέστερη θέση από κάθε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, λόγω γεωγραφικής θέσης. Συνεπώς η Ελλάδα χρειάζεται συμπαράσταση, κυρίως σε ότι αφορά τη φύλαξη των συνόρων της, που είναι και σύνορα της ΕΕ.

Συμπαράσταση όχι μόνο οικονομική αλλά και μέσω Frontex, με πλήρη σεβασμό φυσικά των κάθε είδους κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αναμένεται επίσης να τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποχρεώσει την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει τις συμφωνίες επανεισδοχής, πρωτίστως για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες, καθώς και να πάψει να κλείνει τα μάτια στην απάνθρωπη δράση των διακινητών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να ταχθεί υπέρ του προσανατολισμού της ευρωζώνης στο κοινωνικό κράτος, αφήνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αιχμές για την πολιτική λιτότητας,, ενώ για το κατοχικό δάνειο-που θα θέσει ευθέως στον Γ. Γκάουκ- επιμένει στη θεμελίωση των απαιτήσεων της Ελλάδος στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, στις 19 Ιανουαρίου, στις 3 το μεσημέρι. Η συνάντηση αποτελεί και κίνηση στήριξης του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις επιθέσεις που αυτός δέχεται από ακραίους κύκλους του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιμείνει στην ανάγκη συμμετοχής της χώρας μας στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα