Αστακός η Αθήνα: Ο Κέρι, η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου, η απεργία

Αιτία η 24ωρη απεργία και διαδήλωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό την Πέμπτη, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι την Παρασκευή και η επέτειος της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, το 2008, το Σάββατο. Ο φόβος της πρόκλησης εκτεταμένων επεισοδίων έχει σημάνει συναγερμό στις διωκτικές αρχές. Τη Δευτέρα έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και των επιτελαρχών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, καθώς και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα υπάρξουν λόγω της ολιγόωρης επίσκεψης του Τζον Κέρι την Παρασκευή. Τόσο στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη όσο και στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την αναταραχή που έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία οι επικείμενες αλλαγές προς το δυσμενέστερο στο ασφαλιστικό, αλλά και ο κίνδυνος πλειστηριασμών για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας. Τα δείγματα από τα πρόσφατα επεισόδια μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια και οι συμπλοκές αγροτών - ΜΑΤ έξω από τη Βουλή καταδεικνύουν μεταστροφή του κλίματος απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛΛ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καλείται να αντεπεξέλθει και απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό, αφού ακόμη μια φορά συγκρούονται τα κομματικά και λαϊκά ανακλαστικά της αντίστασης κατά των νέων δυσβάσταχτων μνημονιακών δεσμεύσεων και η κυβερνητική ανάγκη για τήρηση της έννομης τάξης.

Ο φόβος ενός «Μαύρου Δεκέμβρη», για τον οποίο έχει απειλήσει με επιστολή του μέσα από τη φυλακή ο καταδικασμένος για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης Νίκος Ρωμανός, είναι ορατός από τη στιγμή που η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει επιλέξει το τελευταίο χρονικό διάστημα αμυντική και όχι κατασταλτική δράση απέναντι στις ομάδες των κουκουλοφόρων που συνήθως προκαλούν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια μεγάλων συγκεντρώσεων.

Ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για την ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται και η διαφαινόμενη κόντρα μεταξύ των ΜΑΤ και των οργανωμένων οπαδών ποδοσφαιρικών σωματείων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με μερίδα οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ εφοδιασμένη ακόμη και με βόμβες μολότοφ.

 

«Ξύπνησε» ο τρομο-εφιάλτης

Ο ισχυρός αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, που εξερράγη προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στα γραφεία του ΣΕΒ και παρακείμενα κτήρια στην συμβολή Ξενοφώντος και Αμαλίας, «ταρακούνησε» και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Οι επιτυχίες των δύο τελευταίων χρόνων με την εξάρθρωση της νέας γενιάς της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, τη σύλληψη Μαζιώτη και Ξηρού καθώς και των «ληστών του Διστόμου» είχε δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση πως η απειλή τρομοκρατίας είχε περάσει ανεπιστρεπτί για τη χώρα μας.

Η ισχυρή έκρηξη σε ένα από τα κατ’ ευφημισμόν καλύτερα φυλασσόμενα σημεία στην πρωτεύουσα, με θεωρητικά αυξημένα μέτρα ασφαλείας, έχει σημάνει συναγερμό στις διωκτικές αρχές λόγω και του μακελειού από το ISIS στο Παρίσι.

Ειδικά εν όψει της επίσκεψης Κέρι την Παρασκευή, επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βόμβα στο κτήριο του ΣΕΒ, έχει σημάνει συναγερμός τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στην κυβέρνηση. Υπάρχει άλλωστε το κακό προηγούμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2014, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Φυσικά στην ελληνική κυβέρνηση δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται την πιθανότητα να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο με τον δεύτερο σημαντικότερο Αμερικανό πολιτικό παράγοντα στην Αθήνα.

 

Ο τρόμος έφτασε και στην Κωνσταντινούπολη

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τρίτης στη συνοικία του Μπαϊράμ Πασά, στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από ισχυρή έκρηξη σε ανισόπεδη διάβαση κοντά στον σταθμό του μετρό. Στην Πόλη προκλήθηκε πανικός, ο οποίος είναι ενδεικτικός του φόβου ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος από το ISIS, ο οποίος εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Πόλη.

Παρά τις περιρρέουσες φήμες και καταγγελίες περί συνεργασίας της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν με τους φανατικούς ισλαμιστές, κυρίως σε λαθρεμπόριο όπλων και πετρέλαιο, το πρόσφατο πολύνεκρο χτύπημα των ισλαμιστών κατά τη διάρκεια πορείας ειρήνης στο Ντιγιάρμπακιρ με εκατοντάδες θύματα και το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι ενισχύει το κλίμα ανασφάλειας για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, πέρα από τα σοβαρά οικονομικά και πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση Ερντογάν και τους Τούρκους πολίτες (3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ελεύθερη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών στις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν από τον Οκτώβριο του 2016), μπορεί να εμφανίζεται ως διπλωματική νίκη των «γειτόνων», ταυτόχρονα όμως δημιουργεί την υποχρέωση στην τουρκική κυβέρνηση να είναι αλλά και να φαίνεται «τίμια» στα «μάτια» της διεθνούς κοινής γνώμης.

Έτσι από τη φίλα προσκείμενη στο ISIS κυβέρνηση Ερντογάν ζητείται να αλλάξει στάση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα διευκολύνοντας τους βομβαρδισμούς των αμερικανικών και γαλλικών μαχητικών σε ισλαμικούς θυλάκους στη Συρία.

Αλλαγή πολιτικής αναμένεται και όσον αφορά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου, αφού οι Τούρκοι είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν να κάνουν τα στραβά μάτια στη δράση των διακινητών, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα τα δύο τελευταία χρόνια στα τουρκικά παράλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Ε. Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 1.300 Σύρους πρόσφυγες και τρεις δουλεμπόρους στη Σμύρνη, λίγο πριν επιβιβαστούν σε φουσκωτές λέμβους με προορισμό τη Σμύρνη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα