Χωρίς συμφωνία και πολλά αγκάθια - Στον αέρα η δόση

Άκαρπο ήταν το πολύωρο Euroworking Group της Κυριακής, όπως άκαρπο θα είναι και το Eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας, το οποίο ναι μεν θα κάνει καταγραφή της κατάστασης, αλλά δεν θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών παραμένει αγεφύρωτο και την ώρα που το  οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναζητά πολιτική λύση. Κυβέρνηση και δανειστές δεν τα βρίσκουν στους πλειστηριασμούς, πράγμα που καθυστερεί την αξιολόγηση και συνεπώς τη δόση. Στόχος, πλέον, της κυβέρνησης είναι μία συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όσο και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γούνκερ στην προσπάθεια να δοθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ έδειξε κατανόηση στο ελληνικό αίτημα και είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα μιλήσει με τον Σόιμπλε. Ο πιο υποστηρικτικός από όλους ήταν ο Γάλλος πρόεδρος.

Ειδικότερα σχετικά με την επικοινωνία του προέδρου της Κομισιόν, Γιούνκερ και Τσίπρας συζήτησαν για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κινδυνεύσει η κατοικία κανενός Έλληνα πολίτη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε στον κ. Τσίπρα την κατανόησή του. Η επικοινωνία διήρκεσε πολύ ώρα και ήταν σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Οι δύο άνδρες μίλησαν και για το μεταναστευτικό, με τον Αλέξης Τσίπρας να φέρεται να ζητά από τον κ. Γιούνκερ άμεση αποδέσμευση χρηματοδότησης, αλλά και ταχύτερη υλοποίηση του action plan Ευρώπης-Τουρκίας για να γίνεται η καταγραφή των προσφύγων στο εσωτερικό της γείτονος χώρας.

Τα αγκάθια

Τα θέματα που χώριζαν τις δύο πλευρές μέχρι τελευταία στιγμή είναι τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υποχωρεί πέρα από την πρόταση που έχει καταθέσει.

Το πλαίσιο της πρότασης αυτής προβλέπει για την προστασία της πρώτης κατοικίας:

-Η αντικειμενική αξία της κατοικίας να είναι αξίας άνω των 200.000 ευρώ αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο άτομο, 250.000 για ζευγάρι και 25.000 επιπλέον για κάθε παιδί με όριο τα τρία παιδιά,
-Να έχει μικτό εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ ετησίως (τετραμελή οικογένεια) και
-Το σύνολο των οφειλών του δανειστή να είναι μέχρι 200.000 ευρώ.

Για τους εκπροσώπους των θεσμών τα όρια αυτά είναι πολύ ψηλά που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μετακινηθεί για να βρεθεί κοινός τόπος.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα