Σφάξε με αγά μου να αγιάσω! Υπομονή, προσευχή και αναγκαστική νηστεία

Υπομονή, ενδεχομένως και προσευχή, καθ ότι η νηστεία ελέω αριστερού τρίτου μνημονίου καθίσταται υποχρεωτική.

Ξενίζει ίσως η διαχεόμενη υποστήριξη που απολαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την κορυφή της εκκλησίας, αλλά δεν θα έπρεπε. Η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος παίζουν με προσήλωση και συνέπεια  το ρόλο που από καταβολής της ύπαρξής τους έχουν αναλάβει να παίξουν: Στηρίζουν την εξουσία.

«Σφάξε με αγά μου να αγιάσω», καθ ότι σ αυτόν τον μάταιο κόσμο δεν έχει νόημα η διεκδίκηση, ο αγώνας και η απαίτηση για μια ανθρώπινη ζωή. Η ανταμοιβή για την υποταγή του παρόντος, θα δοθεί στο μέλλον. Στον παράδεισο, ο οποίος θα φιλοξενήσει αιώνια τους μόνιμα υποταγμένους. Αυτές είναι οι διδαχές, αυτή είναι η παράδοση, αυτή είναι η πολιτική της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Αυτές είναι οι «οδηγίες» οι οποίες ακολουθούνται κατά γράμμα εδώ και αιώνες από το ιερατείο. Κάποιες εξαιρέσεις φωτεινών ιερωμένων απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα της …διδασκαλίας της υποταγής…

Αυτό το …θεάρεστο έργο, η εκκλησία δεν το προσφέρει δωρεάν. Ως βασικός μηχανισμός χειραγώγησης  προς όφελος των συστημάτων εξουσίας η εκκλησία διεκδίκησε κατά καιρούς και έλαβε το παντεσπάνι της με βυζαντινά χρυσόβουλα, με οθωμανικά φιρμάνια, με βασιλικά, προεδρικά διατάγματα με κυβερνητικές αποφάσεις.

Η εκκλησία, ουδέποτε είχε πρόβλημα με το είδος της εξουσίας στα οποίας την διάθεση έθετε τις υπηρεσίες της. Βασιλιάδες, σουλτάνοι, δικτάτορες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, δεξιοί, σοσιαλιστές και εσχάτως αριστεροί  απόλαυσαν τη φροντίδα της η οποία τελικά είναι μια και μόνη: η χειραγώγηση του ποιμνίου.

Στην προκειμένη (αριστερή) περίπτωση, ο Αρχιεπίσκοπος με την εμφάνισή του στην πρωινή  εκπομπή του Mega  την περασμένη Τετάρτη  έπραξε και είπε το αυτονόητο για την εκκλησία: «Περισσότερη προσπάθεια και υπομονή» για το ξεπέρασμα της κρίσης, καθώς, «δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε».

Υπομονή, λοιπόν, ενδεχομένως και προσευχή, καθ ότι η νηστεία ελέω αριστερού τρίτου μνημονίου καθίσταται υποχρεωτική.

Με άλλα απλά λόγια, «σφάξε με αγά μου ν αγιάσω»…

.topontiki


Ιερώνυμος: Να βάλουμε όλοι πλάτες

«Ο λαός είναι κυρίαρχος και αποφασίζει και δεν μπορεί τη μια μέρα να ψηφίζει και την άλλη να λέει ότι επαναστατεί». Η ξεκάθαρη αυτή δήλωση ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος, σε μια από τις σπάνιες πολιτικές του παρεμβάσεις, αναφέρθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια της.

«Είναι δύσκολα, αλλά δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε» είπε (στο Mega) ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα σύμπνοιας και συνεργασίας σημείωσε: «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε όλες μας τις πλάτες, ενωμένοι, να βοηθήσουμε».

Ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος παρακολουθεί στενά αλλά και διακριτικά (αποφεύγει τις συχνές παρεμβάσεις) όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας από την αρχή του Μνημονίου, συνέστησε στον ελληνικό λαό να μην αγανακτεί. «Με ποια έννοια: του δίνεται η δυνατότητα, στο χέρι του, να αποφασίσει. Δεν μπορεί να ψηφίζει τη μια μέρα και την άλλη μέρα να λέει επαναστατώ. Eχει στα χέρια του όλη τη δύναμη. Δεν είναι υπεύθυνος ο λαός;».

Δυνατό «όπλο» ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, είπε ο ίδιος, είναι η «υπομονή». Για αυτό και απηύθυνε έκκληση «να σκεφτούμε καλύτερα και γενικότερα να σοβαρευτούμε και να δούμε τα πράγματα με την εικόνα που έρχονται, με την πραγματική διάσταση που έχουν, αλλά και με τη σκέψη πως θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, τη δύσκολη».

Oπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς «δυσκολίες περάσαμε πάρα πολλές φορές -και κρίσιμες εποχές- σε αυτό τον τόπο. Λίγο αγώνα περισσότερο, μια προσπάθεια όλων μας, με υπομονή περισσότερη, πιστεύω ότι και τώρα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα