Στον αέρα το Eurowring Group - Εμπλοκή με τη δόση

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση με τους δανειστές. Η διαπραγμάτευση πάει από εμπλοκή σε εμπλοκή, πράγμα που δυσκολεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Νέα εμπλοκή φαίνεται πως προέκυψε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, καθώς ακυρώθηκε η αποψινή τηλεδιάσκεψη του Eurowrorking Group, η οποία  επρόκειτο να προετοιμάσει τις αποφάσεις που θα λάμβανε την Δευτέρα το Eurogroup για την εκταμίευση της δόση. Η αναβολή της τηλεδιάσκεψης δεν προκαλεί έκπληξη διότι αν και ψηφίστηκαν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, παραμένουν ανοιχτά ακόμη καυτά ζητήματα. Oι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο έτσι ώστε μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας να έχουν βρεθεί οι λύσεις για τα ζητήματα - αγκάθια.

Η νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή του Euroworking Group δεν είναι ακόμη γνωστή. Οι Βρυξέλλες περιμένουν πότε θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια και το αν θα ξεκαθαρίσουν κάποια κρίσιμα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο τρίτο πρόγραμμα για την χώρα μας. Τα θέματα που πρέπει να κλείσουν άμεσα είναι τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί, αλλά και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ισοδύναμα

Αν και η κυβέρνηση στην αρχή είχε  προτείνει κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι δανειστές ακύρωσαν το σχέδιό της, ζητώντας νέα ισοδύναμα. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κλήρος έπεσε στον ΟΠΑΠ, με το οικονομικό επιτελείο να επιβάλει φόρο πέντε λεπτών σε

σε όλα τα τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο, ύστερα από λίγο το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την πληροφορία αυτή. Με τη χθεσινή  ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει μεν ότι ο φόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση ξηλώνεται, αλλά λέει πως τα ισοδύναμα θα ανακοινωθούν «σύντομα», αποφεύγοντας να θέσει καταληκτική διορία για σήμερα ή μέσα στο σαββατοκύριακο. Ανοίγει έτσι ένα παράθυρο αμφιβολίας και για το εάν ακόμη και στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου μπορεί να υπάρξει λύση ή τα δύο αυτά θέματα μπορεί να αποσυνδεθούν από την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ και να μετατεθούν μαζί με τα υπόλοιπα του επόμενου πακέτου για το άλλο 1 δισ. ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πλειστηριασμοί

Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στο θέμα των κόκκινων δανείων και προσδοκά πολιτική λύση για το θέμα. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση πως ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμβιβασμός για τα δύο αγκάθια έως το τέλος της εβδομάδας, στο Eurogroup θα δοθεί λύση. Η τελευταία πρόταση για τα κόκκινα δάνεια επί της οποίας συζητούσαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι θα καλύπτεται περί το 65% των δανειοληπτών, έναντι του 72% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης και 40% που αντιπρότειναν οι εταίρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι να μην υπάρξει καμία οπισθοχώρηση στο ζήτημα και να προστατευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Γενόσημα

Στο μέτωπο των γενοσήμων, οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των και άμεσο περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και βλέπουν ως πολύ... «λίγες» τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας.

Για τους δανειστές, οι ελάχιστες τιμές των φαρμάκων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα κρίνει και την συμφωνία για τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων έχουν αποφασιστεί, δεν υπάρχει συμφωνία με το αν θα υπάρξει προστασία των φθηνών φαρμάκων, δηλαδή αυτών που έχουν τιμή χαμηλότερη των 12 ευρώ ή οι μειώσεις θα αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα.

Συγκεκριμένα η προστασία αφορά πρωτότυπα που δεν ξεπερνούν τα 12 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,40 ευρώ και γενόσημα που δεν ξεπερνούν τα 7,8 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,26 ευρώ και ίσχυε προκειμένου να προστατευθούν τα σκευάσματα με πολύ χαμηλή αξία, τα οποία αποτελούν βασικό κομμάτι για πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και πολυεθνικές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα