Τσίπρας: Στο Eurogroup θέλουμε να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου

Ολοκληρώθηκε μετά από επτά ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρέμβαση με την οποία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου σήμερα το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους υπουργούς που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, περιέγραψε το τι προσδοκά η ελληνική πλευρά.

«Θέλουμε στο αυριανό Eurogroup την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει, όμως σε κάθε περίπτωση η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» είπε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο αρχηγός του έτερου κυβερνητικού κόμματος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξέφρασε σε δηλώσεις του την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά, σημειώνοντας πως η κυβερνηση συνεχίζει το έργο της ενωμένη και αποφασισμένη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει φρέσκια λαϊκή εντολή και με αυτή θα προχωρήσει».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρχή της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς για την κατάσταση, για το πόσο έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις και για το τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε κυρίως γύρω από την τακτική που εχει ακολουθηθεί έως τώρα, όχι μόνο σε επίπεδο Brussels Group, αλλά και σε επίπεδο συναντήσεων με ξένους παράγοντες συνολικά του αντιπροέδρου της κυβερνησης κ. Δραγασάκη και των υπουργών κ.κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτου.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι, το ζητούμενο αυτή τη στιγμή ειναι να υπάρξει μια ξεκάθαρη καταγραφή της σημαντικής προόδου, να δοθεί ένα σήμα ώστε να ανακοπεί ο χρηματοπιστωτικός στραγγαλισμός της χώρας.

Επίσης, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν ότι χρειάζεται να αποδειχθεί στην πράξη η βούληση για αμοιβαία επωφελής συμφωνία. «Έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις και πληρώνουμε όλες μας τις υποχρεώσεις» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία και παραμένουν διάφορες σε εργασιακά, ασφαλιστικό, δημοσιονομικό και ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στις τηλεφωνικές επαφές του κ. Τσίπρα, συνεργάτες του επιβεβαίωναν ότι γίνονται, χωρίς, ωστόσο, να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέλος, στο αυριανό Eurogroup την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12 το μεσημέρι και αναμένεται μαραθώνια.

Η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ενα τριήμερο «φωτιά» που, για πολλού  είναι σαν να περνάει από το... Τρίγωνο των Βερμούδων.

- Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup, από το οποίο το μάξιμουμ των προσδοκιών για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια θετική δήλωση. Με δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου, θέλουν να διαπιστωθεί πρόοδος στο Brussels Group και το Euroworking Group, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναγνωρίσουν την πρόοδο και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.

- Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που γεννώνται ανησυχίες για την αδυναμία αυτής της πληρωμής.

- Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά χαλάρωση της ασφυκτικής πίεσης που έχει επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, την ίδια στιγμή όμως οι πληροφορίες θέλουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να συναρτούν τις αποφάσεις τους από το κατά πόσο το Eurogroup θα αποφανθεί ότι Ελλάδα και δανειστές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.