Όλα και πάλι στον αέρα! Κίνδυνος να μην εκταμιευτεί η δόση

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της Δευτέρας και η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ είχε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιδιώκει να βρεθεί "πολιτική λύση" στο φλέγον ζήτημα των "κόκκινων" δανείων, ενώ "αγκάθι" παραμένει και το θέμα των 100 δόσεων. Άκαρπη ήταν και η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η τρίτη κατά σειρά τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των θεσμών. Οι δύο πλευρές προσπάθησαν, μάταια, να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει κυρίως στο θέμα των "κόκκινων" δανείων, αλλά και σε αυτό των 100 δόσεων. Οι δανειστές φαίνονται ανυποχώρητοι στο ζήτημα των πλειστηριασμών και ζητούν πλήρη απελευθέρωση.

Κι όλα αυτά ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου μετά τις σημερινές άκαρπες συνεδριάσεις, δύσκολα θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Συμφωνα με πληροφορίες ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ο πιο υποστηρικτικός όσον αφορά τα "κόκκινα" δάνεια, ενώ Μέρκελ και Γιούνκερ κράτησαν στάση... κατανόησης, με την Καγκελάριο να προσπαθεί να συνδέσει το ζήτημα με το προσφυγικό.

Τσίπρας και Γιούνκερ μίλησαν και για την αποδέσμευση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την αναπτυξιακή Τράπεζα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Ο πρωθυπουργός χθες είχε στείλει μήνυμα στους δανειστές για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων:
"Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
‘Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων".

Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο Eurogroup, την Τρίτη φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και την Τετάρτη θα γίνει το πρώτο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα