Θολό το τοπίο στις Βρυξέλλες! Reuters: Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία

Οι πρώτες πληροφορίες από το Euroworking Group μιλάνε για θολό τοπίο στις Βρυξέλλες: Η Ελληνική πρόταση χρησιμεύει ως βάση, παίρνει "πράσινο φως" αλλά τα προαπαιτούμενα που προσδιορίζει δεν ικανοποιούν και οι προϋπολογισμοί δε βγαίνουν.

Πολύ μεγάλη έμφαση δίνουν πλέον οι τεχνοκράτες και στις προθεσμίες, τα ποσοτικά κριτήρια και τους αυστηρούς στόχους. Φαίνεται πώς το "μαξιλάρι" της Ελληνικής κυβέρνησης με τα έξτρα 300 εκ. δε θα φτάσει και θα απαιτηθούν και νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν αρκετά το λογαριασμό και θα δυσκολέψουν την εφαρμογή του προγράμματος. Ανάλογες εκτιμήσεις κάνει και η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung για την αξιολόγηση της Ελληνικής πρότασης από τους θεσμούς.

Στις 16:00 το Eurogroup

Με την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης στο επίκεντρο συνεδριάζει αυτή την ώρα το EuroWorking Group ενώ στις 4 είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας». Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα. Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του ESM και δεύτερον την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Reuters: Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία

Ρίχνει τους «τόνους» αισιοδοξίας το δημοσίευμα του πρακτορείου - Μιλά για «σκληρά» και δυσάρεστα μέτρα αν επιτευχθεί συμφωνία, ενώ επισημαίνει ότι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι 60 - 40
Σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις εκφράζουν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Reuters».

Το δημοσίευμα επιχειρεί να ρίξει τους «τόνους» αισιοδοξίας για επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών.

Επισημαίνει δε, ότι σε περίπτωση συμφωνίας τα μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι πολύ «σκληρά» και δυσάρεστα.

H Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την ελληνική πρόταση, εξηγούν χαρακτηριστικά οι κοινοτικές πηγές.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία» αναφέρει άλλος αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας στο πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο προετοιμάζει τις εργασίες του Eurogroup.

«Τα νούμερα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλα» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι 60 - 40.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-
Σχολιάστε το άρθρο: