Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για συνολική συμφωνία μέσα στον Μάιο

Νέο σχέδιο για συνολική συμφωνία μέσα στον Μάιο προκειμένου αυτή να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, στόχος είναι να εξασφαλιστεί  η χρηματοδότηση της οικονομίας μέχρι και για το 2016, ανοίγοντας ταυτόχρονα και συζήτηση για το χρέος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, θα ξεδιπλωθεί σε δύο στάδια: Το πρώτο αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη – και σε κάθε περίπτωση πριν τις 11/5 - με την ολοκλήρωση του επόμενου κύκλου συζητήσεων στο Brussels Group την Τετάρτη. Η Αθήνα επιδιώκει συνεδρίαση μέχρι την Παρασκευή του Euroworking Group και ενδεχομένως έκτακτο Eurogroup (ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης). Αρχικός στόχος η χαλάρωση της ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Το δεύτερο στάδιο προβλέπει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, ώστε μέχρι τα τέλη του μήνα να οδηγηθούμε σε τελική συμφωνία-πακέτο, η οποία θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Συμφωνία - πακέτο φέρεται να θέλει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δύο βασικές  παράμετροι που υπαγορεύουν τη στρατηγική της κυβέρνησης είναι η πίεση του χρόνου και το ασφυκτικό πρόγραμμα της ρευστότητας και από την άλλη η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες στο Brussels Group.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα πάντως είναι κρίσιμα καθώς θα φανεί αν θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ώστε να απεμπλακεί η διαπραγμάτευση, βασικά «αγκάθια» της οποίας» παραμένουν εργασιακά και ασφαλιστικό.