Πέρασε και το δεύτερο πακέτο στη Βουλή με 230 ΝΑΙ

Εγκρίθηκε με 230 ΝΑΙ, 63 ΌΧΙ και 5 ΠΑΡΩΝ το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συνιστά έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα της προηγούμενης ψηφοφορίας, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να κάνει την έκπληξη ψηφίζοντας ΝΑΙ, ενώ τρεις ακόμα βουλευτές γύρισαν από το ΠΑΡΩΝ στο ΝΑΙ. Συνολικά 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν και 5 δήλωσαν Παρών.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται και ψηφίζεται το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Πρόκειται για μια διαδικασία – δοκιμασία της Κυβέρνησης καθώς πολλά κρίνονται από τον αριθμό των διαρροών που θα υπάρξουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι το όριο των 120 βουλευτών το οποίο και θα κρίνει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Σε περίπτωση που η ψήφιση των προαπαιτούμενων συγκεντρώσει κάτω από 120 βουλευτές της κυβέρνησης τότε δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί και να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο κατεπείγον χαρακτήρας του νομοσχεδίου για το δεύτερο πακέτο μέτρων με τα προαπαιτούμενα. Υπέρ τάχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, και ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΧΑ και ΚΚΕ.

-Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι πρέπει να ψηφιστεί σήμερα το δεύτερο πακέτο μέτρων ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από την ερχόμενη Παρασκευή και να έχει ολοκληρωθεί -με την ψήφιση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους- έως τις 20 Αυγούστου.

-Εξηγώντας τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η λέξη αγρότες δεν υπήρχε στα προαπαιτούμενα, ενώ τόνισε πως οι θεσμοί είπαν ότι το θέμα των πρόωρων συντάξεων θα πάει μετά τη συμφωνία.

Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα ζητήσει τον λόγο απόψε ο Αλέξης Τσίπρας. Με ενδιαφέρον να δούμε αν θα έχουμε σήμερα νέες, ή λιγότερες διαφοροποιήσεις από πλευράς βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ. Η ολομέλεια θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες με ονομαστική ψηφοφορία.

Συνάντηση θα έχουν αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της κ. Κωνσταντοπούλου ο πρωθυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα της να συναντηθούν, ενώ επίκεντρο της συζήτησης τους θα είναι το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής τόσο στον ίδιο όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τους να ενημερώσουν τους ομολόγους τους για ην εξόφθαλμη αντισυνταγματική διαδικασία με την οποία έχουν εισαχθεί τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

'Ολες οι εξελίξεις

02:25
Π. Καμμένος: Νόμιζα ότι επειδή έλειπαν Σαμαράς και Βενιζέλος ότι θα γίνει άλλου είδους συζήτηση. Αλλά αντί σήμερα να συγχαίρουμε την κυβέρνηση που δεν υπάρχει ως προαπαιτούμενο η φορολογία των αγροτών και διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία να γίνονται παράπονα που δεν υπάρχουν πιο αυστηρά μέτρα.

02:19 Φ. Γεννηματά: Αναμένω να απαντήσετε στην ερώτησή μου για τους στόχους, τη σύνθεση, το πόρισμα της επιτροπής που με την έγκρισή σας επεξεργαζόταν το planB

Να μας πείτε κ. Τσίπρα τι εννοούσατε όταν λέγατε τον Ιούνιο ότι «θα ανοιχτούμε σε άλλες θάλασσες και θα φτάσουμε σε άλλα ασφαλή λιμάνια»...

02:15 Φ. Γεννηματά: Είναι φανερό ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας οδικό χάρτης με τα βήματα που θα οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση


Αναγκαίο ένα νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ένα σενάριο εκλογών θα ήταν καταστροφικό.

02:09 Φ. Γεννηματά: Σήμερα πληρώνετε το λάθος σας ακούγοντας από το δικό σας κόμμα τους δικούς σας συντρόφους τα ίδια επιχειρήματα που εσείς λέγατε εναντίον μας

Χαϊδεύετε και ζεσταίνετε το φίδι του λαϊκισμού και της συνωμοσιολογίας. Δεν είστε ο πρώτος. Αυτό τον δρόμο ακολούθησε πρώτη η ΝΔ.

Το φίδι που χαϊδέψατε γιατί πιστεύατε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, δαγκώνει κι εσάς κ. Τσίπρα.

02:06 Φ. Γεννηματά: Η χώρα βρίσκεται ακόμη σε ένα τεντωμένο σχοινί και φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει μάθει τίποτα. Αντί να λέει πως θα βγούμε από αυτή την κατάσταση λέει πως δεν έχει καμία σχέση με την πατρότητα αυτής της συμφωνίας.

Αποδέχεστε την ιδέα του πραξικοπήματος.

Επιλέγετε να μην παίρνετε σαφή θέση μεταξύ του ευρώ και της δραχμής

02:04 Βαλαβάνη: Γίνεται δολοφονία χαρακτήρα και υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά να το κάνουν γιατί ξέρουν ότι το θύμα και αν δικαιωθεί μετά από δέκα χρόνια το στίγμα μένει.

Περιμένω να ακούσω μια συγνώμη και από τον κ. Αυγενάκης που νόμιζα ότι φορούσε παντελόνια.

2:02 Στ. Θεοδωράκης: Καθυστερήσατε για το νόμο για τα κανάλια.Όμως γιατί να αποφασίζει ο υπουργός για το ποια θα εκπέμπουν κι όχι το ΕΣΡ; Φοβάμαι ότι πάτε να στήσετε ένα δικό σας καθεστώς και στα media
01:59 Στ. Θεοδωράκης: Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι ακόμη ορατός. Τα σχέδια Σόιμπλε είναι ακόμη εδώ. Περιμένουν τα λάθη μας.

01:54 Στ. Θεοδωράκης: Πρέπει να δώσετε μια απάντηση έως πότε θα ανέχεστε την κ. Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου πρέπει να κατέβει από την έδρα.

Η αλήθεια είναι ότι πολύ βουλευτές της κυβέρνησης παριστάνουν τα θύματα μιας πολίτικής που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε λάθρα στη χώρα.

Εμείς λέμε οτι πρέπει να αφήσουμε τις ρητορείες και οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν την τεμπελιά και να δουλέψουν.

Κύριε Τσίπρα είπατε και πάλι ότι δεν πιστεύετε στο πρόγραμμα. Πως το λέτε αυτό στον ελληνικό λαό που πρέπει να πληρώσει.

Εμείς κάναμε προτάσεις και αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός. Να είσαι χρήσιμος.

Το μνημόνιό σας, θέλει σχέδιο και αποφασισμένους ανθρώπους.

Σας λέμε ότι δεν μπαίνουμε στον εμφύλιο των μνημονίων. Τη χώρα δεν θα τη σώσουν τα μνημόνια αλλά οι μεγάλες αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις.

Το capital control έχει διαλύσει τα πάντα. Το είχαν προβλέψει και οι μανάδες κάποιων υπουργών


01:48 Τσίπρας: Αφού χρεώσαμε με τόσα τον ελληνικό λαό εξηγήστε μου πως γίνεται ο ελληνικό λαός να μας στηρίζει και να δίνουν τέτοια νούμερα οι δημοσκοπήσεις

01: 47 Μεϊμαράκης: Δεν είναι το ίδιο το ΄«όχι» του Λαφαζάνη με το «όχι» του Βαρουφάκη

Σήμερα είναι η τελευταία φάση που έρχονται στη Βουλή νομοθετήματα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και εφεξής θα ακολουθείται η κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στο περιθώριο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

01:44
Μεϊμαράκης: Μετά τις ευρωεκλογές ζητούσαν από εμάς όλο και περισσότερα γιατί έβλεπαν ότι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης έφερνε το χαμόγελο και πάλι στους Έλληνες. Εμφανίσθηκαν επενδυτές από τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Είχαμε πιο υψηλά πλεονάσματα αλλά θα είχαμε αύξηση του ΑΕΠ.

Εσείς πως θα καταφέρετε να αυξήσετε το ΑΕΠ;

Μας ρίξατε για να μην αισθανθούν οι Ελληνες πολίτες τα οφέλη και να μην ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της και πήγαινε σε εκλογές τις οποίες θα τις ξανακέρδιζε.


01:42
Ο Τραγάκης διαμαρτυρήθηκε γιατί ο Α. Τσίπρας δεν προσφώνησε τον Μεϊμαράκη "πρόεδρο της ΝΔ" με τον πρωθυπουργό να απαντά πως ο νυν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης "δεν χάνει το αξίωμα του"

01:40
Τσίπρας: Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις είναι οι αντιλήψεις του χθες.

01:37
Τσίπρας: Δεν υπήρχε η δυνατότητα εξόδου της χώρας από το μνημόνιο με χρέος στο 180%.

01:36
Τσίπρας: Αν είχατε τη συμφωνία των 2 δις, γιατί δεν την πήρε η ΝΔ;

01:35
Μεϊμαράκης: Το πρόγραμμα μας έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο, μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος
μοιράσου το permalink

01:34
Μεϊμαράκης: Θέλουμε ένα ευέλικτο κράτος

01:18
Αλ. Τσίπρας: Κάποιοι δηλώνουν ότι στο πλαίσιο των δύσκολων μεταρρυθμίσεων δεν΄εχει σημασία εάν θα είμαστε εμείς κυβέρνηση ή κάποιοι από τους προηγούμενους που κυβέρνησαν στο παρελθόν.

Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τη σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα και δεν προτίθεμαι οικειοθελώς τουλάχιστον να εγκαταλείψω.

01:15 Αλ. Τσίπρας: Υπάρχουν σημαντικές διαχωριστικές πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές μεταξύ μας και στον κίνδυνο είναι σημαντικό να περιορίζονται.

Πιστεύω ότι για όλα τα δεινά δεν ευθύνονται οι έξω και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν συγκρούσεις στο εσωτερικό.

Εμείς με τους ΑΝΕΛ αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου για να αλλάξουμε τη χώρα και να δώσουμε ένα τέλος στη διαφθορά και να δώσουμε ένα τέλος στο πελατειακό κράτος και να αποδώσουμε διαφάνεια και κράτος δικαίου.

Είναι βαριά ευθύνη και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Από αύριο και παράλληλα με τη διαπραγμάτευση ξεκινάμε την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Θα βάλουμε τέλος στις προσωρινές άδειες των καναλαρχών

Παράλληλα με άμεσες δράσεις χτυπάμε τη φοροδιαφυγή με προεξάρχουσα των καταθετών του εξωτερικού και το οργανωμένο έγκλημα.

Επιπλέον ανοίγουμε το διάλογο για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και προσπάθειες που θα επικεντρώνονται στην άμεση προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν είναι και θα είναι δέσμευση της κυβέρνησης. Χωρίς αυτή την εγγύηση εμείς δεν υπάρχουν και εάν χρειαστεί εμείς θα δίνουμε την μάχη για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.


01:07 Αλ. Τσίπρας: Από τη γερμανική πλευρά ετέθη ξανά το ίδιο ζήτημα εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Εάν το επαναφέρουν κάποιοι σκόπιμα το φάντασμα δεν θα φύγει ποτέ.

Η συμφωνία που αρχίζουμε να διαπραγματευόμαστε από αύριο περιλαμβάνει την διάταξη του χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

Σήμερα αυτό που συζητείται δεν είναι αν θα γίνει αλλά σε τι βάθος θα γίνει.

01:04 Αλ. Τσίπρας: Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτή που απορρίψαμε στις 25 Ιουνίου.

Σήμερα έχουμε μια συμφωνία με τριετή ορίζοντα και με πλήρη κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Η πρόταση που απερρίφθη προέβλεπε πεντάμηνη παράταση του προγράμματος και της χρηματοδότησης και μικρότερο ποσό.

Η σημερινή συμφωνία δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να ακυρώσει την κινδυνολογία για πιθανό grexit και διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές, αρκεί να μην το επαναφέρουν (grexit) κάποιοι από τους εταίρους μας.

01:01 Αλ. Τσίπρας: Δεν θα ήταν πατριωτική επιλογή να αφήσει το λαό μας σε απρόβλεπτα δεινά.

Επιλέξαμε τον συμβιβασμό για να αποφύγουμε τα πιο ακραία σχέδια των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.

Αμέσως μετά την έγκριση των προαπαιτουμένων μέτρων είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευτούμε ξανά και πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Χρωστάμε στην πλειοψηφία να αλλάξουμε μέτρα, να βρούμε αντισταθμιστικά και να έχουμε τις λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις.

12:59 Αλ. Τσίπρας: Κάναμε δύσκολες επιλογές ευθύνης και βεβαίως σήμερα όλοι μας πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης στα νέα δεδομένα.

Το σχέδιο του κ. Σόιμπλε ήταν μια συναινετική έξοδος από το ευρώ με ανοιχτό το ενδεχόμενο την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Η άλλη επιλογή ήταν αυτή της άτακτης χρεοκοπίας κάτι που δεν θα γινόταν αποδεκτό από κανέναν.

12:57 Αλ. Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να μας αποδώσει την ιδιοκτησία του προγράμματος όπως την απέδιδαν σε εσάς και την αποδεχόσασταν με μεγάλη χαρά

12:55 Αλ. Τσίπρας: Ο διάλογος στην Ευρώπη έχει αρχίσει. Αναδεικνύονται προσδοκίες αλλά και δυνατότητες. Είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και αυτών της συντήρησης.

Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει. Όμως η μάχη έχει αρχίσει.

Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μια πύρρειο νίκη και ξέρουν ότι έχασαν κάτι πολύτιμο και αυτό είναι η αίσθηση της ηγεμονίας τους. Αυτή είναι η μεγάλη απώλεια των εταίρων μας και των δανειστών μας.


12:53
Αλ. Τσίπρας: Σε αυτούς τους έξι μήνες κάναμε λάθη αλλά όχι μόνο δεν μετανιώνω άλλα νιώθω περήφανος
Είμαι πεπεισμένος πως δεν ηττηθήκαμε. Ο καρπός βγάζει βλαστάρια

12:49
Τσίπρας: Έγινε μεγάλη συζήτηση για τη διαδικασία. Δε υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είναι ομαλές και οι συνθήκες στη χώρα

Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο διαπραγμάτευσης. Αναδείξαμε όμως και τα όρια της σημερινής Ευρώπης.


12:09
Δ. Κουτσούμπας: Το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα δεν είναι ηπιότερο. Ότι δεν πετύχει η κυβέρνηση μια χρονιά δεν χάνεται αλλά μετατίθεται.

Δεν λέτε την αλήθεια για το κούρεμα των καταθέσεων. Το νομοσχέδιο επιβάλλει την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση τραπεζών.

Δεν είναι διασφαλισμένοι ούτε οι μικροκαταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ.

Αφήνετε απροστάτευτα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων

Στο πρόσωπο σας αρχίζει να αντανακλάται η σαπίλα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας δεν είναι αθώος, έχουν άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στη λαϊκή οικογένεια

Εμείς δίνουμε τη μάχη ο λαός να απορρίψει τον εκβιασμό της κυβέρνηση μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση

Η επιστροφή στην καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής θα την πληρώσει πάλι η λαϊκή τάξη.


11:43
Ν. Δένδιας: Δεν μπορείτε να κατηγορείτε την κυβέρνηση Σαμαρά που προέβλεψε αυτό που επρόκειτο να συμβεί.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί η θεσμική εκτροπή με το κείμενο που απέστειλε η Πρόεδρος της Βουλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαδηλώσει στις ξένες κυβερνήσεις ότι εκβιαζόμαστε. Τέτοιες κατηγορίες απαιτούν θεσμική απάντηση

11:24 Ν. Παρασκευόπουλος: Το θέμα της πολιτικής δικονομίας ήδη είχε φανεί ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον που συνδεόταν ότι η Ευρώπη βίωνε μια κρίση και προιον αυτής της κρίσης είναι και οι πτωχεύσεις και οι κατασχέσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση είπε ότι θα προσπαθήσει να έχει μια διαφορετική θέση στο ζήτημα της πολιτικής δικονομίας.

Προσπαθήσαμε να επιμείνουμε στις θέσεις μα βρισκόμαστε ενώπιον της εμμονής των θεσμών επιτάχυνσης των δικών.

Έχω πειστεί από τους αρμόδιους ότι δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το Grexit. Τι επιλογή είχαμε από να επιλέξουμε να αποδεχτούμε ένα κώδικα που έχει και καλές ρυθμίσεις με την προσδοκία να διορθώσουμε τις προβληματικές

Διασφαλίζουμε τις στοιχειώδεις οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις την αμέσως επόμενη ημέρα.

Με το σημερινό νομοσχέδιο:

-Επἑρχονται εκτεταμένες μεταβολές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ), με την τροποποίηση, συμπλήρωση ή κατάργηση υφιστάμενων διατάξεων του π.δ. 503/1985.

-Ενσωματώνεται στην εσωτερική έννομη τάξης η οδηγία 2014/59/ΕΕ, που θεσπίζει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

Σημειώνεται πως έως το τέλος τους έτους διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε εξ αφορμής της κατάθεσης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα η ΕΚΤ δέχθηκε τροποποίηση από την ελληνική μεριά, με την οποία προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

11:12 Λοβέρδος σε Τσακαλώτο: Σε μια συνεδρίαση της Βουλής πριν από 2 χρόνια, με την παρουσία του κ. Βούτση, ερωτήθηκα για την περίπτωση δημοσίευσης φωτογραφιών των οροθετικών. Η έρευνα που έγινε απέδειξε ότι ουδείς υπουργός είχε δώσει τέτοια εντολή για δημοσίευση, η εισαγγελία το είχε κάνει.

11:10 Μόλις μπήκε στην αίθουσα της Βουλής όπου διεξάγεται η Ολομέλεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

23:03 Τσακαλώτος: Οι θεσμοί μας είπαν να μην φέρουμε τώρα τις πρόωρες συντάξεις και το νομοσχέδιο για τους αγρότες.

23:02 Τσακαλώτος: Θα έχουμε ρύθμιση και λύση για την πρώτη κατοικία και τα κόκκινα δάνεια, δεν υπάρχει ανησυχία καμία

23:00 Τσακαλώτος σε Λοβέρδο: Ο κ. Λοβέρδος κρέμασε τις οροθετικές στα μανταλάκια του διαδικτύου και θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

10:55 Κωνσταντοπούλου: Η πλειοψηφία της Ολομέλειας αποφάσισε υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος

Η κ. Κωνσταντοπούλου παραχωρεί την έδρα στον κ. Αλέξη Μητρόπουλο προκειμένου να προεδρεύσει στο υπόλοιπο της διαδικασίας

10:53 Ψηφοφορία επί της διαδικασίας του κατεπείγοντος δια ανατάσεως της χειρός

10:51 Πάνω από μια ώρα στη Βουλή η συζήτηση διεξάγεται επί της διαδικασίας

10:38 Νίκος Βούτσης: Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση και έχει κάθε δικαίωμα να συμβιβάζεται. Δεν αίρεται η ελευθερία λόγου του οποιουδήποτε εδώ μέσα. Σαν κυβέρνηση τηρούμε το Σύνταγμα στο ακέραιο.41 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας είναι σαφές πως υπάρχει μια συλλογική μνήμη που είναι ζωντανή και αποτρεπτική κάθε προσπάθειας για την κατάλυση της δημοκρατίας.

10:35 Χάρης Θεοχάρης: κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος – Ποτάμι: H επιστολή της Προέδρου της Βουλής αποτελεί μομφή για την κυβέρνηση και περιμένω από την κυβέρνηση να πάρει θέση σ' αυτή την πρόταση μομφής.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η επιστολή μου δεν είναι μομφή κατά της κυβέρνησης αλλά σε αυτούς που επεξεργάζονται την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα μας

10:23 Φίλης: Ζητώ να αρθούμε πάνω από κομματικές ροπές. Για να επανέλθουμε στην κανονικότητα πρέπει να προχωρήσουμε με τη σύμβαση, η οποία πράγματι είναι επαχθής σε πολλά σημεία

Το περιεχόμενο του ν/σ που συζητούμε σήμερα είναι γνωστό προ πολλού καιρού και δεν τίθεται θέμα αιφνιδιασμού

Για λόγους δημοκρατικής τάξης και για λόγους εκτάκτου ανάγκης πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει η διαδικασία σήμερα

10:18 Λοβέρδος: Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για τις τοποθετήσεις της Προέδρου της Βουλής πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα ο κ. Δένδιας ανήρτησε το εξής μήνυμα στο twitter και το ίδιο επανέλαβε και στη Βουλή

"Μετά τις σημερινές καταγγελίες η κυβέρνηση πρέπει είτε να παραιτηθεί είτε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κ. Κωνσταντοπούλου"

10:05 Μικρής έντασης επεισόδια στο Σύνταγμα. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν προβεί σε χρήση χημικών

10:03 Θανάσης Μπαφίλης – ΚΚΕ: Διαφωνούμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

9:53 Τι απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής στη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος απέστειλε απαντητική επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Προς την

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2015

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων μου σας επισημαίνω ότι δεν έχω την θεσμική και πολιτική δυνατότητα ν' ανταποκριθώ στο αίτημά σας περί ενημέρωσης Ομολόγων μου για το περιεχόμενο της με αρ. πρωτ. 2739/22.7.2015 επιστολής σας. Και τούτο διότι:

Πρώτον, η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς Ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ' ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους.

Δεύτερον, αλλά και αν ακόμη επρόκειτο για απόφαση του Σώματος και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα και την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, δεν θα είχε αρμοδιότητα και, άρα, δυνατότητα διαβίβασής της σε Ομολόγους του. Δοθέντος ότι και στην περίπτωση αυτή ουδόλως η Βουλή των Ελλήνων εμποδίζεται ν' απευθύνεται ευθέως προς αυτούς.

Με τιμή

Προκόπιος Παυλόπουλος

Στη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις τη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και του Σωτήρη Πέτρουλα.

9:49 Αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Προεδρεύει -μέχρι στιγμής- η Ζωή Κωνσταντοπούλου

9:37 Ο Μοσκοβισί διαψεύδει ότι θα ζητηθούν νέα προαπαιτούμενα – Τι λέει το Μαξίμου

Τη φημολογία που επικρατεί τελευταία ότι θα έρθουν νέα πρόσθετα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία πρόκειται να ζητηθούν από την χώρα μας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, σχολιάζει το Μαξίμου.

Κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι «η φημολογία αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από συνειδητή προσπάθεια καλλιέργειας δυσμενούς για την κυβέρνηση πολιτικού κλίματος» και παραθέτουν επί λέξει τα όσα δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποφάσεων του Κολλεγίου Επιτρόπων:

Αυτό που ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνόδου των χωρών της Ευρωζώνης. Αυτά και μόνο αυτά. Δεν θέλουμε να υπάρξουν άλλες φήμες. Για το λόγο αυτό, οι θεσμοί βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα –από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, εμένα ως τις υπηρεσίες με απόλυτο σεβασμό [στην ανακοίνωση], σας διαβεβαιώ. Αν υπάρξει ψηφοφορία απόψε για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD), θα έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος. Θεωρώ πως αυτό το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά απαιτητικό ιδίως εν μέσω της γνωστής σε όλους πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ας σεβαστούμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ας είμαστε μεθοδικοί και απαιτητικοί και ας μην τα περιμένουμε όλα ταυτόχρονα».

8:50 Στις 9:30 απόψε αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων ενώ μέχρι τις 3 μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ονομαστική ψηφοφορία που προανήγγειλε ότι θα καταθέσει το ΚΚΕ και επί της αρχής και επί των άρθρων.

21:18 Εν αναμονή της ολομέλειας βουλευτές της ΝΔ συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της διεξαγωγής εκλογής νέου προέδρου στις 30 Αυγούστου και εμμέσως υπέρ του Βαγγελη Μεϊμαράκη. Οι υπογραφές ήδη έχουν φτάσει τις 21

21:17 Ας θυμηθούμε τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα. Θα υπερψηφίσει ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ζήτημα να δούμε πόσοι βουλευτές της κυβέρνησης θα καταψηφίσουν.

21:04 Στις 9.30 θα αρχίσει η διαδικασία στην Ολομέλεια. Περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία.

8:43 Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ολομέλεια ξεκινά στις 9.30 και θα τελειώσει 3.00 το πρωι. Αναμένεται άλλη μια θερμή συζήτηση.

Συνεχίζεται η διάσκεψη των Προέδρων που έχει συγκαλέσει από τις 7: 15 η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

20:17 Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητά Ολομέλεια για αύριο ή και σήμερα και αύριο.

20:16 «Η χρήση ενός δημόσιου μέσου ως προσωπικό προτεκτοράτο συνιστά διαφθορά. Σήμερα μόνο στη δικτατορία των Κιμ χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο τα δημόσια μίντια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι με αφορμή το γεγονός ότι «το κανάλι της Βουλής μετέδωσε για 10η φορά τη συνέντευξη των δήθεν ειδικών που απαρτίζουν την προσωπική επιτροπή της κυρίας Κωνσταντοπούλου για το χρέος. Και για 10η φορά μιλούσε ο κ.Τουσέν, ανύπαρκτων επιστημονικών διαπιστευτηρίων αλλά λάτρης και λατρευόμενος ταυτόχρονα της προέδρου της Βουλής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

20:15 Έκλεισε τώρα η Λεωφόρος Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή. Πληθαίνει ο κόσμος. Αναμένουμε αποφάσεις για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Στο πόδι οι βουλευτές.

20:06 Μαζεύεται κόσμος στο Σύνταγμα. Συνεχείς αστυνομικοί έλεγχοι, το ΠΑΜΕ ανεβαίνει με πορεία.

20:05 «Στην ιστορία είναι γνωστοί οι πραξικοπηματίες και σίγουρα δεν είναι αυτοί που περιφρουρούν τους θεσμούς».

Αυτό ακούστηκε να λέει προς τους συνεργάτες της η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου λίγο πριν μπει στην Διάσκεψη των Προέδρων.

19:57 Οι σταθμοί του Μετρό είναι ανοιχτοί στο Σύνταγμα αλλά διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι από άνδρες της αστυνομίας με πολιτικά. Η αστυνομική παρουσία είναι ιδιαίτερα έντονη και με διμοιρίες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ που βρίσκονται και στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος.

19:53 Σε εξέλιξη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Παρών και ο Γ.Γ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

19:45 Στο κέντρο της Αθήνας έχουν παραταχθεί ιδιαίτερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονται από τα Προπύλαια μέχρι το Σύνταγμα και σε όλο το μήκος της Σταδίου από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι το Σύνταγμα.

19:43 Την αντίθεσή της στις τροποποιήσεις στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, εκφράζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πως οι τροποποιήσεις αυτές, «θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τα ήδη ισχνά δικαιώματα των εργαζομένων».

19:42 Οι δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελλάδας από το νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ), καθώς και οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013) στο 100%, και της προκαταβολής για το τρέχον πρόγραμμα (2007-2014), συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε σήμερα στις Βρυξέλες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Η αύξηση του συντελεστή συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013, μπορεί να εξοικονομήσει ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό, και συνοδεύεται από την άμεση διάθεση στις ελληνικές αρχές, του 5% του προγράμματος που συνήθως παρακρατείται μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Επίσης η αύξηση της προ-χρηματοδότησης των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας μπορεί να προσθέσει 1 δισ. ευρώ στα διαθέσιμα κεφάλαια των πρώτων ετών της περιόδου, ώστε να βοηθηθεί η έναρξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Για την υλοποίηση των μέτρων αυτών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Το συνολικό διαθέσιμο ποσό για τη χώρα μας κατά την περίοδο 2014-2020 ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ από τα οποία 20 δισ. ευρώ προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

19:41 Δήλωση Παναγιώτη Λαφαζάνη

Μέσα στην αριστερά όσο μεγάλες και ουσιαστικές και αν είναι οι διαφορές δεν χρειάζονται ανάμεσα μας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες, υψηλοί τόνοι και πολύ περισσότερο απειλές. Ο αγώνας μας δεν είναι για «καρέκλες» και «αξιώματα» αλλά για αρχές, αξίες και πολιτικές, που να υπηρετούν το λαό και τον τόπο.

Πιστεύω ότι αδικούμε κατάφορα τους εαυτούς μας όταν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα. Πολύ περισσότερο πιστεύω ότι γυρίζουμε την πλάτη στους κοινούς μας αγώνες, όταν στην ουσία λέμε ότι μνημόνια, λιτότητα και υποταγή στους εκβιασμούς είναι μονόδρομος, ενώ λοιδορούμε κάθε πρόταση εναλλακτικής λύσης, γεγονός που αφήνει την Ελλάδα έκθετηστο έλεος των πιστωτών.

Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον ως εκβιασμένη ευρωζωνική μνημονιακή αποικία, αλλά ως περήφανη ανεξάρτητη προοδευτική χώρα, η οποία, χωρίς κηδεμονίες, δίνει ,παρά τις μύριες δυσκολίες, τη μάχη ενάντια στη φτώχεια, τη λιτότητα και την ανεργία για τη βαθιά διαγραφή του χρέους, την αξιοπρέπεια της και την οικονομική της ανόρθωση.

19:39 Τα πρώτα πανό στο Σύνταγμα

19:30 Κόσμος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα. Κάλεσμα έχει γίνει από ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Νικολίνα A.
Σχολιάστε το άρθρο: