Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ. Εμπλοκή με δανειστές, μάχη για το Eurogroup

Μάχη ώστε να αποτραπεί το πλήρες αδιέξοδο στο σημερινό Eurogroup δίνει η κυβέρνηση, μετά και τις χθεσινές επικοινωνίες του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη συζητήσει περαιτέρω υποχωρήσεις για ένα έντιμο συμβιβασμό, αλλά ταυτόχρονα υπήρξε και σαφής: «Με κοινωνική αποσταθεροποίηση, που θα οδηγήσει και σε πολιτική αποσταθεροποίηση, το ίδιο το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και που η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει απολύτως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τίθεται εν αμφιβόλω».

Ταυτόχρονα δε πρόσθεσε πως «η ελληνική πρόταση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος Γιούνκερ έδειξε κατανόηση, ο Πρόεδρος Ολάντ συμμερίστηκε τις ελληνικές θέσεις, ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε με νόημα: «Συμφωνείστε με τους θεσμούς, εγώ θα μιλήσω με τον Σόιμπλε».

Έως το πρωί σήμερα, άλυτα παρέμεναν οι 100 δόσεις, οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η κατάργηση των κατώτατων τιμών στα γενόσημα, η κατάργηση του αγγελιόσημου, αλλά και για το πώς το ΤΧΣ θα αξιολογεί τις διοικήσεις τραπεζών στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση.

Η Αθήνα επιδιώκει, παρά το κλίμα που καλλιεργείται, να εμφανιστεί στο Eurogroup έτοιμη για συμφωνία, ίσως πλην του θέματος της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην δεχθεί μια ολομέτωπη επίθεση στο Eurogroup, που θα χαλάσει το κλίμα συνεργασίας κυβέρνησης και δανειστών, που είχε επιτευχθεί μετά τη συμφωνία του Αυγούστου.

Στο Eurogroup, άλλωστε, καιροφυλακτεί και ο Σόιμπλε, γι’ αυτό και τόσο ευρωπαϊκές πηγές, όσο και η Αθήνα μιλούν για ένα «κρίσιμο πολιτικό τεστ» σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο της Μάλτας;

Σε περίπτωση αδιεξόδου σήμερα, πάντως, ο Αλ. Τσίπρας θα θέσει εκ νέου το θέμα στην άτυπη Σύνοδο της Τετάρτης στη Μάλτα, με θέμα το προσφυγικό.

Θετικοί για την επίσκεψη στην Τουρκία

Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, υπήρξαν, επίσης, ιδιαίτερα θετικοί για την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα, σε ενημέρωση πρωτίστως για το προσφυγικό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα