Κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή: Ανασχηματισμός, ανταρσίες και απεργίες

Στις 10 το πρωί ξεκινάει η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για τα νομοσχέδια που εισάγονται με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες.

Υπό στενή παρακολούθηση θα βρίσκεται η Ελληνική κυβέρνηση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου να καταλήξει στην τελική συμφωνία με τους δανειστές και να υπογράψει το νέο Μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύεται από ακόμα ένα δάνειο ύψους από 82 έως 86 δισ. ευρώ .

Τώρα το βλέμμα στέφεται στο εσωτερικό της χώρας αφού μέχρι την Τετάρτη πρέπει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή σειρά μέτρων.

Ήδη οι αντιδράσεις είναι πολλές, τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο έτερο κόμμα της συγκυβέρνησης τους ΑΝΕΛ. Ψηφοφορίες θα γίνουν και σε αλλά εθνικά κοινοβούλια, ενώ αφού ολοκληρωθούν οι ανωτέρω διαδικασίες θα συγκληθεί περί το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας εκ νέου με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup.

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός -την πρώτη μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών- είπε ότι θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο περιεχόμενο της συμφωνίας, τα εσωκομματικά ζητήματα, τις διαπραγματεύσεις αλλά και τα όσα ακούγονται περί σχέδιο εξόδου από το ευρώ. «Θέλω να πω μόνο αλήθειες και να μην ωραιοποιήσω τα πράγματα», είπε στην έναρξη.

Στόχος είναι μέχρι τις 21:00 το βράδυ να έχει ψηφιστεί, χωρίς να αποκλείεται κάποια καθυστέρηση

Είναι ενδεικτικό ότι στο έγγραφό της που απέστειλε προς τους προέδρους των σχετικών επιτροπών η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παραπέμποντάς τους το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τους ενημερώνει ότι «σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από τις Επιτροπές η πρόταση της Κυβέρνησης για το χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, όπως εκτίθεται στο συνοδευτικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέως της Κυβέρνησης κ. Σπυρίδωνος Σαγιά, ορίζεται προθεσμία υποβολής της Έκθεσης των Επιτροπών σας η 18:30 της 15ης Ιουλίου 2015».

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το βράδυ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισής του και ως εκ τούτου η διαδικασία αναμένεται να είναι συμπιεσμένη, όπως έγινε στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό για την διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο άρθρα: Ένα με τη συμφωνία και ένα με τα προαπαιτούμενα.

Το παρόν σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, να καταψηφιστεί από Χ.Α και ΚΚΕ, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανότατα να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν καλά πως το πρώτο βήμα για να αλλάξει το κλίμα αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι από τη μια η στροφή του κόμματος στον λαό και από την άλλη η αλλαγή προσώπων που θα δώσει μια διάσταση ανανέωσης στην κυβέρνηση.

Ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί τελικά αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός φέρεται να εγκατέλειψε το σενάριο της απομάκρυνσης ξεχωριστά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Στρατούλη, καθώς θεωρήθηκε πως θα δείξει μια "τιμωρητική διάθεση" έναντι των δυο κορυφαίων στελεχών και αυτό δεν είναι η πραγματικότητα.

Ο Μητρόπουλος στην έδρα - Η Κωνσταντοπούλου στα έδρανα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να προεδρεύσει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, καθώς η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επιθυμεί να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής και να τονίσει τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Η πρόεδρος της Βουλής είχε αρνηθεί την προηγούμενη εβδομάδα να δώσει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους ψηφίζοντας «παρών».

Αυτή τη φορά όμως δεν αποκλείεται να εκφράσει την άρνηση της με το "όχι" ή ακόμα και με την απουσία της από την ψηφοφορία.

Την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησης του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανακοίνωσε μέσω του ΑΝΤ1 ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Ο κ. Ρωμανιάς αποκάλυψε ότι σε λίγες μέρες θα παραιτηθεί από τη θέση του και εμφανίστηκε οργισμένος προχωρώντας σε καταγγελίες για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Οι λόγοι που τον οδηγούν στην παραίτηση είναι δύο, αφενός δεν συμφωνεί με τα μέτρα και αφετέρου αισθάνεται οργισμένος για τις παρεμβάσεις που δέχτηκε οι οποίες σύμφωνα με τις καταγγελίες του δεν προέρχονται από τους θεσμούς αλλά από το εσωτερικό.Μάλιστα υποστήριξε ότι χθες μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ωρών πήρε τρεις διαφορετικές προτάσεις – παρεμβάσεις για το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.

«Δεν πρόκειται να παραμείνω για να εφαρμόσω πράγματα στα οποία δεν πιστεύω. Κάποιοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται», υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο Εργασίας δεν γνώριζε τίποτα για την κατάρτιση του νομοσχεδίου που το αφορά και δεν ρωτήθηκε ποτέ. Μάλιστα συμπλήρωσε πως ούτε ο κ. Στρατούλης γνώριζε τίποτα.

Έρχεται ανασχηματισμός πριν την ψηφοφορία στην Βουλή

Ανασχηματισμό σήμερα- μέχρι το μεσημέρι- πριν την έναρξη της συζήτησης στην Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εισηγούνται στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού,με στόχο να καθαρίσει το θολό τοπίο στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η πρόταση για ανασχηματισμό πριν τις κρίσιμες ψηφοφορίες στην Βουλή στηρίζεται στο εξής σκεπτικό:
- Δεν μπορεί να υπάρχουν στο κυβερνητικό σχήμα υπουργοί που διαφωνούν και θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Κάτι τέτοιο είναι παράλογο πολιτικά, αλλα και κοινοβουλευτικά.

- Να έχουμε νέα πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο, τα οποία θα στηρίξουν τα μέτρα στην Βουλή.

- Να εμφανιστεί ο Πρωθυπουργός στην Βουλή με κυβερνητικό σχήμα που θα έχει πιο σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά που θα πιστεύουν στην εφαρμογή της συμφωνίας σε βασικούς τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης,των επενδύσεων,κλπ

- Να δώσει ο πρωθυπουργός το στίγμα οτι δεν παζαρεύει τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου με την στάση ορισμένων βουλευτών κατα την ψηφοφορία στην βουλή.

- Να δώσει την εικόνα και στους εταίρους, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αρχίσει την εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου η χώρα να χρηματοδοτηθεί για τις άμμεσες ανάγκες της και να ανοίξουν οι τράπεζες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός, αφού ο κ.Τσίπρας θέλει να βάλει και πρόσωπα που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να "τρέξουν" το πρόγραμμα. Επίσης θα υπάρξουν απομακρύνσεις υπουργών και ορισμένες μετακινήσεις που θα συζητηθούν.

Αριστερή Πλατφόρμα: Τα τρία «όχι» στον Τσίπρα

Με ένα καθαρό «ΟΧΙ» θα απαντήσουν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές, που περνά την Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες παρότι στελέχη κοντά στον πρωθυπουργού ζητούν παραιτήσεις από τον πρωθυπουργό, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος, δεν αναμένεται να παραιτηθούν από τις υπουργικές τους θέσεις, παρά μόνο στην περίπτωση που τους ζητηθεί από τον πρωθυπουργό.

Στην σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση οι βουλευτές της τάσης, να παραδώσουν την έδρα τους στην Βουλή, έπειτα από την καταψήφιση της πρότασης της κυβέρνησης.

Στην σύσκεψη που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σε μια κατάμεστη αίθουσα, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, αποφάσισαν όπως λένε «να υπερασπισθούν την τιμή και την αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ντροπή που συνιστά μια τέτοια συμφωνία για κόμμα της αριστεράς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημείωσε στην ομιλία του ότι «υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα θα υποχρεωνόταν να βγει από το ευρώ.», ανέφερε μάλιστα ως τέτοια «Το αποθεματικό των 20 δις. ευρώ που βρίσκεται στην τράπεζα της Ελλάδας, και το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, χωρίς την απαραίτητη έγκριση της ΕΚΤ.»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, είναι περισσότεροι από 20.

Βαρουφάκης: Δεν θα ψηφίσω την πρόταση της Συνόδου Κορυφής, γελοιωδέστατο το κείμενο

Δεν θα ψηφίσει την πρόταση της Συνόδου Κορυφής, αν κατατεθεί ως έχει στη Βουλή, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο ThePressProject, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα «γελοιωδέστατο κείμενο», που έχει σκοπό τον «εξευτελισμό της κυβέρνησης και την ταπείνωση των λαών» και «απειλεί να καταστρέψει την Ευρώπη».

«Οι 18, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, είχαν ένα σκοπό: Να ταπεινώσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Και χρησιμοποίησαν όλα τα εργαλεία», είπε.«Ο Β. Σόιμπλε ήταν ο μόνος που είχε σχέδιο για Grexit, γιατί αυτός ήταν ο στόχος του. Επιχειρήσαμε την απομόνωσή του. Ωστόσο είναι ο μόνος που λέει την αλήθεια», σημείωσε. Σχετικά με τις τράπεζες, είπε ότι στόχος ήταν η ασφυξία και η ταπείνωση της κυβέρνησης.Για τα capital controls, ανέφερε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πως δεν τα επέβαλε ο ίδιος. «Ο Ντάισελμπλουμ μου έδωσε τελεσίγραφο. Μου είπε: Take it or Leave it», είπε. «Ο κ. Ντάισελμπλουμ ήθελε να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό, κατέληξε.

«Κάποιοι ήθελαν Grexit, τόνισε ο πρώην υπουργός. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον πρόεδρο του Eurogroup, «ακραίο υπουργό Οικονομικών, μιας ακραίας χώρας».Για τον Σόιμπλε, είπε ότι το πλάνο του για την ευρωζώνη είναι σαθρό. «Πάει να βάλει βόμβα στα θεμέλια της ευρωζώνης», τόνισε.

Απεργιακό μπαράζ σήμερα στη χώρα

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και την ίδια ώρα στις έδρες των νομαρχιακών τμημάτων της ΑΔΕΔΥ.

Οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά και στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 19:30.

Συμμετοχή στην απεργία ανακοίνωσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, καθώς και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις υπηρεσίες των δήμων αποφάσισε και η ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Κλειστά θα είναι σήμερα και τα φαρμακεία, καθώς οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν επίσης απεργία. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει μάλιστα σήμερα με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «ενάντια στη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας».

Συλλαλητήριο στις 19.30 διοργανώνει από την πλευρά του το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, καταγγέλλοντας «την νέα αντεργατική αντιλαϊκή συμφωνία, το τρίτο μνημόνιο που  αποφασίστηκε  στη σύνοδο κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης».

 

Χωρίς μετρό μέχρι τις 9 το πρωί

Ακινητοποιημένοι θα είναι σήμερα οι συρμοί του μετρό μέχρι τις 9 το πρωί, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι αντιδρούν στην ψήφιση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα δανεισμού.

Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης, «χειρόφρενο» τραβούν σήμερα τα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών πραγματοποιεί 24ωρη απεργία.

 

Με εισιτήριο η μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες

Στο μεταξύ με εισιτήριο θα μετακινείται και πάλι από σήμερα το επιβατικό κοινό με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης έληξε χθες.

Έτσι από σήμερα οι μετακινήσεις γίνονται σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική κομίστρων των συγκοινωνιακών φορέων, ΟΑΣΑ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ), για χρήστες εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-
Σχολιάστε το άρθρο: