Εικόνα διάλυσης στη ΝΔ. Πόλεμος δηλώσεων και νέα ημερομηνία εκλογών

Σκηνικό εμφύλιου πολέμου έχει στηθεί στη ΝΔ και η ενότητα... αναζητείται καθώς σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η «γαλάζια» παράταξη μια ημέρα μετά το φιάσκο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος.

Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας, οι τέσσερις υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο με τα επιτελεία τους αλλά και μια σειρά από κορυφαία στελέχη της ΝΔ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», ανταλλάσσουν ισχυρά «πυρά» και εξαπολύουν κατηγορίες για την πιο ντροπιαστική ημέρα στην ιστορία της ΝΔ.

Μετά από τέσσερις ώρες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ, που αναζητούσε πλέον διαδικασία αλλά και ημερομηνίες για την νέα εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου μετά το χθεσινό φιάσκο, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της.

Νωρίτερα είχε διακόψει τις εργασίες της, ζητώντας έγγραφή δήλωση εμπιστοσύνης από τους 4 υποψηφίους, σε διαφορετική περίπτωση, μέλη της, όπως οι Κώστας Τσιμάρας και Κώστας Κόλλιας, δήλωναν αποφασισμένοι να παραιτηθούν, αν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Εν τέλει οι έγγραφες διαβεβαιώσεις δόθηκαν το απόγευμα  και η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ συνεχίζεται κανονικά, , ενώ αναφορικά με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, δήλωσαν πως παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμούν την παραμονή του, αφήνουν τη διαδικασία να συνεχιστεί κανονικά μιας και ο ίδιος δεν παραιτείται.

Τελικά μετά από μια δραματική συνεδρίαση η ΚΕΦΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τα μέλη της ζητούν συγγνώμη από στελέχη, μέλη και φίλους του κόμματος και εξηγούν πως η αιτία ήταν τα τεχνικά προβλήματα. Την ίδια στιγμή αναφέρουν πως είναι προσηλωμένοι στην οργάνωση της διαδικασίας εκ νέου και επισημαίνουν ότι αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι η ενότητα της παράταξης.

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΕ

Τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας (ΚΕΦΕ) εκφράζουν την οφειλόμενη συγγνώμη τους στα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για τα προβλήματα που ανέκυψαν και οδήγησαν στην αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Καθοριστικό εμπόδιο στη διεξαγωγή των χθεσινών εκλογών ήταν τα τεχνικά προβλήματα, που οφείλονταν στην εταιρία, η οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις προς την ΚΕΦΕ, ακόμη και μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση, τα μέλη της ΚΕΦΕ επεσήμαναν αδυναμίες και, για αυτό το λόγο, αποφάσισαν την αναδιάρθρωση υπηρεσιών του κόμματος, αλλά και τη σύσταση επιτροπών παρακολούθησης της εξέλιξης του έργου, που με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα αναφέρονται συνεχώς στην ΚΕΦΕ. Εκφράστηκε ομόφωνα η βούλησή τους να εργαστούν με όλες τους δυνάμεις, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και μέσα στα επόμενα 24ωρα να οριστεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας δια των εκπροσώπων τους στην ΚΕΦΕ, δήλωσαν ότι αποδέχονται το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ τονίζουν ότι αυτό που προέχει για όλους είναι η διασφάλιση της ενότητας της Παράταξης.

Πιθανότερες ημερομηνίες για τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, είναι πλέον σύμφωνα με πληροφορίες η 13η και η 20η Δεκεμβρίου, ενώ η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου φαίνεται πως δεν γίνεται δεκτή αφού συμπίπτει με την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ωστόσο, η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η ΝΔ ενισχύεται από την έντονη φημολογία, εκτός και εκτός Συγγρού, για την δημιουργία κάτι... νέου που θα προέρχεται από τα σπλάχνα της συντηρητικής παράταξης. Το μόνο δεδομένο είναι ότι μέχρι αυτή την στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά...

Άκαρπο τηλεφώνημα Τζιτζικώστα σε Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Μεϊμαράκη

Το απόγευμα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους τρεις συνυποψηφίους του σε μια προσπάθεια όπως λέει το περιβάλλον του να πέσουν οι τόνοι και επανέλαβε την πρότασή του για συνάντηση των τεσσάρων προκειμένου να σταλεί μήνυμα ενότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αρνητικά απάντησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης παραπέμποντάς τον σε επικείμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο.

Στα άκρα η σύγκρουση Μεϊμαράκη – Σαμαρά

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Ευ. Μεϊμαράκη και τον Αντ. Σαμαρά ξέσπασε όταν ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε από το παρελθόν την εταιρία που επελέγη για την εκλογική διαδικασία στη ΝΔ, τονίζοντας ότι οι δυο πλευρές είχαν συνεργαστεί για τα πληροφοριακά συστήματα στο Μαξίμου.

Άμεση ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος μέσω συνεργατών του κατηγόρησε τον Ευ. Μεϊμαράκη ότι ψεύδεται και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εταιρία συνεργάζονταν με τη ΝΔ από την περίοδο που ο κ. Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος.

Μεϊμαράκης: Ολοι γνώριζαν – Φταίω εγώ που τους εμπιστεύτηκα»

Την πρόθεσή του να παραδώσει τη θέση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τη Συγγρού.

«Η καρέκλα του μεταβατικού προέδρου δεν με συγκίνησε ποτέ. Και ευχαρίστως θα την παρέδιδα. Και είπα να την παραδώσω και τον Αύγουστο αλλά και μετά τις εκλογές. Και κανείς δεν ήθελε. Αλλωστε μετά τις εκλογές όπως θυμάστε έγινε μία άτυπη συζήτηση, εγώ ευχαρίστως είπα να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου, γιατί συμμετέχω στη διαδικασία και διεκδικώ και θα πρέπει και ο Τζιτζικώστας να παραιτηθεί από περιφερειάρχης. Διότι αυτός έχει εκτελεστική εξουσία και διαχείριση. Εγώ είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του προέδρου του μεταβατικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε για τη θέση του μεταβατικού προέδρου, εκτός από την Μαριέτα Γιαννάκου που πρότεινε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα ονόματα των Γιάννη Βαρβιτσιώτη, Δημήτρη Σιούφα και Άννας Μπενάκη.

«Είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου, να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος. Εκτιμώ πάρα πολύ την κα. Γιαννάκου, την σέβομαι, θα μπορούσε να ήταν αυτή, όπως θα μπορούσε να ήταν και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ή ο Δημήτρης Σιούφας ή η κα Άννα Μπενάκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

«Απολύτως τεχνικό πρόβλημα, δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί»

«Κατά τη γνώμη μου το θέμα ήταν απολύτως τεχνικό, δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί, έπρεπε να ζητήσουμε συγνώμη και να δούμε πως με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο να προχωρήσουμε τη διαδικασία η οποία ήδη έχει ξεκινήσει», είπε ο κ. Μεϊμαράκης σχετικά με την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

Και πρόσθεσε: «Θέλω να ενημερώσω ότι όλοι γνώριζαν την συγκεκριμένη εταιρεία διότι αντιπρόσωποι όλων των υποψηφίων μετέχουν στην ΚΕΦΕ. Βρίσκω πολύ υποκριτικό να δείχνουν ότι δεν γνώριζαν και να ζητούν ακόμη και την παραίτηση του προέδρου ο οποίος με το τεχνικό θέμα δεν έχει καμία ανάμειξη».

Μεϊμαράκης για Βορίδη: Ηξερε την εταιρεία, είχε και δικηγορικές συνεργασίες

Ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε βολές εναντίον του Μάκη Βορίδη ο οποίος με δηλώσεις του σήμερα αναρωτήθηκε γιατί ενώ έχουν περάσει 24 ώρες ο προσωρινός πρόεδρος του κόμματος δεν έχει ζητήσει μία συγνώμη.

«Βρίσκω πολύ υποκριτικό υπουργοί της κυβέρνησης που διετέλεσαν όταν έδωσαν τέτοιες εργασίες και πρέπει να την γνώριζαν την εταιρεία, όπως και τους ανθρώπους της, όπως άκουσα και τον κ. Βορίδη να λέει ότι πρέπει να ζητήσω μία συγνώμη, ήταν υπουργός της κυβέρνησης και απ’ ότι ξέρω την ήξερε την εταιρεία και απ’ ότι ξέρω είχε και δικηγορικές συνεργασίες μαζί. Ταυτόχρονα να πω ότι και οι άρτι αφιχθέντες πρέπει να σέβονται την προσφορά όλων εκείνων που 41 χρόνια έχουν δώσει τη ζωή τους στο κόμμα για να τους υποδεχθεί. Θα έλεγα να είναι όλοι πιο προσεκτικοί».

Μεϊμαράκης: Και ο Σαμαράς είχε εγγυηθεί για την εταιρεία

Ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ακόμη ότι ενήμερος για την εταιρεία ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Θέλω να πω ότι και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία. Γιατί λοιπόν εκπλήσσονται όλοι; Και γιατί την ώρα που έγινε κάτι τεχνικό, που πλήττει την εικόνα της ΝΔ και το καράβι πάει να βυθιστεί, αντί να δούμε πως θα το σώσουμε, αυτοί γίνονται πολύ μικροί και κάνουν προσωπικές επιθέσεις και βρίσκουν ως πεδίο αντιπαράθεσης εκείνη την ώρα και ζητούν και την παραίτησή μου. Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το επιλύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Και συνέχισε λέγοντας: «Ευθύνες σαφώς υπάρχουν. Ο Γραμματέας του κόμματος γνώριζε την εταιρεία, ο γενικός διευθυντής γνώριζε την εταιρεία, ο διευθυντής μηχανοργάνωσης έχει συνεργαστεί μαζί της, το μέγαρο Μαξίμου επί Αντώνη Σαμαρά είχε συνεργαστεί με την εταιρεία και όλοι εγγυήθηκαν ότι θα γίνει σωστή διαδικασία. Καλά τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ; Πράγματι έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα».

Την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση εναντίον της εταιρείας γνωστοποίησε ο Β. Μεϊμαράκης

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, τους ενημέρωσε για την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση και αγωγή για προσωπική ηθική βλάβη κατά της εταιρείας που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα σκεφτεί αν θα κάνει το ίδιο και εναντίον του προέδρου της ΚΕΦΕ και γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, του διευθυντή της ΝΔ Δημήτρη Τσιμάρα και του διευθυντή πληροφορικής του κόμματος Νίκου Πέτσα.

Τι απάντησε η πλευρά Σαμαρά

Εκπληκτο δηλώνει το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού με αφορμή όσα υποστήριξε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ενήμερος για την εταιρία η οποία ανέλαβε τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφέρουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα εξης:

«Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τις αναφορές του προσωρινού προέδρου της Ν.Δ. κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη για δήθεν σχέσεις του κ. Σαμαρά με την εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές της ΝΔ και εκπροσωπείται από τον κ. Κλωνάρη.

Γιατί:

Πρώτον, η επιλογή της εταιρείας έγινε με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΦΕ και τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων και των τεσσάρων υποψηφίων.

Δεύτερον, θυμίζουμε ότι για τις εκλογές της ΝΔ είχε αρχικά επιλεγεί από τη διεύθυνση πληροφορικής και τη διεύθυνση προμηθειών της ΝΔ άλλη εταιρεία, απόφαση που άλλαξε μετά τις γνωστές θορυβώδεις αντιδράσεις του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Με αποτέλεσμα, να γίνει η διαδικασία από την αρχή, και να επιλεγεί η info-solutions, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο ίδιος ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Τρίτον, ο κ. Κλωνάρης που εκπροσωπεί την εταιρεία που ανέλαβε το έργο, είναι παντελώς άγνωστος στον κ. Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, ο κ. Κλωνάρης συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία είτε ως υπάλληλος, είτε ως μέτοχος, είτε ως ιδιοκτήτης εταιρείας πληροφορικής, ήδη από την εποχή όπου ο κ. Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος.

Τέταρτον, ελέχθη ότι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, η εταιρεία αυτή ανέλαβε έργο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι η info-solutions (με αυτό ή με άλλο όνομα) είχε ήδη από δεκαετίας επιλεγεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, για τη συντήρηση δικτύων, έχοντας αντίστοιχη σύμβαση με τους συντηρητές του ασανσέρ, τους απολυμαντές ή τους καθαριστές των εγκαταστάσεων. Η σύμβαση ήταν αξίας 562 ευρώ/μήνα και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Πέμπτον, ο κ. Πτωχός στον οποίο ονομαστικά αναφέρθηκε ο κ. Μεϊμαράκης, θέλει να δηλώσει ότι δεν είχε ποτέ σχέση με τον κ. Κλωνάρη και τις εταιρείες του, τον οποίο ούτε καν γνωρίζει. Και λυπάται που υποχρεώνεται δημόσια να διαψεύδει τον κ. Μεϊμαράκη.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας».

Νωρίτερα οι ίδιοι κύκλοι μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι: «Ο λαός της ΝΔ ένιωσε χθες πρωτοφανή προσβολή και απογοήτευση. Όσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού. Ο Αντώνης Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά.

Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα. Τι εξυπηρετούν; Γιατί το κάνουν; Γιατί εμπλέκουν τον Αντώνη Σαμαρά με μια εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεται με τη ΝΔ ήδη από την εποχή που ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος;

Τι εξυπηρετεί η εμπλοκή και συνεργατών του κ. Σαμαρά οι οποίοι δεν είχαν ποτέ την παραμικρή σχέση με αυτή την εταιρεία; Τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα ψέματα;

Όμως, αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του κόμματος και η ομαλή ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών. Να μην ξεχνάει κανείς, ότι ο αντίπαλος είναι αλλού».

Αντεπίθεση και από Βορίδη σε Μεϊμαράκη

Αμεσα αντέδρασε και ο Μάκης Βορίδης. «Ο κ. Μεϊμαράκης με κατηγόρησε για υποκρισία, διότι όπως είπε, γνώριζα την Εταιρία που ανέλαβε το έργο της υποστήριξης των εκλογών για τον Πρόεδρο της ΝΔ, της είχα δώσει δουλειές ως Υπουργός και είχα και δικηγορικές σχέσεις μαζί της. Απαντώ:

1) Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε επαγγελματική ή άλλη σχέση με την εταιρία.

2) Εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, ουδέποτε έχει ανατεθεί από εμένα στα πλαίσια της ασκήσεως των Υπουργικών μου καθηκόντων έργο στη συγκεκριμένη εταιρία.

3) Σε κάθε περίπτωση, η υπηρεσία που ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο στην εν λόγω εταιρία αποτελεί υπηρεσία της Νέας Δημοκρατίας στην οποία, εξ όσων γνωρίζω, προΐσταται ο κ. Μεϊμαράκης. Τι εννοεί ακριβώς; Έχω παρέμβει στον ίδιο ή σε άλλον καθ' οιονδήποτε τρόπο προκειμένου να ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο στη συγκεκριμένη εταιρία; Αν δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, τι νόημα έχουν οι προηγούμενες αναληθείς αναφορές;

Είπαμε να κρατάμε την αντιπαράθεση σε ένα επίπεδο, ειδικά οι "παλιοί", που ισχυρίζονται ότι είναι θεματοφύλακες του πολιτικού πολιτισμού».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα