Ας το γκρεμίσουν το ρημάδι!

Θα είδατε τι είπαν οι αρμόδιοι υπουργοί για τον φράχτη του Έβρου, μετά τη διαδήλωση και το πάνω χέρι - κάτω χέρι με την αστυνομία. Σε σωστή ιδεολογική κατεύθυνση το αίτημα να τον γκρεμίσουμε, αλλά δεν θα βοηθήσει αυτή τη στιγμή τους πρόσφυγες, μπορεί και να τους δυσκολέψει. Το θέμα δεν είναι πού θα πεθαίνουν οι άνθρωποι, στον Έβρο ή στο Αιγαίο, αλλά να αλλάξει πολιτικές η Ευρώπη, και η ελληνική κυβέρνηση παλεύει ακριβώς γι' αυτό.

Λογικά πράγματα, εν ολίγοις. Από εκείνα που καταργούν τις επιλογές και κάνουν τον δρόμο μονόδρομο. Απειλούν να μας κλείσουν όλους ανεπαισθήτως στα τείχη μιας θεσμικής, ευρωπαϊκής, διεθνούς αγριότητας, που ταυτίζεται εδώ και χρόνια με τη λογική. Έτσι που ιδεολογικά να μην συμφωνούμε με τους κάθε είδους φράχτες στη ζωή μας, αλλά λογικά αυτοί να μένουν όρθιοι. Και να σαρκάζουν και εμάς και τις ιδεολογίες και τις λογικές.

Πριν υποταχθούμε όμως στη λογική του μονόδρομου, ας εξετάσουμε και την άλλη. Τη δική μας. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση αποφασίζει και τον κάνει αύριο μπάζα τον φράχτη. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Θα θυμώσει πιθανότατα η επίσημη Ευρώπη. Αλλά και μόνο ο συμβολισμός θα εμπνεύσει την ανεπίσημη -τη δική μας. Η οποία παλεύει για να πέσουν όλοι οι φράχτες, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Θα θυμώσει επίσης ο Άδωνις. Και ο Λαγός. Θα μας κατηγορήσει όλη η εγχώρια και ευρωπαϊκή μούχλα ότι ανοίγουμε τις πόρτες. Ίσως θυμώσει κι ένα τμήμα της κοινωνίας. Αλλά στην πλειοψηφία θα στείλουμε ένα μήνυμα: Όσα λέμε για το προσφυγικό και την αξία της ανθρώπινης ζωής τα εννοούμε. Πέφτουν, γκρεμίζονται φράχτες, αν χρειαστεί. Γιατί το δικό μας παράλογο είναι απείρως πιο λογικό από τη δική τους λογική.

Εάν αρχίσουμε να ζητούμε συγγνώμη επειδή σε μια κατάσταση ανάγκης δείξαμε ένα φιλικό πρόσωπο, τότε αυτή δεν είναι η χώρα μου, είπε πρόσφατα η Μέρκελ. Είπε, αλλά δεν τόλμησε... Οι δικοί μας θα τολμήσουν; Για να είναι κυβέρνησή μας; Ας το γκρεμίσουν το ρημάδι. Ας ανοίξουν ένα ρήγμα στις λογικές των λογικών. Γιατί εδώ δεν πρόκειται μόνο για τις ζωές των άλλων. Αλλά και για τις δικές μας...

Του Θανάση Καρτερού Η Αυγή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα