Ιερώνυμος: Αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη

Συγγνώμη για κάθε ανθρώπινη απώλεια ζήτησε σε έναν συγκινητικό χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που άνοιξε τις πύλες της σήμερα στην Αθήνα.

«Δεν είναι μόνο υποχρέωση που επιτάσσει το Ευαγγέλιο να σταθούμε δίπλα στον πρόσφυγα και τον μετανάστη, αλλά η ανθρώπινη φύση», είπε, αποκαλύπτοντας την αμηχανία του κάθε φορά που πρέπει να μιλήσει για αυτό το ζήτημα.

«Αδυνατώ να βρω λέξεις για μία τραγωδία που διαρκώς εξαπλώνεται», είπε, θυμίζοντας την έκκλησή του στους ηγέτες της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε στο ταξίδι των προσφύγων προς την Ευρώπη να τους περιμένει η ελπίδα και όχι ο θάνατος.

«Σήμερα, αναρωτιέμαι περισσότερο από κάθε άλλη φορά μήπως θα έπρεπε να μεριμνήσουμε νωρίτερα, πριν ξεριζωθούν από τα σπίτια τους», είπε για τους πρόσφυγες αναφερόμενος στα γεγονότα που θέλουν πλέον παιδιά να ξεβράζονται νεκρά στην άμμο. «Μήπως θα έπρεπε να μεριμνήσουμε για να παραμείνουν ασφαλείς στον τόπο τους;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως όση άνεση και αν δώσει στους πρόσφυγες ο δυτικός πολιτισμός, τη ζεστασιά του σπιτικού τους δεν θα τη νιώσουν πουθενά.

«Πολλοί θα μας κατηγορήσουν ότι διαμαρτυρόμαστε ετεροχρονισμένα. Ίσως να έχουν δίκιο», είπε, σημειώνοντας ότι οι λυγμοί θα έπρεπε να έχουν εξαντληθεί προ πολλού, όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις για τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων και πως οι θρησκευτικοί ηγέτες θα έπρεπε να είναι εκεί.

«Ως θρησκευτικός ηγέτης, αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη για κάθε άνθρωπο που έφυγε, παιδί ή μεγαλύτερο», είπε, γιατί δεν έπραξε περισσότερα για να σταματήσει αυτό το ταξίδι, που αντί για ελπίδα, σκορπά απέραντη θλίψη στις καρδιές των ανθρώπων. Για αυτό και κατέληξε, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες με ουσία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα